Menu
 

Aptauja: Latvijā 27% iedzīvotāju nav svarīga pensijas uzkrājuma ieguldīšanas ģeogrāfija

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijā 27% iedzīvotāju nav svarīgi, kāda ir ieguldījumu ģeogrāfija viņu pensiju otrā līmeņa un/vai pensiju trešā līmeņa uzkrājumiem, proti, vai pensiju pārvaldnieki tos iegulda Latvijā vai citviet pasaulē, liecina "SEB bankas" aptaujas dati.

Vismazāk ieguldījumu ģeogrāfiskais sadalījums interesē jauniešus - no iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 29 gadiem atbildi "vienalga" izvēlējušies 37% aptaujāto.

Tāpat aptaujas dati liecina, ka 41% iedzīvotāju vēlas, lai viņu nākotnes pensijas kapitāls šobrīd tiktu ieguldīts gan Latvijā, gan pasaulē.

Tostarp no iedzīvotājiem, kuri vēlas, lai viņu pensiju aktīvi tiktu ieguldīti ģeogrāfiski daudzveidīgi, 18% vēlas, lai ieguldījumu sadalījums starp Latviju un pasauli būtu vienlīdzīgs. Savukārt 12% vēlas, lai lielākā daļa kapitāla tiktu ieguldīta Latvijā, bet mazāka daļa arī citviet, turpretim 11% - galvenokārt visā pasaulē, bet daļēji arī Latvijā.

Aptaujas rezultāti rāda, ka ieguldījumus tikai Latvijā vēlētos 19% aptaujāto, turpretim 7% vēlētos ieguldījumus tikai ārvalstīs. 

"SEB Investment Management" valdes priekšsēdētājs Jānis Rozenfelds skaidro, ka plaša ieguldījumu ģeogrāfija jeb ieguldījumi dažādās valstīs un reģionos palīdz mazināt ar finanšu tirgu svārstībām saistītos riskus. Līdz ar to gadījumos, kad krīze skar kādu konkrētu reģionu, ietekme uz kopējo uzkrājumu vērtību nav tik spēcīga, kāda tā būtu gadījumā, ja visi ieguldījumi būtu veikti tieši šajā reģionā.

Aptauju pēc "SEB bankas" pasūtījuma 2022.gada martā veica pētījumu kompānija "Norstat". Tajā piedalījās 1005 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.