Menu
 

Eksperts: Aptuveni 50% darbinieku pasaulē būs nepieciešama pārkvalifikācija

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Tuvākajā nākotnē aptuveni 50% darbinieku pasaulē būs nepieciešama pārkvalifikācija, ceturtdien konferencē "Future of Jobs 2022" sacīja Pasaules Ekonomikas foruma misijas, izglītības, prasmju un mācīšanās vadītājs Tils Leopolds.

Vienlaikus vēl aptuveni 40% darbinieku mainīsies nepieciešamās amata prasmes, teica Leopolds. 

Viņš informēja, ka pasaulē rodas arvien vairāk jaunu darbavietu un to skaits ir lielāks nekā izzūdošo darbavietu skaits. Leopolds uzsvēra, ka ne visas jaunās darbavietas ir saistītas ar tehnoloģijām, piemēram, tās tiek radītas tirdzniecībā, mārketingā, produktu izstrādē, veselības aprūpē un citās jomās. 

Pasaules Ekonomikas forumā jau tuvākajā nākotnē starp svarīgākajām darbinieku prasmēm būs analītiskā domāšana, aktīvā mācīšanās, kompleksa problēmu risināšana, kritiskā domāšana, kā arī dažādu prasmju savienojumi, teica Leopolds. 

Tāpat eksperts piebilda, ka pasaules uzņēmējdarbībā arvien būtiskākas kļūs investīcijas kvalifikācijas celšanā, tāpēc būtu jāveidojas globālai prasmju ekosistēmai, kurā cilvēki varēs uzlabot savas prasmes. 

Savukārt ANO Starptautiskās darba organizācijas vecākais ekonomists Daniels Samāns sacīja, ka galvenā ietekme uz darba tirgū nepieciešamajām prasmēm līdz 2030.gadam būs digitalizācijai, demogrāfijai, globalizācijai un klimata pārmaiņām. 

Klimata pārmaiņu ietekmē daudzviet pasaulē kļūs karstāks, bet uz Eiropu tas būtisku tiešo ietekmi vēl neatstās, pauda Samāns. Lielāku ietekmi radīšot sabiedrības novecošanās Eiropā un paralēli daudz jaunākas sabiedrības Āfrikā, Tuvajos Austrumos un Dienvidāzijā, kas veicinās darbaspēka migrāciju uz Eiropu. 

Tāpat sabiedrības novecošanās veicinās daudz lielāku pieprasījumu pēc veselības aprūpes un sociālajiem darbiniekiem, tas veicinās senioru māju lielāku izplatību, kurām būs nepieciešami dažādi aprūpes un piegādes servisi, teica Samāns.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.