Menu
 

Aptauja: uzņēmējdarbību vairāk ietekmē inflācija un enerģijas cenas nekā karš Ukrainā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Vairāk nekā puse Baltijas mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) šogad neplāno paplašināt uzņēmējdarbību, Latvijā to atzīst 54 % uzņēmumu vadītāju, liecina “Luminor” aptauja. Kā galvenos iemeslus uzņēmēji min inflāciju – to norāda 45 % aptaujāto, kā arī  enerģijas cenas – 39 % respondentu. Tam seko Ukrainas kara ietekme un neprognozējamība Covid-19 dēļ.

Gandrīz puse jeb 49% aptaujāto mazo un vidējo uzņēmumu vadītāju Latvijā prognozē, ka uzņēmuma panākumus šogad noteiks ekonomikas stabilitāte. Aptuveni trešdaļa uzskata, ka visvairāk tos ietekmēs notikumi, kas saistīti ar Covid-19, bet 27 % – piegāžu ķēžu nepārtrauktība un stabilitāte. Tajā pašā laikā notikumus Ukrainā kā noteicošo faktoru, kas ietekmēs uzņēmuma darbību, šogad norāda 22% uzņēmēju. Biznesam lielāku ietekmi rada ekonomiskie faktori, bet ģeopolitiskās pārmaiņas mazo un vidējo uzņēmumus skar mazāk.

"Lai gan karš Ukrainā ietekmē ekonomiskos procesus, uzņēmējdarbības vide jau iepriekš pandēmijas radīto seku ietekmē izjuta lielus izaicinājumus. Mūsu veiktā aptauja pierāda, ka uzņēmēji turpina piedzīvot trauksmainu periodu un šobrīd īsteno nogaidīšanas stratēģiju, rūpīgi izvērtējot savas iespējas un tuvākajā laikā neplāno strauju attīstību. Mazāk nekā piektā daļa mazo un vidējo uzņēmumu šogad sagaida lielākus pārdošanas apjomus, vienlaikus vairāk nekā trešdaļa cer, ka izdosies saglabāt uzņēmuma stabilitāti. Arī šajā ekonomiski sarežģītajā laikā mūsu banka turpina atbalstīt uzņēmējus, izsniedzot finansējumu uzņēmumu izaugsmei," aptaujas rezultātus komentējusi “Luminor” Korporatīvā departamenta vadītāja Ilze Zoltnere.

Aptuveni trešdaļa Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu vadītāju norāda, ka nav izjutuši būtisku Krievijas uzsāktā kara ietekmi uz biznesu un vienlīdz daudz aptaujāto atzīst, ka  tas ir radījis negatīvu ietekmi, vienlaikus  piektā daļa norāda, ka vēl nevar to novērtēt. Tajā pašā laikā pārējās Baltijās valstīs attieksme pret kara Ukrainā ietekmi uz uzņēmējdarbību nedaudz atsķiras – 43% Igaunijas mazo un vidēju uzņēmumu vadītāju uzskata, ka tas nav ietekmējis viņu darbību, bet Lietuvā šādu atbildi snieguši 37% respondentu.

Raugoties nākotnē, vairāk nekā puse mazo un vidējo uzņēmēju domā, ka arī 2023.gadā un turpmākajos gados viņu darbību ietekmēs inflacija un energoresursu cenas, kā arī notikumi, kas saistīti ar Covid-19  un iebrukumu Ukrainā. Kā norāda aptaujas autori, tikai 7% aptaujāto mazo un vidējo uzņēmumu vadītāju paredz, ka tos varētu ietekmēt vakcinācijas līmenis ES un citās valstīs, kuras saistītas ar viņu uzņēmumu darbību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.