Menu
 

"Colliers": Pirmreizējā tirgū Rīgā un Pierīgā pieejami vairs tikai ap 300 pabeigtu ekonomiskās un vidējās klases dzīvokļu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Saskaņā ar nekustamā īpašuma konsultāciju kompānijas "Colliers" jūnija datiem šobrīd Rīgā un Pierīgā pirmreizējā tirgū pieejami vairs tikai nedaudz vairāk par 300 pilnībā pabeigtiem dzīvokļiem ekonomiskās un vidējās klases segmentā. Tas ir skaidrojams gan ar līdz šim gauso jauno projektu attīstību, gan ar joprojām augsto pieprasījumu pēc energoefektīviem un ilgtspējīgiem mājokļiem. Vērtējot veiksmīgākos attīstītājus, arī šī gada pirmajos piecos mēnešos līderpozīcijas pēc pārdošanas ieņēmumiem saglabājis uzņēmums "Bonava Latvija", savukārt otrajā un trešajā vietā ierindojušies "YIT" un "Home 4 Living", informē "Colliers".

"Colliers" dati liecina, ka šī gada maijā tika reģistrēti 170 jauno mājokļu iegādes darījumi ekonomiskās un vidējās klases segmentā pirmreizējā tirgū. Tas ir par 57% vairāk nekā mēnesi iepriekš, kad tika reģistrēti 108 darījumi. Augstais pieprasījums pēc energoefektīviem mājokļiem veicinājis vēl lielāku deficītu pilnībā pabeigto jauno dzīvokļu segmentā - šobrīd pirmreizējā tirgū pieejami vairs tikai 280 vidējās klases dzīvokļi un 40 ekonomiskās klases dzīvokļi. Salīdzinot ar maiju, gatavo dzīvokļu skaits pirmreizējā tirgū krities par 8%, kad tas bija 1080, bet, salīdzinot ar situāciju pirms gada, gatavo dzīvokļu skaits samazinājies par 42%. Tiesa, šie dati ir pārsvarā par darījumiem, par kuriem rezervācijas veiktas vēl pagājušajā gadā vai šī gada sākumā.

Vienlaikus, ņemot vērā pieaugošās būvniecības izmaksas, nestabilo ģeopolitisko situāciju Eiropā un jauno mājokļu trūkumu, šī gada otrajā ceturksnī būtiski samazinājies būvniecības stadijā esošo dzīvokļu rezervāciju skaits. Ja gada pirmajā ceturksnī tika rezervēts 381 dzīvoklis, tad otrajā ceturksnī ekonomiskajā un vidējās klases segmentā rezervācijas skaits samazinājās par 48%, sasniedzot vien 198 rezervācijas. Vidējā cena, par kādu tika rezervēti dzīvokļi otrajā ceturksnī, sastādīja 2020 eiro kvadrātmetrā ekonomiskās klases dzīvokļiem un 2220 eiro kvadrātmetrā vidējās klases dzīvokļiem, vēsta "Colliers".

"Ieskaitot biznesa un premium klases mājokļus, šobrīd pirmreizējā tirgū pieejami aptuveni 4220 dzīvokļi, no kuriem aptuveni 990 dzīvokļi ir pilnībā pabeigti, savukārt vēl 3200 ir būvniecības stadijā esoši. Visos segmentos kopā šobrīd rezervēti 54% dzīvokļu. Pie nosacījuma, ja saglabāsies vidējais pēdējo 12 mēnešu pārdošanas temps, pašlaik pirmreizējā tirgū pieejamie dzīvokļi tiks iztirgoti 1,6 gadu laikā. Tajā pat laikā redzam arī pircēju zināmu piesardzību, kas atspoguļojas rezervācijas skaita kritumā, ko, galvenokārt, ietekmējis jauno mājokļu cenu kāpums un karš Ukrainā," norāda "Colliers" Izpētes un konsultāciju departamenta asociētā direktore Agija Vērdiņa.

"Colliers" dati arī ieskicē situāciju pieprasītāko mājokļu attīstītāju topā. Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šī gada pirmajos piecos mēnešos pēc pārdošanas ieņēmumiem līderpozīcijas saglabājis mājokļu attīstītājs "Bonava Latvija".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.