Menu
 

LLKC: Lietus un spēcīgā vēja dēļ daudzviet veldrē sagāzti labības lauki

  • Autors:  LETA
Foto - Lauku konsultāciju un izglītības centrs Foto - Lauku konsultāciju un izglītības centrs

Teju diennakti ilgais lietus un spēcīgais vējš, kas piemeklēja visu Latviju, daudzviet veldrē sagāzis labības laukus, kur visvairāk cietuši sējumi Kurzemē un Zemgalē, aģentūru LETA informēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības speciālisti.

Tāpat augkopības speciālisti norāda, ka viss atkarīgs no mitruma un siltuma, vai šie graudi būs izmantojami pārtikā, - ja tie sāks dīgt pie zemes, lietojami būs vairs tikai lopbarībai.

LLKC augkopju vērtējumā siltais un ar mitrumu pietiekamais jūnijs šogad veicinājis labu ziemāju attīstību. Apskatot laukus, redzams, ka graudaugi labi izmantojuši augsnē esošās barības vielas un slāpekli, ko aukstajā pavasarī pilnvērtīgi izmantot nespēja.

"Ļoti daudz veldrē sagāzti ziemas un vasaras mieži - jebkura šķirne šādu spēcīgu vēju un lietavas īsti nevar izturēt. Arī jaunie kartupeļi, kuru rakšana sākta, cietuši no mitruma pārbagātības un sākuši pūt. Teju nemaz lietavas nav ietekmējušas kviešu sējumus - reti kurā kalna nogāzē tie nedaudz sagūluši pie zemes," sacīja LLKC Saldus biroja augkopības konsultante Vita Cielava.

Tāpat viņa norādīja, ka daļa saimnieku šogad samazināja papildmēslojuma normas, tādēļ veldre ir nākusi kā zināms pārsteigums. Tiesa gan, šajā laikā, kad notiek graudu nobriešana, augi vēl ir gana zaļi, stublāji mīksti un lokani, tādēļ lietavām un vējiem ir vieglāk tos pieliekt.

Savukārt LLKC Rēzeknes biroja augkopības konsultante Anita Dzene skaidro, ka pašlaik veldrē sagūluši aptuveni 30% "Skagen" šķirnes ziemas kviešu un nedaudz arī ziemas miežu. Citus sējumus lietavas īsti nav ietekmējušas. Viņai norāda, ka iespējams, palīdzēja tas, ka lauki šogad mazāk tika mēsloti.

"Vidzemes pusē - kā kuros laukos. Ziemas miežos, kviešos ir veldre, bet ne pārlieku daudz. Vairāk tā vērojama tritikāles un kviešu sējumos," piebilda LLKC Ogres biroja augkopības konsultante Ieva Kamerāde-Sniedze.

Turpretī LLKC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis komentēja, ka viņus nepārsteidza tas, ka populārā ziemas kviešu šķirne "Skagen", kas nereti krīt veldrē, atkal ir cietusi visvairāk. Viņam norādot, cietušas arī citas šķirnes - labi saaugušie vasaras miežu un vasaras kviešu zelmeņi.

"Jāmin, ka veldres laukos ražas zudumi tiek lēsti vismaz 15% apmērā, pie nosacījuma, ka iestājas sauss un saulains laiks. Mitrumam turpinoties, zem veldres augi sāk bojāties un graudu nogatavošanās būs apgrūtināta. Tādēļ cerēt uz labu kvalitāti šādos veldres laukos vairs nevar - visvairāk cieš graudu tilpummasa un krišanas skaitlis," teica Balodis.

Pašlaik augsne jau daudzviet ir pārmirkusi, īpaši centrālajā Latvijas daļā un zemākajās vietās - labība, zirņi un kartupeļu lauki rāda, ka daļa ražas jau ir zaudēta šī lielā mitruma dēļ.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.