Logo
Drukāt šo lapu

"Conexus" varēs piesaistīt ES finansējumu Inčukalna gāzes krātuves attīstībai

"Conexus" varēs piesaistīt ES finansējumu Inčukalna gāzes krātuves attīstībai Foto: conexus.lv

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome devusi atļauju, lai AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") būtu iespēja piesaistīt Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu Inčukalna pazemes gāzes krātuves darbības attīstībai, aģentūru LETA informēja SPRK pārstāve Ieva Bethere.

Pieņemtais lēmums nozīmē, ka "Conexus" ir iespēja pieteikties ES līdzfinansējumam, lai sāktu realizēt projektu "Inčukalna pazemes gāzes krātuves darbības uzlabošana". Gala lēmumu par to, kādā apmērā līdzfinansējums tiks piešķirts, nolems Eiropas Komisija.

"Conexus" pārstāve Dace Baltābola aģentūru LETA informēja, ka uzņēmums līdz 11. oktobrim projektu iesniegs izvērtēšanai ES, kas līdz 2019. gada aprīlim pieņems lēmumu, vai projektu atbalstīt. Labvēlīga lēmuma gadījumā līgums ar "Conexus" tiks noslēgts līdz 2019. gada 1. jūlijam. Savukārt projekta realizācija plānota līdz 2025 .gada beigām.

"Baltijas tirgū notiek vairāki pārrobežu pārvades sistēmu uzlabošanas projekti, lai sekmētu gāzes tirgus integrēšanu, izbeigtu Baltijas izolētību un uzlabotu gāzes plūsmas. Latvijas–Lietuvas starpsavienojuma jaudas palielināšanas projekta priekšizpētes analīzes laikā, kā arī "BalticConnector" tehniskajā projektā ir secināts, ka Baltijas pārvades sistēmā spiediens tiks palielināts līdz 50–55 bāriem, lai sekmētu gāzes tranzīta plūsmas starp Baltijas valstīm," norādīja Baltābola, vienlaikus uzsverot, ka spiediena palielināšana Baltijas pārvades sistēmā nelabvēlīgi ietekmēs krātuves darba apstākļus un spēju izņemt gāzi no krātuves ziemas beigās.

Regulatorā apstiprinātā projekta mērķis ir paplašināt krātuves darbību, lai Inčukalna pazemes gāzes krātuve varētu saglabāt funkcionalitāti pēc spiediena palielināšanas Baltijas pārvades sistēmā. Galvenais ieguvums no projekta īstenošanas būs spēja samazināt izņemšanas jaudas atkarību no gāzes rezervju apmēra Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

Projekta laikā tiks uzstādīts jauns kompresors, kas ļaus pirmo reizi veikt kompresijas izsūknēšanu no krātuves. Kompresors ļaus palielināt spiedienu rezervuārā līdz nepieciešamajiem 50–55 bāriem izvades caurulē no Inčukalna pazemes gāzes krātuves.

Baltābola norādīja, ka 2014. gada 5. decembrī visus trīs Baltijas valstu – Igaunijas, Latvijas un Lietuvas – premjerministri vienojās sadarboties, lai radītu efektīvi funkcionējošu reģionālu gāzes tirgu. Gāzes krātuvei ir svarīga loma apvienotajā Baltijas gāzes tirgū, palīdzot īstenot ES gāzes tirgus mērķus – sekmēt konkurenci caur papildus gāzes avotiem ziemā, nodrošinot piegādes drošumu un sekmējot ilgtspēju.

SPRK padomes lēmumā noteikts, ka projekta īstenošanas gaitā vidējā ietekme uz dabasgāzes uzglabāšanas pakalpojuma izmaksām nedrīkst pārsniegt 18%. Ja tiek pārsniegti 18%, tad projekta īstenošana ir jāpārskata.

Projekta "Inčukalna pazemes gāzes krātuves darbības uzlabošana" mērķis ir paplašināt krātuves darbību, lai Inčukalna pazemes gāzes krātuve varētu saglabāt savu funkcionalitāti pēc spiediena palielināšanas Baltijas pārvades sistēmā. Galvenais ieguvums no projekta īstenošanas ir spēja samazināt izņemšanas jaudas atkarību no gāzes rezervju apjoma Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

Regulatorā norādīja, ka pozitīva ietekme no projekta īstenošanas ir visām Baltijas valstīm 20 gadu periodā – no 2026. gada līdz 2046. gadam. Latvijai ir vislielākais ieguvums – 150,8 miljoni eiro, attiecīgi Lietuvai un Igaunijai neto ieguvums nepārsniedz 10% no kopējā aprēķinātā neto ieguvuma Baltijas valstīm, tāpēc nav nepieciešamas kompensācijas starp Baltijas valstīm. "Conexus" piedāvātais pārrobežu izmaksu sadalījums nosaka, ka viss ieguldījumu apmērs ir attiecināms uz Latviju un to sedz "Conexus". Projekts ir ietverts Baltijas enerģijas tirgus starpsavienojuma plāna Reģionālajā gāzes ieguldījumu 2017. gada plānā, Eiropas gāzes pārvades sistēmas operatoru tīkla Kopienas gāzes tīkla attīstības 10 gadu plānā un kopīgu interešu projektu sarakstā.

"Conexus" 2018. gada 25. septembrī iesniedza regulatorā iesniegumu ar ieguldījumu pieprasījumu un priekšlikumu pārrobežu izmaksu sadalījumam kopīgu interešu projektam "Inčukalna pazemes gāzes krātuves darbības uzlabošana". Izvērtējot to, regulatora padome 5. oktobrī pieņēma lēmumu, kas dod iespēju uzņēmumam tālāk iesniegt projektu līdzfinansējuma pieprasījumam.

Saistītie objekti

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024