Menu
 

"Swedbank": Depozītu likmju pieaugumu pašlaik prognozēt vēl ir grūti

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Lai gan Eiropas Centrālā banka (ECB) ir palielinājusi bāzes procentu likmes, pašlaik vēl nevar prognozēt, kad sāks augt banku likmes par termiņnoguldījumiem, taču strauju izmaiņu, visticamāk, nebūs, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis.

"Protams, ka, naudas vērtībai pieaugot, bankas būs gatavas par termiņdepozītiem kādā brīdī arī sākt maksāt. No manas puses saukt kādus termiņus pašlaik būtu tīra spekulācija. Tas būs atkarīgs no tā, kā attīstīsies situācija finanšu tirgos, kāda būs naudas cena un pieprasījums-piedāvājums," teica Mencis.

Savukārt juridiskajām personām, kurām daudzās bankās laikā, kad ECB likmes bija negatīvas, par naudas turēšanu kontos pat bija jāpiemaksā, tagad situācija uzlabojas.

"Šobrīd bankas cenrādis nosaka, ka pie lieliem naudas apjomiem juridiskās personas maksā ECB likmi. Attiecīgi, kad depozītu likmes maina ECB, komisijas maksa par konta atlikumu uzreiz parādās arī bankas juridisko personu cenrādī. Kā tālāk attīstīsies uzņēmumu noguldījumu likmes, rādīs laiks - arī te ir jāskatās situācija finanšu tirgos kopumā," pauda Mencis.

Viņš arī norādīja, ka pašlaik, kad ir augsta inflācija, dot viennozīmīgus padomus, kā cilvēkiem rīkoties ar uzkrājumiem, nav vienkārši.

"Ja bankā stāv nauda, ir augsta inflācija un es neko nedaru, tad skaidrs, ka ar laiku naudas vērtība samazinās. Taču jautājums vienmēr ir, kādi ir alternatīvie instrumenti. No vienas puses, šobrīd ir augsta inflācija, kas no matemātiskā viedokļa spiež naudas līdzekļus vismaz daļēji kaut kur pārvirzīt. No otras puses, lai pašlaik investētu, piemēram, finanšu tirgos, kuros ir kritums, tomēr ir jābūt pieredzei, skaidrai izpratnei un riska apetītei. Tāpat šobrīd es nesagaidu, ka būs kaut kādas straujas izmaiņas depozītu likmēs," sacīja Latvijas "Swedbank" vadītājs.

Jau vēstīts, ka ECB 21.jūlijā nolēma no 27.jūlija galveno bāzes procentu likmi palielināja par 0,5 procentpunktiem - līdz 0,5%. Padome arī nolēma palielināt noguldījumu iespējas uz nakti likmi līdz 0% un aizdevumu iespējas uz nakti likmi līdz 0,75%. Abas šīs likmes arī palielinātas par 0,5 procentpunktiem. 

Bāzes procentlikme un aizdevumu iespējas uz nakti likme bija spēkā kopš 2016.gada 16.marta, bet noguldījumu iespējas uz nakti likme - kopš 2019.gada 18.septembra. 

Bankā norādīja, ka procentu likmju palielināšana palīdzēs cīnīties ar augsto inflāciju un nodrošinās to, ka pieprasījuma apstākļi atbildīs bankas inflācijas mērķu sasniegšanai vidējā termiņā. ECB arī pavēstīja, ka procentu likmes turpmāk varētu tikt palielinātas atkārtoti atkarībā no situācijas attīstības.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.