Menu
 

Apskats: Par 8,1% sarucis nodarbināto skaits Latvijā reģistrētajos Krievijas un Baltkrievijas kapitāla uzņēmumos

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijā šobrīd reģistrēti 3319 uzņēmumi, kuru akcionāri ir Krievijas pilsoņi vai uzņēmumi, un 577 uzņēmumi, kuru akcionāri ir Baltkrievijas pilsoņi vai uzņēmumi. Lai gan aktīvo Krievijas un Baltkrievijas kapitāla uzņēmumu skaits, salīdzinot ar situāciju šī gada sākumā, nav būtiski mainījies, par vidēji 8,1% sarucis Krievijas un Baltkrievijas kapitāla uzņēmumos strādājošo skaits, liecina atvērto datu platformas “Okredo” augustā veiktais Krievijas kapitālsabiedrību apskats.

Kopš gada sākuma Latvijā reģistrēto Baltkrievijas kapitāla uzņēmumu skaits Latvijā pat nedaudz pieaudzis no 561 uz 577, savukārt Krievijas kapitāla uzņēmumu skaits sarucis no 3325 uz 3319, kas ir visai nebūtisks samazinājums – 0,18%, liecina “Okredo” dati. Salīdzinājumam –  Lietuvā šobrīd reģistrēti 1944 uzņēmumi, kuru akcionāri ir Krievijas pilsoņi vai uzņēmumi, un no šī gada sākuma līdz jūlija vidum tajos strādājošo skaits samazinājies par aptuveni 10%, informē platformas pārstāvji.

“Šobrīd izteikti vērojams, ka, pieaugot ekonomiskajiem un ģeopolitiskajiem riskiem, Latvijas un Lietuvas uzņēmēji aktīvāk meklē informāciju par savu sadarbības partneru akcionāriem. Uzņēmēji datubāzēs cenšas pārbaudīt, kam pieder konkrētais uzņēmums, kas ir tā akcionāri, vai šīs personas vai uzņēmumi neparādās sankciju sarakstos, un pēta šīs biznesa saites arī tālāk, piemēram, kas ir viņu partneru partneri un šo partneruzņēmumu akcionāri. Nestabilās ģeopolitiskās situācijas apstākļos šī informācija uzņēmumiem jāpārbauda regulāri, jo situācija ir mainīga, un nepārbaudīta sadarbība rada nozīmīgus reputācijas, darbības nepārtrauktības un kredītriskus,” stāsta “Okredo” vadītāja Gerda Jurkoniene.

Finanšu pārskatus par pagājušo gadu augusta vidū līdz augusta vidum iesnieguši 2427 Latvijā reģistrētie Krievijas un Baltkrievijas kapitāla uzņēmumi, kuru kopējais apgrozījums pērn sasniedza 1,13 miljardus eiro. “Lielākā daļa šo uzņēmumu ir vidēja lieluma, taču pērn virs miljona apgrozījumu sasnieguši 163 Latvijā reģistrēti uzņēmumi ar Krievijas un Baltkrievijas kapitālu. Vienlaikus tikai 54 no tiem saskaņā ar gada pārskatos publiskoto informāciju strādā vairāk par 10 darbiniekiem. 56 no šiem lielākajiem uzņēmumiem ar apgrozījumu, kas pārsniedz miljonu eiro, strādā tikai viens vai divi darbinieki, Tāpēc, pat neizvērtējot kapitāla izcelsmi, aicinām šo uzņēmumu partnerus pievērst uzmanību arī tādiem faktoriem kā lielais apgrozījums attiecībā pret nelielo darbinieku skaitu, jo ​​tas potenciāli var radīt papildu riskus šo uzņēmumu necaurspīdīgās darbības dēļ,” saka G.Jurkoniene.

Teju ceturtā daļa Latvijā reģistrēto Krievijas un Baltkrievijas kapitāla uzņēmumu jeb gandrīz 20,74% kā savu pamatdarbības veidu definējuši vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību, kam seko nekustamā īpašuma nozare (6,16%), profesionālā, zinātniskā un tehniskā darbība (5,98%), transports un loģistika (5,7%), kā arī ražošana un informācijas un komunikāciju nozare (abas attiecīgi 4,85%), norāda platformas pārstāvji.

Visstraujāk darbinieku skaitu kopš gada sākuma samazinājuši ar Krievijas kapitālu saistītie uzņēmumi informācijas un komunikāciju nozarē, kur darbinieku skaits kopš janvāra sākuma sarucis par 58%, izglītības jomā – par 20%, būvniecībā – par 17,63%, bet ražošanā – par 15,76%.

Atvērto datu platforma “Okredo”, kas darbojas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tirgū, nodrošina aktuālos datus no uzņēmumu reģistriem, nodokļu administrēšanas un darba institūcijām, tiesu administrācijām, kā arī vienkopus piedāvā pārskatīt uzņēmumu finanšu pārskatus un citus biznesa datus. Vienlaikus “Okredo” darbojas arī kā kredītriska novērtēšanas instruments un piedāvā kredītriska reitingus, datu monitoringa pakalpojumus, vēsta platformas pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.