Menu
 

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cena Latvijā pieauga par 2%

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - Latvenergo Ilustrācija - Latvenergo

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cena Latvijā pieauga par 2%, vidēji sasniedzot 521,49 eiro par megavatstundu (MWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Tikmēr Lietuvā cena pieauga par 7% - līdz 550,3 eiro par MWh, bet Igaunijā cena samazinājās par 9% un bija 385,35 eiro par MWh.

Cenas augušas arī Centrāleiropas valstīs - Vācijā vidējā elektroenerģijas cena bija 585,92 eiro par MWh, kas pieauga par 22%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, savukārt Francijā elektroenerģijas cenas pieaugums veidoja 26%, cenai kāpjot līdz 611,61 eiro par MWh. Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cena kāpa par 33% - līdz 315,41 eiro par MWh.

"Latvenergo" skaidro, ka elektroenerģijas cenu pieaugumu aizvadītajā nedēļā veicināja vēja elektrostaciju izstrādes samazinājums "Nord Pool" reģionā par 9%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Turklāt elektroenerģijas cenu pieaugumu ne tikai Ziemeļvalstu un Baltijas reģionā, bet arī Centrāleiropā ietekmēja dabasgāzes cenas kāpums par 29%.

Baltijas nedēļas vidējās elektroenerģijas cenas ietekmēja par 29% zemākas enerģijas plūsmas no Somijas un par 3% zemākas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala. Tāpat pagājušajā nedēļā turpinājās elektroenerģijas pārvades sistēmas šķērsgriezumu jaudas ierobežojumi starp Igauniju un Latviju, jo augstsprieguma līnijās pārvades operatori turpina remontdarbus.

Vienlaikus turpinājās arī Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona. Pieejamās jaudas īpatsvars no kopējās uzstādītās bija tāds pats kā nedēļu iepriekš jeb 80%.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš nedaudz samazinājās, un kopā tika patērētas 6550 gigavatstundas (GWh), bet izstrādes apjomi mēreni pieauga līdz 7074 GWh.

Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš pieauga par 2% - līdz 500 GWh. Latvijā kopā patērētās elektroenerģijas apjoms samazinājās par 1% un bija 124 GWh. Igaunijā elektroenerģijas patēriņš bija 143 GWh, tas bija par 4% lielāks nekā nedēļu iepriekš. Lietuvā elektroenerģijas patēriņš pieauga par 2%, kopā tika patērētas 233 GWh.

Baltijā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 36% - līdz 339 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjomi kāpa par 37% - līdz 75 GWh. Igaunijā ražošanas apjomi kāpa par 61% - līdz 166 GWh, bet Lietuvā elektroenerģijas izstrāde bija 98 GWh, kas bija par 8% lielāka nekā nedēļu iepriekš.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 61%, Igaunijā - 116%, bet Lietuvā - 42%. Baltijas valstīs tika saražoti 68% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.