Menu
 

LPS pārstāvis: Nepieciešama "Latvenergo" un LVM intervence energoresursu tirgū

  • Autors:  LETA
Foto - Latvijas Valsts ceļi Foto - Latvijas Valsts ceļi

Valdībai ir jāuzdod AS "Latvenergo" un AS "Latvijas Valsts mežiem" (LVM) veikt intervenci energoresursu tirgū, lai ar nepieciešamajiem resursiem par atbilstošāku samaksu nodrošinātu pašvaldību siltumapgādes uzņēmumus un darba devējus, šodien Saeimas Pašvaldību sistēmas pilnveidošanas apakškomisijas sēdē pauda Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvis Aino Salmiņš.

LPS pārstāvis norādīja, ka pirmā problēma ir ar situāciju energoresursu tirgū, jo var noslēgt attiecīgus līgumus ar kādiem tirgotājiem, taču nav garantijas, kas dabasgāze būs pieejama visai apkures sezonai.

Lai gan atbildīgie enerģētiskās krīzes priekšvakarā apgalvo, ka dabasgāze būs pieejama, nav garantēts, ka vietējie siltumapgādes uzņēmumi varēs saņemt apkures sezonai nepieciešamo dabasgāzi 5,9 teravatstundu apmērā, norāda Salmiņš.

Viņš atzīmēja, ka nepieciešama skaidrība, kas un par kādu cenu pārdos resursus. Tāpēc nepieciešama "Latvenergo" intervence attiecībā uz dabasgāzi.

Tāpat attiecībā uz šķeldu Ministru kabinetam ir jādod uzdevums LVM, lai uzņēmums vismaz uz vienu līdz trīs mēnešiem par ekonomiski pamatotu cenu sagādātu šķeldu siltumapgādes uzņēmumiem, atzīmēja Salmiņš.

Apakškomisijas priekšsēdētājs Viktors Valainis (ZZS) skaidroja, ka šodienas sēdes mērķis ir uzklausīt pašvaldības par situāciju ar energoresursu pietiekamību un izmaksām. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē 6.septembrī vēl paredzēts tikties ar ekonomikas ministri Ilzi Indriksoni (NA), līdz ar to šodienas sēdē nekādi lēmumi netika pieņemti.

Kā ziņots, energocenu pieaugums radījis bažas par iespējām samaksāt par apkuri ziemā. Valsts piešķīrusi vairāk nekā 600 miljonu eiro atbalstu iedzīvotājiem un uzņēmējiem energocenu pieauguma daļējai kompensēšanai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.