Menu
 

LLKC: Graudaugu ražas sezona noslēdzas labi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Atšķirībā no aizvadītā gada karstās vasaras, kas negatīvi ietekmēja graudaugu ražu, šogad daba bijusi lauksaimnieku pusē. Saulainajā un siltajā laikā veiksmīgi izdevies nokult lietus noguldītos veldres laukus un iztikt bez papildu izdevumiem graudu kaltēšanai, secina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības eksperti savā ikgadējā ražas sezonas izvērtējumā.

Neliela vilšanās piedzīvota ar ziemas rapsi. Kaitēkļu invāzijas, ziemošanas problēmu un slimību dēļ,  raža nav tāda, kā cerēts vasaras sākumā – tās apjomi būtiski samazinājušies. Ja 2021. gadā ziemas rapša ražība bija 2,68 tonnas no hektāra, tad šogad tā bijusi 2,18 t/ha. Neraugoties uz to, ka pieaugusi ziemas rapša kopplatība – no 132 tūkst./ha pērn līdz 139 tūkst./ha šogad, kopraža samazinājusies līdz 303 tūkst./t (2021.gadā – 354,4 tūkst./t).

Zemgalē ražas novākšana ir teju pabeigta, turpretī Vidzemē vēl kuļami vasarāji – auzas, rapsis, lauka pupas un griķi. Madonas apkaimē šo varot dēvēt par auzu gadu, jo pat bioloģiskajās saimniecībās to raža bijusi līdz pat 6 t/ha. “Šogad problēmas sagādāja veldrē sagūlušo zirņu kulšana. Tajās saimniecībās, kur pieticīgāk lietoja mēslošanas līdzekļus, arī ražas bija pieticīgākas. Tomēr pat saimniecībās, kur ziemājus mēsloja atbilstoši nepieciešamībai un viss liecināja, ka varētu nokult 8–9 t/ha, nokūla vien 6–7t/ha,” skaidro LLKC Madonas biroja augkopības konsultante Anita Brosova.

Iepriecinoša šogad ir vasarāju raža, ar kuriem kopumā valstī apsēti 264,5 tūkst./ha. Ja pērn, piemēram, vasaras kviešu ražība bija 2,72 t/ha (kopraža – 307,8 tūkst./t), tad šogad tās bijušas 4,30 t/ha, kopražu palielinot līdz 381,5 tūkst./t.

Neraugoties uz bažām par kartupeļu ražu, tā šogad bijusi lielākā nekā pērn – 23 t/ha (2021. gadā – 20,2 t/ha), tādējādi kopraža šogad ir 171 tūkst./t pretstatā 141,5 tūkst./t aizvadītajā gadā.

Salīdizinoši veiksmīgā sezona, lauksaimniekiem tomēr rada bažas par nākamajā sezonā audzējamo kultūraugu pašizmaksas palielināšanos. Valda arī neziņa, par kādu cenu 2023.gadā varēs ražu realizēt.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.