Logo
Drukāt šo lapu

Ekonomiste: Eksports vēl "spirinās" izaicinājumu priekšā

Ekonomiste: Eksports vēl "spirinās" izaicinājumu priekšā Foto: pixabay.com

Ņemot vērā augošo ASV un Ķīnas tirdzniecības konfliktu un ar to saistīto nervozitāti, lēnāku ekonomikas izaugsmi Latvijas tirdzniecības partnervalstīs, izdaudzināto darbaspēka trūkumu Latvijā, kā arī mazāku graudaugu ražu, preču eksporta sniegums augustā joprojām bija pārsteidzoši labs.

Tomēr jau varam novērot, ka iepriekšminēto apstākļu ietekmē eksporta pieaugums pakāpeniski palēninās. Augustā preču eksporta vērtība pieauga par 7,8%, salīdzinot ar pērnā gada augustu. Tas ir lēnākais pieaugums pēdējo piecu mēnešu laikā.

Apskatot dažādas eksporta preču grupas, var novērot, ka eksporta kāpums vairs nav tik visaptverošs un to galvenokārt nodrošina dažas preču grupas. Arī tas ir signāls tam, ka eksporta sniegums nedaudz vājinās. Augustā gandrīz divas trešdaļas no kopējā eksporta vērtības pieauguma nodrošināja straujš kāpums koka un tā izstrādājumu eksportā, kas šogad uzrāda izcili labu sniegumu un ievērojami izceļas citu eksporta preču vidū. Eksporta izaugsmi augustā veicināja arī metāls un tā izstrādājumi, mašīnas un iekārtas, kā arī transporta līdzekļu un to aprīkojuma eksports. Tai pašā laikā vairākās citās preču grupās iezīmējās mīnusi (piemēram, optiskās ierīces, plastmasa, pārtika).

Aptuveni pusi no eksporta vērtības pieauguma veidoja cenu kāpums, bet otra puse bija apjomu pieauguma nopelns. Apstrādes rūpniecībā ražotāju cenu pieaugums eksportētajai produkcijai augustā sasniedza 3,9%, salīdzinot ar pērno augustu. Tas ir straujākais kāpums vairāk nekā sešu gadu laikā.

Gaidāms, ka turpmākajos mēnešos eksporta vērtības kāpums turpinās pakāpeniski palēnināties bez straujiem tempa kritumiem. Straujāks ražotāju cenu pieaugums eksportētajai produkcijai, visticamāk, nespēs kompensēt apjomu pieauguma tempa kritumu.

 

 

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024