Menu
 

Aptauja: tikai 5% Latvijas iedzīvotāju šobrīd vēlas uzsākt savu biznesu Apriņķis.lv

  • Autors:  Evija Šalte, cilvēkresursu jomas eksperte, talantu piesaistes aģentūras “Nextra” izveidotāja
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pavisam nedaudz Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka viņu karjeras prioritāte šobrīd ir sava biznesa izveide un attīstība. Pārliecinošs vairākums Latvijas iedzīvotāju pat nedomā par savu uzņēmumu – liecina talantu piesaistes aģentūras “Nextra” un pētījumu aģentūras “Norstat Latvija” veiktā aptauja.

Zīmīgi, ka galvenokārt savu uzņēmumu vēlas dibināt jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem: viņu vidū katrs desmitais par savu prioritāti šobrīd uzskata biznesa uzsākšanu. Vienlaikus mūsu aptauja parādīja, ka šī ir arī ar savu pašreizējo darba vietu neapmierinātākā Latvijas iedzīvotāju kategorija. 

Starp vecākiem cilvēkiem (no 30 līdz 49 gadiem) par sava uzņēmuma dibināšanu aizdomājas 6%, bet starp tiem, kas ir vecumā no 50 līdz 59 gadiem – 5%. Tikai 1% aptaujāto vecākajā vecuma grupā vēlas uzsākt savu biznesu.

Visvairāk uz uzņēmējdarbību orientēti cilvēki dzīvo Rīgā, Vidzemē un Kurzemē, savukārt Zemgales iedzīvotāju vidū vismazāk ir to, kas vēlas sākt savu uzņēmējdarbību (attiecīgi 5% un 3%). Latgale izrādījās “topa” vidū – tur 4 iedzīvotāji no 100 uzskata uzņēmējdarbību par savu pašreizējo karjeras prioritāti.

Pētījumā atklājās interesanta tendence: par savu biznesu biežāk aizdomājās tie, kas šobrīd nestrādā, vai gluži otrādi – jau tagad darbojas kā vadītāji. Līdz ar to starp bezdarbniekiem, kuri meklē darbu, sava biznesa gribētāji ir divas reizes vairāk nekā vidēji starp Latvijas iedzīvotājiem. Bet nestrādājošo vai darbu nemeklējošo vidū – veselas trīs reizes vairāk – attiecīgi 12% un 17% pret 5%.

Salīdzinoši biežāk par savu uzņēmumu aizdomājas pakalpojumu un tirdzniecības sfēras darbinieki (8%) un vadītāji (8%). Tas skaidrojams ar to, ka pakalpojumu sfēras darbinieku profesijas bieži ir frizieri, manikīra un pedikīra speciālisti, vizāžisti, masieri un līdzīgu jomu pārstāvji – viņiem darbs sev ļoti bieži ir loģisks solis pēc perioda, kas nostrādāts skaistumkopšanas salonā. Runājot par vadītājiem, pēc vadītāja pieredzes iegūšanas nereti rodas ambīcijas izveidot savu lietu, jo viņiem jau ir atbilstoša pieredze un zināšanas, un viņi vēlas augt tālāk.

Visbiežāk komforta zonā “aizsēžas” kvalificēti speciālisti: viņi ir pietiekami izglītoti, lai nopelnītu labu algu, bet visticamāk nepietiekami ambiciozi, lai vadītu uzņēmumu, tāpēc viņu vidū tikai 3% aptaujāto vēlas dibināt savu uzņēmumu. Attiecībā uz algu, tad visvairāk savu biznesu tiecas uzsākt tie, kas pelna 1251 līdz 1500 eiro uz rokas (12%).

Zīmīgi arī tas, ka, jo lielāka mājsaimniecība, jo lielāka vēlme uzsākt uzņēmējdarbību: starp tiem, kas dzīvo vieni, 6% vēlas uzsākt biznesu, starp tiem, kas dzīvo divatā, – 4%, bet starp mājsaimniecībām ar 5 un vairāk cilvēkiem – 8%. Vēl izteiktāka šī attiecība ir saistībā ar bērnu skaitu – starp tiem, kam bērnu nav vai ir viens bērns, biznesu vēlas uzsākt 5%, bet starp tiem, kam ir trīs bērni – jau 13%.

 Tomēr aptauja parāda, ka mūsu valstī nav pietiekami daudz uzņēmēju. Ceru, ka nākotnē šī tendence uzlabosies, un būsim drosmīgāki uzsākt uzņēmējdarbību, jo plaukstošs bizness ir – obligāts valsts un ekonomikas attīstības priekšnoteikums. Uzņēmējdarbības attīstībai, protams, ļoti svarīga ir labvēlīga vide – valsts atbalsts, stabilitāte, caurspīdīga nodokļu politika un saprotami likumi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.