Menu
 

CSP: Septembrī uzņēmēju noskaņojums negatīvs visās uzņēmējdarbības jomās

  • Autors:  Apriņķis.lv
Konfidences rādītāji (sezonāli izlīdzināti dati, %). Grafika – CSP Konfidences rādītāji (sezonāli izlīdzināti dati, %). Grafika – CSP

Uzņēmējdarbības konfidences rādītāji 2022.gada septembrī ceturto mēnesi pēc kārtas negatīvi visās uzņēmējdarbības jomās. Rādītāji būvniecībā, pakalpojumu sektorā un apstrādes rūpniecībā, salīdzinot ar augustu, turpina samazināties, bet mazumtirdzniecībā uzņēmēju noskaņojums nedaudz uzlabojies liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veikto konjunktūras apsekojumu dati.

Uzņēmējdarbības konfidences rādītāji raksturo vispārējo situāciju nozarē un tiek iegūti, veicot rūpniecības, būvniecības, mazumtirdzniecības un pakalpojumu nozaru konjunktūras apsekojumus. Ja rādītājs ir virs nulles, ir pozitīva uzņēmējdarbības vide, ja zem nulles – negatīvs uzņēmēju noskaņojums.

Šāgada septembrī konfidences rādītājs mazumtirdzniecībā pēc sezonāli koriģētiem datiem bija -1,9. Salīdzinot ar augustu, šis rādītājs palielinājies par 1,0 procentpunktu. Iestājoties rudenim, mazumtirdzniecībā raksturīga uzņēmēju noskaņojuma pasliktināšanās, tāpēc pēc sezonāli nekoriģētiem datiem, salīdzinot ar augustu, konfidences rādītājs pārtikas preču mazumtirdzniecībā samazinājies par 2,9 procentpunktiem, sasniedzot vērtību -2,6, bet nepārtikas preču mazumtirdzniecībā, samazinoties par 2,8 procentpunktiem, rādītājs noslīdējis līdz 3,5.

Septembrī ir būtiski pasliktinājies degvielas mazumtirgotāju noskaņojums. Salīdzinot ar augustu, rādītājs samazinājies par 16,7 procentpunktiem un noslīdējis zem nulles (-9,0). Visoptimistiskākie septembrī bijuši uzņēmēji automobiļu tirdzniecībā (6,2), kur noskaņojuma rādītājs ir tieši tāds pats kā iepriekšējā mēnesī. Savukārt automobiļu rezerves daļu pārdošanā, to apkopē un remontā noskaņojuma rādītājs pasliktinājies par 2,7 procentpunktiem un ir vienāds ar nulli.

Pēc CSP datiem, pakalpojumu sektorā 2022. gada septembrī pēc sezonāli koriģētiem datiem konfidences rādītājs bija negatīvs (-3,4), un uzņēmēju noskaņojums, salīdzinot ar augustu, ir pasliktinājies par 3,0 procentpunktiem. Kā ierasts, noskaņojuma rādītāji dažādās pakalpojumu nozarēs būtiski atšķiras, un arī to izmaiņu tendences ir dažādas atkarībā no nozares specifikas un sezonas ietekmes. Pēc sezonāli nekoriģētiem datiem visoptimistiskākie septembrī bija uzņēmēji, kas sniedz datorprogrammēšanas pakalpojumus (14,8). Tiem seko kinofilmu, video filmu, televīzijas programmu un skaņu ierakstu producēšana, izplatīšana un demonstrēšana (10,7).

Vispesimistiskākais uzņēmēju noskaņojums fiksēts apsardzes pakalpojumu nodrošināšanas izmeklēšanas nozarē (-19,7), ūdens transporta pakalpojumos (-18,1), kā arī izdevējdarbībā (-13,7). Kopumā septembrī noskaņojums bija pozitīvs 12, bet negatīvs 18 pakalpojumu apakšnozarēs. Salīdzinot ar augustu, 22 apakšnozarēs noskaņojums ir pasliktinājies, bet uzlabojies tikai 8.

Pēc sezonāli koriģētiem datiem konfidences rādītājs būvniecībā septembrī bija -17,2, kas, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, ir mazāk par 1,6 procentpunktiem. Septembrī, salīdzinot ar augustu, pēc sezonāli nekoriģētiem datiem strauji pazeminājies būvuzņēmēju novērtējums gaidāmajai nodarbinātības attīstībai turpmākajos trīs mēnešos (par 21,2 procentpunktiem), savukārt pašreizējais kopējais pasūtījumu līmenis ir uzlabojies par 1,6 procentpunktiem. Konfidences rādītājs septembrī samazinājies visās būvniecības apakšnozarēs, bet vislielākais samazinājums ir inženierbūvniecībā (par 16,2 procentpunktiem).

Pēc sezonāli koriģētiem datiem apstrādes rūpniecībā konfidences rādītājs septembrī bija -8,4 (samazinājums par 2,7 procentpunktiem salīdzinājumā ar augustu). Pēc sezonāli nekoriģētiem datiem, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, konfidences rādītāji būtiski samazinājušies divās pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs – koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā (par 3,7 procentpunktiem) un pārtikas produktu ražošanā (par 3,5 procentpunktiem). Savukārt uzņēmēju noskaņojums uzlabojies ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā (par 2,0 procentpunktiem) un farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā (par 3,0 procentpunktiem).

Pēc CSP informācijas, palielinājumu minētajās nozarēs galvenokārt ietekmēja uzņēmēju pozitīvāks vērtējums par produkcijas pasūtījumu pašreizējo līmeni un gaidāmo ražošanas aktivitāti turpmākajos trīs mēnešos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.