Menu
 

CSP: Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā palielinājies par 22,2 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Patēriņa cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi). Grafika – CSP Patēriņa cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi). Grafika – CSP

2022.gada septembrī, salīdzinot ar 2021.gada septembri, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājies par 22,2 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2022. gada septembrī, salīdzinot ar 2021. gada septembri, bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupā, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, veselības aprūpei, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, mājokļa iekārtai.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 27,5 %. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija maizei (+37,1 %), konditorejas izstrādājumiem (+25,5 %), miltiem un citiem graudaugiem (+62,2 %), makaronu izstrādājumiem (+41,1 %), rīsiem (+37,8 %), brokastu pārslām (+11,8 %). Sadārdzinājās siers un biezpiens (+38,7 %), piena produkti (+41,0 %), piens (+43,7 %), olas (+26,9 %) un jogurts (+24,6 %).

Gada laikā cenas pieauga mājputnu gaļai (+35,7 %), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+19,9 %), cūkgaļai (+12,4 %), gaļas izstrādājumiem (+20,6 %) un liellopu gaļai (+31,3 %). Cenu kāpums bija kafijai (+35,8 %), sviestam (+51,5 %), svaigiem augļiem (+14,2 %), cukuram (+65,3 %), augu eļļai (+51,8 %), saldējumam (+27,9 %), šokolādei (+21,3 %).

Dārgākas bija konservētas vai pārstrādātas zivis un jūras velšu izstrādājumi (+24,3 %), svaigi dārzeņi (+5,1 %), mērces un garšvielu piedevas (+36,2 %), ievārījums un medus (+19,0 %), augļu un dārzeņu sulas (+12,5 %), saldumi (+25,3 %), saldētas zivis (+34,0 %), sāls un garšvielas (+34,4 %), svaigas vai atdzesētas zivis (+23,2 %), čipsi (+45,0 %), atspirdzinošie dzērieni (+15,8 %), tūlītējai lietošanai gatavi ēdieni (+26,9 %), margarīns (+32,6 %), žāvēti, citādi konservēti vai apstrādāti dārzeņi (+16,6 %), žāvēti augļi un rieksti (+16,2 %), minerālūdens (+15,1 %), olīveļļa (+13,9 %).

Pēc CSP datiem, alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis pieauga par 5,9 %. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 6,6 %, sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, vīnam un alum. Tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 4,6 %.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 51,6 %. Gada laikā būtiskākais cenu pieaugums bija elektroenerģijai, siltumenerģijai, cietajam kurināmajam un dabasgāzei. Sadārdzinājās atkritumu savākšana, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam, ūdensapgāde, kanalizācijas pakalpojumi, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, kā arī mājokļa īre.

Mājokļa iekārtas grupā cenas pieauga vidēji par 11,6 %, galvenokārt sadārdzinoties mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, mājokļa mēbelēm, galvenajām mājsaimniecības ierīcēm, neelektriskiem virtuves piederumiem un priekšmetiem, kā arī traukiem.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis kāpa par 7,9 %. Gada laikā dārgāki kļuva zobārstniecības pakalpojumi, farmaceitiskie produkti, ārstu speciālistu pakalpojumi, medicīnas analīžu laboratoriju un rentgenoloģijas centru pakalpojumi, kā arī brilles un kontaktlēcas.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas palielinājās par 21,9 %, ko noteica degvielas cenu pieaugums par 37,4 %. Dīzeļdegviela sadārdzinājās par 45,3 %, benzīns – par 28,7 %, bet auto gāze – par 21,4 %. Cenu kāpums bija personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, rezerves daļām un piederumiem personiskajiem transportlīdzekļiem, lietotām automašīnām, pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem, pasažieru aviopārvadājumiem, kā arī jaunām automašīnām, vēsta CSP.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem cenas kāpa par 7,8 %. Gada laikā cenas pieauga barībai lolojumdzīvniekiem, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, atpūtas un sporta pakalpojumiem, ziediem, televīzijas abonēšanas maksai, kancelejas precēm un zīmēšanas piederumiem, kā arī laikrakstiem un žurnāliem.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 17,5 %. Dārgāki bija ēdināšanas pakalpojumi, tai skaitā cenu kāpums bija restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem – par 15,5 %, ēdnīcu pakalpojumiem – par 15,5 % un ātrās ēdināšanas pakalpojumiem – par 17,8 %. Cenas pieauga arī viesnīcu pakalpojumiem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas palielinājās par 15,3 %, ko visbūtiskāk ietekmēja cenu kāpums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Dārgāka bija autotransportlīdzekļu apdrošināšana, frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumi, finanšu pakalpojumi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija apģērbiem, telekomunikāciju pakalpojumiem un pirmsskolas izglītībai.

Kā informēja CSP, 2022.gada septembrī, salīdzinot ar 2022.gada augustu, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 1,6 %. Būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, apģērbam un apaviem, dažādu preču un pakalpojumu grupā, izglītībai, mājokļa iekārtai, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.