Menu
 

"Balta": Apdrošināšanas atlīdzības šogad augušas teju visās pozīcijās

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Apdrošināšanas AS "Balta" 2022. gada pirmajos sešos mēnešos bruto izmaksāto atlīdzību apjoms sasniedzis pēdējo gadu augstāko līmeni – vairāk nekā 35 miljonus eiro. Vislielākais atlīdzību apjoms šī gada pirmajā pusē bijis transporta apdrošināšanā – OCTA un KASKO apdrošināšanas veidos tas sasniedzis 16,8 miljonus eiro, kas ir 11,2% pieaugums salīdzinājumā ar attiecīgo periodu 2021. gadā.

Ievērojams atlīdzību apjoma pieaugums salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem sešiem mēnešiem vērojams arī veselības apdrošināšanā, kur tas sasniedzis 9,1 miljonu eiro, kas ir par 33,2% vairāk, bet privātpersonu un juridisko personu īpašuma apdrošināšanā izmaksāti 6,7 miljoni eiro (15,2% pieaugums), liecina "Balta" publicētā informācija.

Nelaimes gadījumu apdrošināšanas atlīdzību izmaksas šī gada pirmajā pusē pieaugušas par 16%, sasniedzot teju 711 000 eiro. Pēc Covid-19 izraisītās pauzes atsākusies intensīva ceļošana, un ceļojumu apdrošināšanā izmaksātā summa ir gandrīz trīs reizes lielāka nekā pērn, sasniedzot vairāk nekā 660 000 eiro.

“Atlīdzību apjoma pieaugumu ietekmējusi gan aktīvākas dzīves atsākšanās pēc pandēmijas mājsēdes, gan cenu pieaugums visās dzīves jomās. Inflācijas iespaidā aug arī apdrošināšanas atlīdzības – dārgāk kļuvis doties pie ārsta, strauji pieaugušas autoservisu izmaksas, turpinās būvniecības inflācija. Tas nozīmē, ka neparedzētos gadījumos ievērojami pieaug arī iedzīvotāju izdevumi negadījuma seku novēršanai, ja nav laikus sagatavots apdrošinātāju piedāvātais drošības spilvens,” izteicies "Balta" Apdrošināšanas atlīdzību direktors Ingus Savickis.

Fizisko personu īpašuma apdrošināšanā lielākā atlīdzība šogad bijusi 131 000 eiro apmērā un izmaksāta par elektroinstalāciju bojājumu izraisīta ugunsgrēka pilnībā nopostītu dzīvojamo māju.

“Kā rāda "Balta" pieredze, īssavienojumi ir otrs biežākais ugunsnelaimes cēlonis, kas izraisa ap 18% no visiem negadījumiem. Katrs piektais ugunsgrēks izceļas sadzīves negadījumu dēļ. Galvenokārt pie vainas ir noklīdusi sveces liesma, aizdedzies adventes vainags, pie mājas novietotās atkritumu tvertnēs nenodzēsti izsmēķi, gatavojot uzliesmojusi eļļa utt. Pārējos gadījumos fizisku personu privātīpašumu uguns posta galvenokārt apkures sistēmu nepareizas lietošanas, trešo personu ļaunprātīgas rīcības un citu iemeslu dēl. Lai gan ugunsgrēks nav biežākais negadījuma veids īpašuma apdrošināšanā, tas ir vispostošākais ar visievērojamākajiem zaudējumiem,” stāsta Ingus Savickis.

Transporta apdrošināšanas atlīdzību segmentā lielākā OCTA atlīdzība šogad ir teju 59 000 eiro ceļu satiksmes negadījumā bojātu smago VOLVO markas automašīnu. Bet lielākā KASKO atlīdzība vairāk nekā 44 000 eiro apmērā izmaksāta par gadījumu, kad smagā auto ar vilcēju, kas ar piekabi bija novietots stāvēšanai, piekabe lielā vēja dēļ sasvērās un atsitās pret automašīnu, to ievērojami sabojājot.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.