Menu
 

Kučinskis: Apmēram mēneša laikā varētu iepazīties ar ierobežotas pieejamības informāciju par Skultes LNG termināļa projektu

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Pēc valdības izveidošanas apmēram mēnesis būtu nepieciešams, lai varētu iepazīties ar ierobežotas pieejamības informāciju par Skultes sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināli, aģentūrai LETA pauda "Apvienotā saraksta" (AS) politiķis Māris Kučinskis.

Reizē Kučinskis uzsvēra, ka vispirms gan ir jātiek skaidrībā, kuras partijas veidos valdību. Izskanējis, ka valdība varētu tikt izveidota līdz Latvijas neatkarības proklamēšanas dienai, 18.novembrim, kas, ņemot vērā sarunu gaitu, izskatās kā optimistisks vērtējums, atzīmēja politiķis. Reizē AS neesot iespējas ietekmēt sarunu virzības ātrumu.

Lūgts sīkāk skaidrot AS pozīciju par Skultes LNG termināli, Kučinskis atbildēja, ka saistībā ar to ir pārāk daudz noslēpumu, lai varētu izteikt precīzu viedokli. AS atbalsta pašu konceptu, ka Latvijai ir nepieciešams LNG terminālis energodrošībai, lai būtu pieeja dabasgāzei, taču Skultes projekta straujā virzīšana īsi pirms 14.Saeimas vēlēšanām izskatījās stipri dīvaini, skaidroja politiķis.

Krievijas plašāka apmēra iebrukums karā pret Ukrainu sākās jau 24.februārī, savukārt pašreizējās vienošanās par Skultes termināļa izveidi notika jau pēc kāda laika jeb īsi pirms vēlēšanām. Kučinskis atzīmēja, ka ļoti aizdomīgi ir tas, ka "Attīstībai/Par!" mainīja viedokli par labu Skultes LNG terminālim laikā, kad vienā valdības sēdē paralēli esot atbalstīts Biķernieku nekustamā īpašuma atpirkšana par apmēram astoņiem miljoniem eiro.

Politiķis pauda, ka pašlaik neesot zināms, vai ir sagatavots atbilstošs ekonomiskais izvērtējums Skultes LNG termināļa īstenošanai. Kučinskis neizslēdza iespēju, ka bez likumprojekta "uz divām lapām" un tikai prezentācijas atbilstoša līmeņa analīze varētu arī nebūt sagatavota.

Jāsaprot, vai varētu tikt prasītas kādas valsts garantijas un, vai kādam privātam investoram vispār ir tik daudz naudas, lai kaut ko bez valsts garantijām darītu, atzīmēja politiķis. Tāpat AS neesot informācijas, vai atbilstoši ir izpētīts, kā termināļa celtniecība ietekmēs Eiropas Savienības līmenī aizsargājamās teritorijas "Natura 2000", vai tur nebūs nepieciešama kāda ES līmeņa atļauja projekta īstenošanai.

Vaicāts par ostu reformas pilnveidošanu, Kučinskis skaidroja, ka koalīcijas sarunās jāpārrunā risinājums tam, ka Ventspils pašvaldībai un iedzīvotājiem ir "atņemti" 45% un Rīgas pašvaldībai un iedzīvotājiem 15% no teritorijas. Tas, ka pašvaldības un iedzīvotāji nevarēs lemt par šīs teritorijas izmantošanu, ir absurda situācija, atzīmēja politiķis, kurš pieļauj, ka šajā jautājumā koalīcijas sarunās varētu tikt rasts risinājums.

Kučinskis arī pastāstīja, ka AS nākamnedēļ plāno skatīt jautājumus par to, kuras personas piedāvāt virzīšanai uz amatiem Saeimā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.