Menu
 

Ražotājcenas Latvijas rūpniecībā septembrī gada laikā pieaugušas par 33,1%

  • Autors:  LETA
Grafika - CSP Grafika - CSP

Latvijas rūpniecībā vidējais ražotājcenu līmenis 2022.gada septembrī, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, palielinājies par 33,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis šogad septembrī salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri palielinājies par 60,2%, bet eksportētajai produkcijai - par 10,4%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas pieaugušas par 14,4%, savukārt eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 7,1%.

Ražotāju cenu līmeni visvairāk ietekmēja cenu pieaugums elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā; pārtikas produktu ražošanā; koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā; nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā, kā arī gatavo metālizstrādājumu ražošanā (izņemot mašīnas un iekārtas).

Vienlaikus 2022.gada septembrī, salīdzinot ar augustu, ražotājcenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājies par 0,7%. 

Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis mēneša laikā sarucis par 0,6%, bet eksportētajai produkcijai - par 0,9%. Eksportam uz eirozonas valstīm ražotāju cenu līmenis samazinājies par 1,3%, savukārt eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 0,5%.

Pazeminoša ietekme bija cenu samazinājumam elektroenerģijas tirdzniecībā, kā arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā. Paaugstinoša ietekme bija cenu pieaugumam atsevišķu pārtikas produktu ražošanā; datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā; poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā, kā arī nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.