Menu
 

SEB grupas peļņa deviņos mēnešos Latvijā sasniegusi 51,5 miljonus eiro

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

SEB grupa šogad deviņos mēnešos Latvijā guvusi peļņu 51,5 miljonu eiro apmērā, kas ir par apmēram 2% vairāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā, pavēstīja bankā.

Bankā norāda, ka gada sākumā tika izveidota vienota apdrošināšanas un ilgtermiņa uzkrājumu grupa Baltijā, tādējādi "SEB Life and Pension Baltic" kļuva par vienīgo "SEB atklātā pensiju fonda" un ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "SEB Investment Management" kapitāldaļu turētāju, pārņemot kapitāldaļas no "SEB bankas".

Iekļaujot ietekmi no SEB grupas meitasuzņēmumu pārdošanas reorganizācijā, SEB grupas Latvijā kopējie ieņēmumi 2022.gada deviņos mēnešos veidoja 102,5 miljonus eiro, bet pamatdarbības peļņa pēc nodokļu nomaksas un uzkrājumiem - 65,5 miljonus eiro.

Bankā arī atzīmē, ka uzkrājumi paredzamiem kredītzaudējumiem šogad deviņos mēnešos samazināti 2,9 miljonu eiro apmērā.

Tāpat bankā informē, ka SEB grupas Latvijā ieņēmumi 2022.gada deviņos mēnešos pirms ietekmes no meitasuzņēmumu pārdošanas veidoja 88,5 miljonus eiro, kas ir par 11% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, kamēr grupas izmaksas pirms ietekmes no meitasuzņēmumu pārdošanas veidoja 38,3 miljonus eiro, kas ir pieaugums par 4% salīdzinājumā ar 2021.gada deviņiem mēnešiem. Tādējādi SEB grupas peļņa pirms uzkrājumiem šogad deviņos mēnešos bija 50,2 miljoni eiro, kas ir par 17% vairāk nekā pirms gada.

Noguldījumos "SEB banka" 2022.gada 30.septembrī bija piesaistījusi 4,2 miljardus eiro, kas ir par 10% vairāk nekā 2021.gada septembra beigās, savukārt kopējais kredītportfelis pieaudzis par 2,4% un šogad septembra beigās bija 3,1 miljards eiro.

Savukārt grupas aktīvu apmērs šogad septembra beigās bija 5,1 miljards eiro.

Bankā norāda, ka 2022.gada deviņos mēnešos SEB grupa Latvijā piešķīrusi aizdevumus 700 miljonu eiro apmērā, kas salīdzinājumā ar 2021.gada deviņiem mēnešiem, ir par 22% vairāk. Savukārt kopējais SEB grupas Latvijā kredītportfelis 2022.gada deviņos mēnešos pieaudzis par 4,5%.

Vienlaikus kopējais noguldījumu apmērs kopš gada sākuma palielinājies par 4,2%.

"Neskatoties uz ģeopolitiskajiem un ekonomiskajiem satricinājumiem, pēdējie deviņi mēneši gan bankai, gan vairumam mūsu klientu ir bijuši stabili un vērsti uz izaugsmi," atzīmē "SEB bankas" valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere.

Viņa min, ka gandarījumu rada fakts, ka daļa klientu, reaģējot uz globālajiem izaicinājumiem, ir bijuši tālredzīgi un mērķtiecīgi investējuši gan energoefektivitātes uzlabošanas pasākumos, gan ražošanas iekārtu modernizācijā. Lielāks pragmātiskums vērojams arī privātpersonu segmentā, iedzīvotājiem arvien lielāku uzmanību veltot energoefektīviem mājokļiem, kā arī rūpīgāk iedziļinoties jauniegādāto mājokļu tālākajās apsaimniekošanas izmaksās.

"Vienlaikus jāapzinās, ka lielākie izaicinājumi mums vēl ir priekšā, kad ziemas mēnešos, visticamāk, būs jārēķinās ar ekonomikas sabremzēšanos un drūmāku noskaņojumu. Tomēr krīzes un nenoteiktības laiki sniedz arī lieliskas iespējas pārskatīt savu līdzšinējo darbību un rīcības modeļus, tādēļ īpaši uzņēmumus aicinu izmantot šo laiku, lai sakārtotu gan savus pārvaldības modeļus, gan arī pārskatītu savas piegādes ķēdes," pauž Tetere.

Bankā norāda, ka, neskatoties uz ārējiem apstākļiem, klienti šogad deviņos mēnešos turpināja izrādīt interesi par mājokļu kreditēšanu - privātpersonām piešķirto kredītu apmērs mājokļu iegādei vai remontam ir palielinājies par 6% salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn, sasniedzot 142 miljonus eiro. Iedzīvotāji lielāku interesi izrādīja par dzīvokļiem jaunajos projektos un īpašumiem ar mazāku platību, kas ir pretēji Covid-19 pandēmijas kulminācijas brīža tendencēm, kad priekšroka tika dota īpašumiem ar lielāku platību. Tāpat klienti rūpīgi izvērtē, kādas būs īpašuma uzturēšanas izmaksas vēl pirms tā iegādes, vērtējot gan apsaimniekošanas izmaksas, gan ēkā izmantoto apkures veidu, gan ēkas energoefektivitāti un citus aspektus.

Vienlaikus bankā piebilst, ka, iestājoties rudenim, nekustamo īpašumu tirgū vērojams aktivitātes samazinājums, kas, iespējams, skaidrojams ar atsevišķu klientu vēlmi nogaidīt un pavērot tālāku tirgus uzvedību. Novērojams arī cenu samazinājums lielākām īpašumu platībām, kā arī "premium" klases īpašumiem, savukārt sērijveida dzīvokļiem cenas ir samazinājušās minimāli vai arī tās stāv uz vietas. Šajā segmentā tirgus piedāvājumā ir parādījušies salīdzinoši daudz dzīvokļu - atsevišķos Rīgas rajonos piedāvājums pieaudzis pat divas reizes.

Augot energoresursu izmaksām, aug arī klientu vēlme iegādāties vai būvēt energoefektīvu mājokli, atzīmē bankā. Līdz ar to būtiski pieaudzis SEB "Zaļā mājokļa" kredītu skaits, šā gada deviņos mēnešos izsniegto aizdevumu apmēram sasniedzot gandrīz astoņus miljonus eiro. Aug pieprasījums pēc "zaļā kredīta" ne tikai dzīvokļiem, bet arī privātmāju būvniecībai.

Pēc bankā prognozētā, pieprasījums pēc kredītiem energoefektīviem mājokļiem turpinās pieaugt.

Tāpat bankā norāda, ka 2022.gada trešais ceturksnis bija ļoti aktīvs posms mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) segmentā - salīdzinājumā ar pagājušā gada deviņiem mēnešiem kreditēšanas apmēri auguši par 22%, sasniedzot 186 miljonus eiro. Četrkārtīgi pieaudzis arī jauno aizdevumu apmērs daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanas projektiem, salīdzinot ar pērnā gada trešo ceturksni. Tas ir saistāms ar esošās daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmas noslēgšanos, kuras dēļ klienti ir steigušies koriģēt tāmes un saņemt finansējumu.

Bankā atzīmē, ka saistībā ar izejvielu sadārdzināšanos, dubultojies pieprasījums pēc apgrozāmo līdzekļu finansējuma, kas nepieciešams uzņēmumu darbības nodrošināšanai. "Šobrīd redzams, ka MVU klientu interese par finansējumu nemazinās un tādās pozīcijās kā energoefektivitāte, atkritumu apsaimniekošana un iekārtu modernizācija tiek veiktas ilgtermiņa investīcijas. Novērojam, ka klienti arvien biežāk saprot, ka ilgtspējīgums satiekas ar ietaupījumu, tādējādi pieaug arī viņu interese par bankas piedāvātajiem "zaļajiem" produktiem," min bankā.

Izsniegto aizdevumu apmērs pieaudzis arī lielo uzņēmumu segmentā - šā gada trešajā ceturksnī "SEB banka" izsniegusi aizdevumus 331 miljona eiro apmērā, kas ir par 29% vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš. Būtiska daļa no jaunajiem aizdevumiem piešķirti apgrozāmajiem līdzekļiem. Gandrīz trešdaļa no jaunajiem aizdevumiem lielo uzņēmumu segmentā ir saistīta ar aktivitāti komercīpašumu segmentā.

"Paredzam, ka jauni attīstības projekti parādīsies mazākā apmērā, jo nomnieki vēl nav gatavi maksāt nomas maksu tādā līmenī, lai attīstītājs sasniegtu pienācīgu rentabilitāti pie augstajām būvniecības izmaksām. Tāpat, visticamāk, varēsim novērot pieaugošu pieprasījumu pēc energoefektīvām komercplatībām, kur nomniekiem jāmaksā zemāki komunālie maksājumi, savukārt energoneefektīvo aktīvu īpašnieki centīsies noturēt telpu piepildījumu, kas var novest pat pie nomas maksu samazināšanās atsevišķos īpašumos," min bankā.

2021.gadā "SEB bankas" grupas auditētā peļņa Latvijā bija 66,3 miljoni eiro, bet pašas bankas auditētā peļņa bija 72,5 miljoni eiro.

Pēc aktīvu apmēra "SEB banka" ir trešā lielākā banka Latvijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.