Menu
 

Aptauja: Uzņēmumos pieaug interese par bezpapīra dokumentu apriti

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Attālināts darbs ar uzņēmuma grāmatvedības datiem un darbinieku darba laika uzskaite un plānošana ir divas funkcijas, ko visaugstāk savā grāmatvedības programmā novērtē Latvijas uzņēmumu vadītāji un grāmatveži. Savukārt vislielākā interese komersantiem ir par iespēju digitalizēt izdevumu dokumentu čekus, rēķinus, biļetes un tamlīdzīgus tirdzniecībā nepieciešamus dokumentus, izriet no tirgus un sabiedriskās domas izpētes aģentūras "Norstat Latvija" veiktās aptaujas rezultātiem, informē "Jumis Pro" pārstāvji.

Lūgti atbildēt, kādas funkcijas savā grāmatvedības sistēmā uzņēmumi jau izmanto, 63% norādīja, ka attālināti strādā ar grāmatvedības datiem. Kopš pandēmijas ienestajām izmaiņām darba organizēšanā attālināta piekļuve datiem kļuvusi kritiski svarīga, kas izpaužas arī šajā aptaujā. 54% respondentu grāmatvedības sistēmu izmanto arī darbinieku darba laika uzskaitei un plānošanai, 48% - naudas plūsmas pārskatu sagatavošanai, bet 40% - pārdoto vai pasūtīto preču kustības uzraudzīšanai.

"Sabiedrībā valdošais mīts, ka grāmatvedības programmas ir rīks uzņēmumu ieņēmumu un izdevumu uzskaitīšanai vai darbinieku algu aprēķināšanai, sen neatbilst patiesībai. Labās grāmatvedībās sistēmās var darīt daudz vairāk, tās kļuvušas par daudzpusīgu palīgu uzņēmuma vadībā, un to nepārprotami parāda šīs aptaujas rezultāti. Katrā uzņēmumā grāmatvedības sistēma tiek izmantota atšķirīgiem mērķiem, un katram lietotājam ir specifiskas vajadzības. Tādēļ izstrādātāju pienākums ir tās ņemt vērā un piedāvāt atbilstošus risinājumus," rezultātus komentē Latvijā populārākās biznesa vadības un grāmatvedības sistēmas "Jumis" pārstāvis, uzņēmuma "Jumis Pro" vadītājs Viesturs Slaidiņš.

No šobrīd labākajās grāmatvedības sistēmās jau pieejamajām, bet daļā uzņēmumu vēl neizmantotajām iespējām vislielākā interese ir par dokumentu digitalizāciju. 47% no visiem respondentiem izrādījuši interesi par atteikšanos no papīra dokumentu aprites. Čeku, biļešu, rēķinu un citu naudas apriti reģistrējošo dokumentu automātiska apstrādāšana ievērojami atvieglo grāmatvežu darbu, jo dati grāmatvedības sistēmā vairs nav jāievada ar roku. 40% aptaujāto interesē iespēja elektroniski apstiprināt uzņēmuma iekšienē izmantotos dokumentus, kamēr 34% vēlētos programmā padziļināti analizēt uzņēmuma darbību un prognozēt attīstības scenārijus. 31% interesē automatizēts darbs ar parādniekiem un 28% - budžetēšana un plānošana, stāsta "Jumis Pro" pārstāvji.

"Redzam pozitīvu tendenci, ka uzņēmumos ir izteikta vēlme atteikties no papīra dokumentu aprites. Tomēr, ņemot vērā mūsu pieredzi, vēlamies vērst uzmanību, ka ir svarīgi nevis vienkārši pārlikt esošos dokumentus digitālā vidē, piemēram, skenējot, bet pāriet uz datu plūsmām. Digitalizācija nav esošo dokumentu pārvēršana elektroniskās bildēs, tā ir procesu maiņa ar tehnoloģiju palīdzību, lai palielinātu biznesa procesu efektivitāti. Piemēram, darba nespējas lapu ielasīšana no VID EDS sistēmas. Digitalizējot šo procesu, iespējams mainīt un uzlabot veidu, kādā grāmatvedība saņem un apstrādā informāciju par prombūtnēm. Vairs nav jāpaļaujas uz darbinieka sniegto informāciju, kā rezultātā mazinās kļūdu iespējamība un tiek iegūti vienmēr aktuāli dati, kas nav manuāli jāievada," iesaka uzņēmuma "Visma Enterprise" produktu attīstības direktors Artūrs Ernštreits.

Aptauju pēc "Jumis Pro" un "Visma Enterprise" pasūtījuma "Norstat Latvija" veica 2022.gada septembrī, aptaujājot 501 Latvijas uzņēmumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.