Menu
 

Pasaules Dabas fonds: ES lēmums par nozvejas kvotām Baltijas jūrā nav ilgtspējīgs

  • Autors:  Apriņķis.lv
Pasaules Dabas fonds: ES lēmums par nozvejas kvotām Baltijas jūrā nav ilgtspējīgs Foto: pixabay.com

Pirmdien pēc vairāku stundu sarunām Eiropas Savienības Zivsaimniecības ministru padome noteica nozvejas kvotas zivju resursiem Baltijas jūrā 2019. gadam. Lai gan padome noteikusi samazināt mencu nozvejas apjomu Baltijas jūras austrumu daļā par 15% un līdz ar to zvejnieki varēs nozvejot 24 112 tonnas šo zivju, tomēr samazinājums nav pietiekams, lai zivju resursi spētu atjaunoties, norāda Pasaules Dabas fonda (PDF) komunikācijas vadītāja Sarmīte Kolāte.

Vides NVO rekomendācijas šiem zivju resursiem bija 13 224 tonnas. Turklāt Starptautiskās Jūras izpētes padomes (International Council for the Exploration of the Sea) zinātniskie ieteikumi ar šo lēmumu tika pārsniegti ne vien mencai, bet arī siļķei Baltijas jūras centrālajā daļā, lasim Somu līcī un Baltijas jūras centrālajā daļā. Tas nozīmē, ka dalībvalstīm nav politiskās gribas sasniegt kopējās zivsaimniecības politikas mērķus, lai izbeigtu zivju resursu pārzveju līdz 2020. gadam, skaidro PDF pārstāve.

“Ar šādu lēmumu, var teikt, ka dalībvalstis ir pagriezušas muguru dabai un izvēlas turpināt zivju pārzveju par spīti zinātniskajiem argumentiem. Ja mēs turpināsim šādu politiku, mencas Baltijas jūrā drīz vairs nebūs,” uzsver PDF Baltijas jūras un saldūdens programmas vadītāja Elza Ozoliņa. Viņa arī atgādina, ka mencu resursi Baltijas jūrā ir jūtami sarukuši ne tikai pārzvejas dēļ, bet arī tāpēc, ka vides izmaiņas Baltijas jūrā, kas lielā mērā ir intensīvās lauksaimniecības sekas, liek mencām dzīvot stresā. Rezultātā tās vairojas jaunākas un vairs nesasniedz tik lielus izmērus. Šādas izmaiņas savukārt veicina to, ka zvejnieki daļu nozvejoto zivis izgāž atpakaļ jūrā.

“Lai gan ES ministri nav atbalstījuši vides organizāciju un Starptautiskās Jūras izpētes padomes priekšlikumus par lielākiem ierobežojumiem un no zivju resursu ilgtspējas viedokļa 15% samazinājums mencu nozvejai Baltijas jūras austrumu daļā ir vērtējams kā nepietiekams, tomēr šāds solis demonstrē vismaz izpratni par to, ka problēma ir. Tai pašā laikā ir žēl, ka tieši Latvijas zemkopības ministrs neatbalstīja pat šādu priekšlikumu,” vērtē E. Ozoliņa.

Neskatoties uz to, ka mencu nozveja Baltijas jūrā arī turpmāk būs atļauta, PDF aicina patērētājus neizvēlēties Baltijas jūrā nozvejotu mencu, lai tai būtu iespēja saglabāties. Toties droši var izvēlēties Ziemeļu un Barenca jūrā nozvejotu mencu – tur šīs sugas resursi ir pietiekami, informē S. Kolāte.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.