Menu
 

"Luminor Bank": Vidējā jaunu auto pirkuma summa privātpersonām šogad pieaugusi par 15%

  • Autors:  LETA
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Vidējā jaunu auto pirkuma summa privātpersonām šogad pieaugusi par 15%, bet uzņēmumiem - par 7%, liecina "Luminor Bank" apkopotā informācija.

Bankā pavēstīja, ka vidējā jaunu auto pirkuma summa, par kādu klienti iegādājas transportlīdzekļus privātpersonām, šogad palielinājusies no 29 230 eiro līdz 33 672 eiro, savukārt uzņēmējiem - no 34 430 eiro līdz 36 914  eiro.

Pēc bankas datiem, šogad populārākie auto modeļi, ko līzingā iegādājušies klienti, ir apvidus automašīnas "Toyota RAV4", "Nissan Quashqai" un "Dacia", savukārt uzņēmēji visbiežāk līzingā iegādājas kravas furgonus "Renault Master" vai "Renault Trafic" un apvidus automašīnu "Toyota RAV4".

Tāpat bankā norāda, ka, salīdzinot ar pagājušo gadu, atkarībā no automašīnas modeļa, cenas ir kāpušas par 10% līdz 30%, atsevišķos gadījumos pat vairāk. Piegāžu garie termiņi jaunajiem auto veicina aktīvu pieprasījumu pēc lietotiem spēkratiem, tādēļ arī otrreizējo auto tirgū cenas ir pat līdz 30% augstākas nekā pirms gada. Turklāt, ierobežotā piedāvājuma dēļ daļa klientu izvēlas neatgriezt transportlīdzekļus auto dīleriem operatīvā līzinga termiņa beigās, tādējādi ir samazinājies automašīnu pieplūdums otrreizējā tirgū, kas arī veicinājis cenu kāpumu.

"Šobrīd tirgū netrūkst arī izaicinājumu, kas saistīti ar ekonomisko situāciju un bremzē uzņēmumu attīstības un investīciju plānus. Lai gan šobrīd auto cenu kāpums ir samazinājies, augot degvielas, elektroenerģijas un citām izmaksām, pieaug arī ražošanas izmaksas, kā rezultātā automašīnu cenas var turpināt sadārdzināties. Tajā pašā laikā auto industrija sagaida uzlabojumus piegādes termiņos, kas var ietekmēt arī lietoto auto cenas, tomēr šobrīd vēl ir sarežģīti prognozēt, cik strauji tas varētu notikt," pauž "Luminor" līzinga vadītājs Raivo Bāle.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.