Menu
 

"Sadales tīkls": Saules paneļu atmaksāšanos nosaka elektroenerģijas cena, nevis sadales pakalpojums

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Saules paneļu atmaksāšanos nosaka elektroenerģijas cena, nevis sadales pakalpojums, aģentūrai LETA pavēstīja AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons, komentējot izskanējušo informāciju par jaunā sadales tarifa projekta ietekmi uz saules enerģijas ražotājiem.

Jansons uzsver, ka, pirmkārt, "Sadales tīkla" izmaksas pieaugušas par 183 miljoniem eiro - primāri pārvades tarifa un elektroenerģijas cenas pieauguma dēļ. Uzņēmums vairs nespēj izmaksu pieaugumu akumulēt un pirmo pusgadu ir noslēdzis ar zaudējumiem. Otrkārt, jaunā tarifa struktūra iespējami tuvināta pakalpojuma izmaksām, tāpēc faktiskais izmaksu pieaugums var būt atšķirīgs atkarībā no konkrēta pieslēguma un klienta patēriņa paradumiem.

Jansons uzsver, ka saules paneļi joprojām ir izdevīgi, jo to atmaksāšanos nosaka elektroenerģijas cena, nevis sadales pakalpojums.

Tarifa izmaiņas skars visas mājsaimniecības - gan tradicionālos patērētājus, gan tā dēvētos aktīvos klientus jeb elektrības ražotājus mikroģenerācijā, skaidro Jansons. Tas būs atkarīgs no pieslēguma jaudas un elektrības patēriņa paradumiem. Mikroģenerācijas klientiem tāpat kā līdz šim tiks piemērots tāds pats tarifs kā citām mājsaimniecībām ar atbilstošiem pieslēguma parametriem - ne lielāks un ne mazāks.

Tomēr tieši mājsaimniecības, kas uzstādījušas saules paneļus, iespējams, saņēmušas arī valsts atbalsta programmas maksājumu vairāku tūkstošu eiro apmērā, pauž īpašu satraukumu par tarifa kāpumu, pat 700% apmērā, norāda Jansons.

Viņš atzīst, ka mājsaimniecībām ar trīs fāzu pieslēgumu tieši tarifa fiksētās daļas jeb maksas par pašu pieslēgumu sadales tīklam sadārdzinājums būs diezgan būtisks. Tas skars arī mikroģenerācijas klientus. Tomēr kopējo maksu par sadales pakalpojumu veido gan fiksētā, gan mainīgā tarifa komponente, skaidro Jansons. Fiksētā - par pieslēgumu, mainīgā - par pārvadītajām kilovatstundām.

Piemēram, mājsaimniecība ar trīs fāzu 32 ampēru pieslēgumu un vidējo patēriņu 500 kilovatstundas (kWh) mēnesī, līdz šim par sadales pakalpojumu maksāja 26,78 eiro, no tiem 6,4 eiro bija fiksētā daļa, 20,38 eiro - mainīgā. Atbilstoši izmaiņām maksa pieaugs par aptuveni 145% un būs 65,44 eiro, no kuriem 47,27 eiro būs fiksētā daļa un 18,18 eiro mainīgā. 

Jansons informē, ka lielākajai klientu grupai, aptuveni 600 000 mājsaimniecību, ar vienas fāzes pieslēgumu un patēriņu ap 100 kWh mēnesī, izdevumi par sadales pakalpojumu varētu pieaugt par sešiem līdz astoņiem eiro.

"Ja mājsaimniecība pilnīgi visu sev nepieciešamo elektroenerģiju saražo pati un neko nenodod tīklā, tad, protams, tā maksās tikai fiksēto pakalpojuma daļu - tātad mazāk nekā citas mājsaimniecības, kuras arī saņem elektroenerģiju no tīkla un attiecīgi maksā gan tādu pašu fiksēto tarifa daļu, gan arī mainīgo - atbilstoši patēriņam," skaidro Jansons.

Atsakoties no saules paneļiem, mājsaimniecība maksātu gan šo fiksēto, gan mainīgo tarifa daļu, gan turklāt vēl iegādātos elektroenerģiju no tirgotāja, skaidro Jansons, uzsverot, ka saules paneļu atmaksāšanos nosaka elektroenerģijas cena, nevis sadales pakalpojums.

Tarifa projekta pamatotību vērtēs Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). "Sadales tīkls" cer, ka tā apspriešanas periodā elektroenerģijas cenas prognoze vēl samazināsies, un tas atstās pozitīvu jeb izmaksas mazinošu iespaidu uz tarifa projektu, pauž Jansons.

Papildu tam, norāda Jansons, ja tarifa piemērošanas laikā elektroenerģijas cenas turpinās kristies, tad regulējuma projekts paredz sistēmas operatoram pienākumu jau nākamajā gadā koriģēt tarifa vērtības uz leju. Tomēr tas nekādā veidā nemainot faktu, ka sistēmas pakalpojumu nodrošināšanai ir konkrētas izmaksas - tīkla uzturēšana, atjaunošana, attīstība un citas, un ka maksa tiek attiecināta uz tiem, kuri šo pakalpojumu izmanto.

Jaunā tarifa struktūra veidota tā, lai mudinātu klientus izvēlēties efektīvu pieslēgumu, samērojot tehniskās iespējas jeb pieslēguma jaudu ar savām faktiskajām vajadzībām, apgalvo Jansons. Joprojām samērā liela klientu daļa uzturot lielāku pieslēguma jaudu nekā nepieciešams, kas sistēmai radot papildu slogu un palielinot izmaksas, kā arī liedzot jauniem klientiem izmantot jau izbūvēto, teorētiski aizņemto, bet faktiski nenoslogoto jaudu. Tāpēc "Sadales tīkls" aicina klientus pārskatīt savus patēriņa paradumus un attiecīgi nepieciešamo pieslēguma jaudu.

Tarifa pieauguma kritiķi norāda, ka mājsaimniecības, uzstādot saules paneļus, tika piespiestas palielināt pieslēguma jaudu, lai varētu saņemt valsts atbalstu, bet tagad būs spiestas maksāt vairāk. Jansons apgalvo, ka jaudas ierobežojumi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas administrētā valsts atbalsta saņēmējiem veidoti, lai nodrošinātu optimālu balansu starp iekārtas ražošanas jaudu, klienta patēriņu un potenciālo ietekmi uz tīklu un tā attīstības izmaksām.

Piemēram, tas esot domāts, lai saules paneļus uzstādīt un saņemt arī valsts atbalstu varētu pēc iespējas lielāks iedzīvotāju skaits, turklāt vasarās neveidotos tīkla pārslodze. Gadījumi, kad klients ir izvēlējies palielināt pieslēguma jaudu, lai uzstādītu lielākas jaudas mikroģeneratoru un vienlaikus saņemtu valsts atbalstu, ir ļoti reti, saskaņā ar "Sadales tīkla" datiem tie ir mazāk nekā 1% gadījumu, apgalvo Jansons.

"Šīs mājsaimniecības ietekmēs sadales tarifa fiksētās daļas pieaugums, bet tas nenozīmē, ka kļūst neizdevīgi saules paneļi, jo tie neaizvieto sadales pakalpojumu, bet gan nepieciešamību pirkt elektrību no kāda cita," pauž Jansons.

Viņš piekrīt, ka zaļās enerģijas ražošanas komerciālajiem projektiem tarifs pieaugs par 570%. Par to arī "Sadales tīkls" esot paudis bažas, un turpināšot to darīt. Iemesls šādam tarifa pieaugumam esot tas, ka AS "Augstsprieguma tīkls" nepiemēro "Sadales tīklam" ražotāju tarifu, attiecīgi par visām jaudām tiek maksāts patērētāju tarifs. Arī situācijās, kad jaudas būtu mazināmas, jo patērētājiem tās nav nepieciešamas, ražotāju rezervētās jaudas liedzot samazināt transformatoru jaudas.

Uzņēmums esot vērsis gan pārvades operatora, gan SPRK uzmanību, aicinot "Augstsprieguma tīklu" pārskatīt šos, "Sadales tīkla" ieskatā, netaisnīgos izmaksu attiecināšanas principus, jo citiem pārvades operatora klientiem ģenerācijas komponentes maksa esot pat samazināta.

Tarifam saskaņā ar Eiropas rekomendācijām ir iespējami jāseko izmaksu struktūrai, jābūt pamatotam un caurspīdīgam, uzsver Jansons. Tāpēc šobrīd tarifa priekšlikumā sadales sistēmai pieslēgtajiem klientiem tarifa pieaugums atbilst pārvades tarifa maksai, kas iekļauta sadales pakalpojumā.

Jau ziņots, ka "Sadales tīkls" plāno palielināt elektroenerģijas sadales tarifu par vidēji 75%. Kompānijas pārstāvji uzsver, ka konkrētas tarifa izmaiņas būs atkarīgas no pieslēguma veida un patēriņa apmēra. Plānots, ka jaunais sadales tarifs stāsies spēkā 2023.gada 1.jūlijā.

Atjaunojamās enerģijas ražotāja SIA "Evecon" valdes loceklis Gatis Lazda aģentūrai LETA pavēstīja, ka "Sadales tīkla" plānotais tarifu sadārdzinājums palielinās izdevumus visām Latvijas mājsaimniecībām, kuras plāno saules paneļu uzstādīšanu. Lazda uzsver, ka īpaši tas ir vērsts pret energoefektīvām mājsaimniecībām, kurām elektroenerģijas pieslēguma un piegādes izmaksas palielināsies līdz pat septiņām reizēm.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.