Menu
 

FM: Ražošanas apjomi samazinās līdz ar ārējo pieprasījumu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Apstrādes nozares rūpniekus turpina ietekmēt augstās energoresursu un izejvielu cenas, turklāt iezīmējas arī ārējā pieprasījuma samazināšanās tendences, aģentūru LETA atzina Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji, komentējot jaunākos Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datus.

Jau ziņots, ka apstrādes rūpniecības apjomi šā gada oktobrī samazinājušies par 1,4% salīdzināmās cenās, bet rūpniecībā kopā samazinājums bijis par 2,7%. Kopējos rūpniecības apjomus negatīvi ietekmēja 18% sarukums elektroenerģijas un gāzes apgādē, kamēr ieguves rūpniecībā bija 2,7% pieaugums.

Desmit mēnešos apstrādes rūpniecībā saglabājās 3% izaugsme, bet sarukumi elektroenerģijas un gāzes apgādē kopējās rūpniecības izaugsmi samazināja līdz 1%. FM skaidro, ka izaugsmi apstrādes rūpniecībā nodrošināja metālu, metālizstrādājumu, būvmateriālu un dzērienu ražošana.

Oktobrī apstrādes rūpniecības apakšnozarēs ražošanas apjomu pieaugumi bijuši pārsvarā negatīvi salīdzinājumā ar pērnā gada oktobri. No lielāka kopējo apjomu sarukuma paglāba straujā izaugsme dzērienu (par 12,4%), apģērbu (par 16,3%), datoru un optisko iekārtu (par 24,6%) un elektrisko iekārtu (par 15,1%) ražošanā, kā arī autobūvē (par 5,4%). 

Lielākie apjomu samazinājumi bija tekstilizstrādājumu (par 30,7%), papīra un to izstrādājumu (par 9,8%), poligrāfijas (par 9,3%), ķīmisko vielu un produktu (par 8,7%), metālizstrādājumu (par 9,8%) un iekārtu, mehānismu un darba mašīnu (par 9%) ražošanā.

Kaut arī būvmateriālu ražošana desmit mēnešos veido nozīmīgu pienesumu apstrādes rūpniecībā, oktobrī tā samazinājusies par 3,6%. Vienlaikus FM norāda, ka būvmateriālu apgrozījuma līmeņi joprojām aug ievērojamos tempos, vietējā tirgū šā gada trešajā ceturksnī uzrādot 19,6% pieaugumu, bet eksporta apgrozījums audzis par 50,2%.

Lielākajā apstrādes rūpniecības apakšnozarē kokrūpniecībā oktobrī apjomi samazinājušies par 2,6%, kas ir samazinājums jau piekto mēnesi pēc kārtas. Arī apgrozījuma apjomi nedaudz sarukuši, kopš jūnija krasi samazinoties eksporta apgrozījumam, tikmēr vietējā tirgū apgrozījums aug jau kopš 2020.gada augusta, atgādina FM pārstāvji.

Arī lielā pārtikas ražošanas nozare turpina uzrādīt nelielus samazinājumus gada griezumā jau piekto mēnesi pēc kārtas, oktobrī apjomiem sarūkot par 2,2%. FM pārstāvji skaidro, ka pārtikas ražotājiem situācija ir viena no sarežģītākajām, cenšoties saglabāt konkurētspējīgu cenu, strauji augot ražošanas izmaksām, īpaši ziemas periodā.

Elektroenerģijas un gāzes apgāde oktobrī Latvijā samazinājusies par 18%, tostarp elektroenerģija ražota par 22,3% mazāk nekā gadu iepriekš. Koģenerācijas staciju izlaide samazinājusies, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgajiem periodiem jau kopš šā gada janvāra, oktobrī samazinājumam esot 55,8% apmērā, bet vidēji 10 mēnešos sarukums par 35,9%, kas skaidrojams ar augstajām energoresursu cenām, galvenokārt dabasgāzei. Tādējādi importēt elektroenerģiju kļūst izdevīgāk nekā to ražot koģenerācijas stacijās, norāda FM pārstāvji. 

Tikmēr hidroelektrostacijās saražotie apjomi bijuši par 25,8% augstāki nekā pērn, ko ietekmēja nokrišņu daudzums. Vēsturiski augstākie apjomi oktobrī saražoti vēja elektrostacijās, kas veidoja 12% no visas kopējās saražotās elektroenerģijas. Šā gada oktobrī elektroenerģija kopumā importēta 2,4 reizes vairāk nekā eksportēta.

Eiropas Komisijas apkopotie ekonomiskās konfidences jeb noskaņojuma indeksi apstrādes rūpniecībā turpina pasliktināties gan Latvijā, gan Eiropā. Latvijas rūpnieki novembrī norādījuši uz pieprasījuma līmeņa samazināšanos, tajā pašā laikā saražoto preču krājumi nedaudz pieauguši, bet atrodas zem vidējā līmeņa ilgtermiņā. 

FM pārstāvji prognozē, ka turpmāk apstrādes rūpniecības tendences Latvijā noteiks ekonomiskā situācija lielākajās Latvijas eksporta partnervalstīs, no kā būs atkarīgs pieprasījums pēc Latvijā ražotām precēm. Turklāt apstrādes rūpniekiem sarežģītos apstākļos būs jākonkurē ar citu valstu ražotājiem, kur ražošanas izmaksas neaug tik strauji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.