Menu
 

"S&P Global Ratings" maina Latvijas kredītreitinga "A+" līmeņa nākotnes novērtējumu no stabila uz negatīvu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - spglobal.com Ilustrācija - spglobal.com

Otrdien starptautiskā kredītreitingu aģentūra "S&P Global Ratings" apstiprināja Latvijas kredītreitingu augstajā "A+" līmenī, mainot kredītreitinga nākotnes vērtējumu no stabila uz negatīvu, pavēstīja Valsts kase.

Aģentūra, analizējot Latvijas ekonomiku, atzīst, ka ieilgusī Krievijas karadarbība Ukrainā un augstā inflācija palielina Latvijas kā mazās un atvērtās ekonomikas izaugsmes un konkurētspējas riskus, kā arī rada tiešas un netiešas izmaksas ekonomikai un valsts budžetam.

Aģentūra Krievijas aktīvās karadarbības Ukrainā negatīvo ietekmi saskata arī citās Latvijai līdzīgās valstīs ar mazu un atvērtu ekonomiku, piemēram, pavisam nesen, 2. decembrī, "S&P Global Ratings" mainīja Lietuvas kredītreitinga nākotnes novērtējumu no stabila uz negatīvu.

Vienlaikus aģentūra uzsver, ka Eiropas Savienības fondu ietvaros pieejamā finansējuma efektīva izmantošana ieguldījumiem publiskajā infrastruktūrā un pasākumos, kas sekmēs reformas un digitālās transformācijas kursu dažādās jomās, mazinās Krievijas-Ukrainas militārā konflikta risku ietekmi, sniedzot atbalstu ekonomikas izaugsmei vidējā termiņā.

Aģentūra atzīmē, ka, lai arī fiskālais atbalsts straujās enerģijas cenu kāpuma kompensēšanai un ieguldījums valsts enerģētiskās neatkarības nodrošināšanā nedaudz apgrūtinās Latvijas budžeta deficīta samazināšanas procesu, tomēr atzinīgi novērtē Latvijas līdzšinējos gados īstenoto efektīvo fiskālo politiku un labi pārdomātos lēmumus enerģētiskās drošības stiprināšanā.

Aģentūra norāda, ka Latvijas mērenais valsts parāda līmenis, dalība NATO un eirozonā, kā arī Latvijas ekonomikas spēja pielāgoties dažādiem izaicinājumiem ir galvenie faktori, kas uztur kredītreitinga līmeni nemainīgu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.