Menu
 

Februārī norisināsies VID organizētās čeku loterijas pēdējā izloze

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saeima ceturtdien pieņēma likumu, kas paredz noslēgt Valsts ieņēmumu dienesta organizēto čeku loteriju. Likums noteic, ka čeku loterijā var piedalīties ar čekiem, kas izdoti līdz šī gada 31.decembrim. Loterijai tos var iesniegt līdz nākamā gada 5.janvārim. Šie čeki piedalīsies decembra mēneša izlozē. Savukārt februārī tiks organizēta vēl noslēdzošā izloze par visu 2022.gadu, vēsta Saeimas preses dienests.

Izvērtējot ieguvumus no čeku loterijas īstenošanas, secināms, ka sākotnēji tā bija vērtējama kā efektīvs rīks Valsts ieņēmumu dienesta darbā un ēnu ekonomikas mazināšanas jomā, veidojot pircēju ieradumu ikdienā pieprasīt darījumu apliecinošus dokumentus. Tas pozitīvi ietekmēja arī valsts budžeta ieņēmumus.

Sākumposmā iedzīvotāju iesaiste loterijā bija visai augsta, bet, pārejot pirmajai interesei, aktivitāte pakāpeniski mazinājusies. Ņemot vērā, ka čeku loterijas efektivitāte pilnībā bija atkarīga no iedzīvotāju aktīvas dalības tajā, tad, mazinoties sabiedrības interesei par loterijas izlozēm, to turpināt vairs nav lietderīgi, teikts likuma projekta anotācijā.

Likuma projekta autori arī norādījuši, ka loterijas organizēšanas laikā ir mainījušies un nostiprinājušies iedzīvotāju paradumi – prasīt čeku par sniegto pakalpojumu vai nopirkto preci, tādējādi veicinot ar nodokli apliekamu darījumu reģistrāciju un godīgu konkurenci.

Čeku loterija tika uzsākta 2019.gada 1.jūlijā. Tās organizēšanas mērķis bija attīstīt godīgu konkurenci un nodokļu saistību labprātīgu izpildi, mudinot pircējus pieprasīt čekus un kvītis par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem, lai tādējādi veicinātu nodokļu maksāšanas kultūras maiņu sabiedrībā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.