Menu
 

Ruža: Latvijai pārtikas krīze nedraud

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

No ražošanas viedokļa varam būt droši, ka Latvijai pārtikas krīze nedraud, aģentūrai LETA stāstīja lauksaimniecības kooperatīva "Latraps" bijušais valdes priekšsēdētājs un SIA "ASNS Ingredient" valdes loceklis Edgars Ruža.

Viņš norādīja, ka rudens ir bijis labvēlīgs, lai savlaicīgi paveiktu nepieciešamos lauku darbus, un ziemāji ir labi sazēluši, lai pārziemotu. Tāpat ražošanas izejvielas tiek gādātas un uz nākošo ražu lauksaimnieki skatās gan ar optimismu, gan lielām bažām par tirgiem un globālo politisko stabilitāti.

Vienlaikus Ruža stāstīja, ka, neskatoties uz nepieredzētām cenu svārstībām un neziņu par nākotni, graudkopības nozarē 2022.gadu no saimnieciskā viedokļa var vērtēt kā salīdzinoši veiksmīgu.

"Minerālmēslu cenas pieauga pat pieckārši un bija pamatotas bažas, vai vispār pietiks barības vielu, lai izaudzētu ražu. Ļoti ātri izdevās atrast jaunus izejvielu piegādātājus, pārorientēt loģistiku un savlaicīgi piegādāt vitāli nepieciešamos produktus," pauda Ruža.

Tāpat viņš skaidroja, ka līdz ar kara sākumu pasauli pārņēma panika par pārtikas pietiekamību, kas divkāršoja un pat trīskāršoja augkopības produkcijas cenu un smagi iespaidoja lopkopības sektoru, kam graudi un proteīnaugi ir galvenā izejvielu bāze.

Tomēr Ruža atzīmēja, ka ar Eiropas un valsts atbalstu vissmagāk skartās nozares ir stabilizētas un pašlaik lauksaimnieki ar cerībām skatās uz tuvākajiem laika apstākļiem 2023.gadā, no kā nozare primāri ir visatkarīgākā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.