Logo
Drukāt šo lapu

"Eco Baltia grupa": Vienreizlietojamās plastmasas ierobežošana liktu ražotājiem domāt ilgtspējīgāk

"Eco Baltia grupa": Vienreizlietojamās plastmasas ierobežošana liktu ražotājiem domāt ilgtspējīgāk Foto: pixabay.com

24. oktobrī Eiropas Parlaments lems par priekšlikumu no 2021. gada aizliegt plastmasas šķīvju, galda piederumu, vates kociņu u.c. vienreizlietojamo priekšmetu tirdzniecību. Baltijā lielāka vides apsaimniekošanas uzņēmumu grupa “Eco Baltia grupa” uzskata, ka pozitīvs lēmums dos nepieciešamo stimulu iepakojuma un citu plastmasas produktu ražotājiem pāriet uz videi draudzīgāku materiālu izmantošanu, samazinot to atkritumu apjomu, kas nav derīgi pārstrādei un nonāk poligonos.

“Iepakojuma industrija ļoti strauji attīstās un savās pārstrādes rūpnīcās praksē redzam visdažādāko ķīmisko savienojumu izstrādājumus, kuru patēriņš ir milzīgs, bet pārstrādes iespējas ir ierobežotas. Plastmasas pudeles tiek apvilktas ar dažādām plēvēm, iepakojumi ir nevajadzīgi daudzos slāņos, tiek aplīmēti ar līmēm, kuras nevar nomazgāt pat speciālajās iekārtās, sveramos produktus ietin neskaitāmos maisiņos un plēvītēs, kas viss sagādā problēmas pārstrādātājiem. Pat gribēdami, to visu nevaram šobrīd pārstrādāt, jo nav tādu tehnoloģiju. Tāpēc pozitīvs Eiropas Parlamenta lēmums būtu apsveicams solis, jo dos signālu un arī motivāciju plastmasas izstrādājumu ražotājiem domāt ilgtspējīgi un maksimāli izmantot tādus materiālus, ko var pārstrādāt un kas ir draudzīgāki arī to lietotājiem,” uzsver “Eco Baltia grupas” valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs.

Lielākā daļa no vienreizlietojamajiem plastmasas izstrādājumiem, kuru izplatību Eiropas Savienības līmenī plānots ierobežot, šobrīd Latvijā nenonāk otrreizējā pārstrādē, bet gan atkritumu poligonos vai tiek reģenerēta sadedzinot. Plastmasas izstrādājumu tirdzniecības aizliegums būs liels izaicinājums gan ražotājiem, gan tirgotājiem un arī patērētājiem, kuriem būs jāmaina savi ikdienas paradumi. Tomēr visas sabiedrības interesēs ir, lai šie izstrādājumi būtu cilvēku veselībai draudzīgāki, pārstrādājami un tiktu taupīti dabas resursi, kas nepieciešami jaunu materiālu saražošanai. “Eco Baltia grupas” rūpnīcās AS “PET Baltija” un SIA “Nordic Plast” jau šobrīd tiek pārstrādāts plastmasas iepakojums, taču izejvielu kvalitāte ir viena no lielākajām problēmām, informē “Eco Baltia” grupas preses sekretāre Daiga Buča.

M. Simanovičs arī uzsver, ka līdztekus uzsvaram uz “zaļāku” plastmasas izstrādājumu ražošanu, Latvijas līmenī būtisks ir jautājums par turpmākām investīcijām šķirošanas līnijās un kopējā šķirošanas infrastruktūras izbūvē, lai ar tehnoloģiju un mākslīgā intelekta palīdzību no sadzīves atkritumiem maksimāli efektīvi tiktu nošķiroti pārstrādei derīgie materiāli un samazinātos atkritumu apjoms, kas tiek apglabāts poligonos. Saskaņā ar ES prasībām Latvijai līdz 2025. gadam vismaz 55% mājsaimniecību un uzņēmumu radīto sadzīves atkritumu būtu jāpārstrādā.

SIA “Eco Baltia grupa” pēc apgrozījuma ir lielākā vides apsaimniekošanas uzņēmumu grupa Baltijā. 2017. gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedza 53,4 milj. eiro. “Eco Baltia grupa” nodrošina vairāk nekā 700 darbavietu. Grupas uzņēmumi sadarbojas ar 46 600 klientiem Latvijā un ārpus tās, vēsta D. Buča.

“Eco Baltia grupas” uzņēmumi nodrošina pilnu atkritumu apsaimniekošanas ciklu no atkritumu savākšanas un šķirošanas līdz otrreizējai izejvielu loģistikai, vairumtirdzniecībai un izejvielu pārstrādei – "Latvijas Zaļais punkts", "Eco Baltia vide", "Eko Kurzeme", "Jumis", "PET Baltija", "Nordic Plast" un "Eco Teh Baltia".

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024