Menu
 

CSP: Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā palielinājies par 20,8 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Patēriņa cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi). Grafika – CSP Patēriņa cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi). Grafika – CSP

2022.gada decembrī, salīdzinot ar 2021. gada decembri, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 20,8 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa pieaugumu 2022. gada decembrī, salīdzinot ar 2021. gada decembri, bija pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (7,4 procentpunkti), ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (7,3 procentpunkti), ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (1,7 procentpunkti), dažādu preču un pakalpojumu grupai (0,9 procentpunkti), restorānu un viesnīcu pakalpojumiem (0,7 procentpunkti), ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem (0,7 procentpunkti).

Pēc CSP datiem, pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 29,0 %. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija maizei (+38,9 %), konditorejas izstrādājumiem (+26,4 %), miltiem un citiem graudaugiem (+43,9 %), makaronu izstrādājumiem (+30,8 %), rīsiem (+35,4 %), brokastu pārslām (+27,6 %). Dārgāks bija siers un biezpiens (+34,9 %), piena produkti (+33,5 %), piens (+37,1 %), olas (+27,0 %), jogurts (+19,1 %). Cenas kāpa žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+23,2 %), mājputnu gaļai (+36,5 %), cūkgaļai (+26,2 %), gaļas izstrādājumiem (+25,4 %) un liellopu gaļai (+31,9 %).

Gada laikā cenas pieauga kafijai (+34,1 %), svaigiem augļiem (+27,8 %), svaigiem dārzeņiem (+17,6 %), cukuram (+81,8 %), sviestam (+31,0 %), augu eļļai (+43,1 %), šokolādei (+22,0 %), konservētām vai pārstrādātām zivīm un jūras velšu izstrādājumiem (+28,9 %), saldējumam (+18,7 %), mērcēm un garšvielu piedevām (+43,7 %), augļu un dārzeņu sulām (+15,9 %). Sadārdzinājās atspirdzinošie dzērieni (+25,2 %), sāls un garšvielas (+38,5 %), saldētas zivis (+33,7 %), ievārījums un medus (+16,6 %), žāvēti, citādi konservēti vai apstrādāti dārzeņi (+22,4 %), saldumi (+22,2 %), kartupeļi (+12,1 %), margarīns (+35,9 %), tūlītējai lietošanai gatavi ēdieni (+26,1 %), olīveļļa (+21,4 %), žāvēti augļi un rieksti (+20,8 %), svaigas vai atdzesētas zivis (+16,4 %), tēja (+18,7 %), čipsi (+37,3 %), žāvētas, kūpinātas vai sālītas zivis (+22,9 %).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis pieauga par 6,0 %, liecina CSP informācija. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 6,7 %, sadārdzinoties alum, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam. Tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 4,9 %.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 42,8 %. Gada laikā būtiskākais cenu pieaugums bija siltumenerģijai, cietajam kurināmajam, dabasgāzei un elektroenerģijai. Sadārdzinājās ūdensapgāde, kanalizācijas pakalpojumi, atkritumu savākšana, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, kā arī mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi. Savukārt cenas samazinājās mājokļa īrei.

Mājokļa iekārtas grupā cenas pieauga vidēji par 12,7 %, galvenokārt sadārdzinoties mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, mājokļa mēbelēm, galvenajām mājsaimniecības ierīcēm, neelektriskiem virtuves piederumiem un priekšmetiem, kā arī traukiem.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis kāpa par 9,7 %. Gada laikā dārgāki kļuva farmaceitiskie produkti, zobārstniecības pakalpojumi, ārstu speciālistu pakalpojumi, medicīnas analīžu laboratoriju un rentgenoloģijas centru pakalpojumi, brilles un kontaktlēcas.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas palielinājās par 12,6 %, ko noteica degvielas cenu pieaugums par 17,9 %. Dīzeļdegviela sadārdzinājās par 26,2 %, benzīns – par 9,0 %, bet auto gāze – par 5,3 %. Cenu kāpums bija personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, rezerves daļām un piederumiem personiskajiem transportlīdzekļiem, pasažieru aviopārvadājumiem, lietotām automašīnām, pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem, kā arī jaunām automašīnām.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem cenas kāpa par 9,4 %. Gada laikā cenas pieauga barībai lolojumdzīvniekiem, atpūtas un sporta pakalpojumiem, kultūras pakalpojumiem, ziediem, kancelejas precēm un zīmēšanas piederumiem, laikrakstiem un žurnāliem, kā arī kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem.

CSP vēsta, ka restorānu un viesnīcu pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 19,1 %. Dārgāki bija ēdināšanas pakalpojumi, tai skaitā cenu kāpums bija restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem – par 17,7 %, ēdnīcu pakalpojumiem – par 19,2 % un ātrās ēdināšanas pakalpojumiem – par 21,0 %. Gada laikā sadārdzinājās arī viesnīcu pakalpojumi.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas palielinājās par 17,5 %, ko visbūtiskāk ietekmēja cenu kāpums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Dārgāka bija autotransportlīdzekļu apdrošināšana, frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumi, uzturēšanās izmaksas veco ļaužu pansionātos, finanšu pakalpojumi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija telekomunikāciju pakalpojumiem, apģērbiem, apaviem un pirmsskolas izglītībai.

Decembrī, salīdzinot ar novembri, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,5 %. Būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa kritumu bija ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,8 procentpunkti), apģērbiem un apaviem (-0,1 procentpunkts), dažādu preču un pakalpojumu grupā (-0,1 procentpunkts).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.