Logo
Drukāt šo lapu

Latvijā esošu pensiju plānu vai tā daļu varēs nodot citas ES dalībvalsts pensiju fondam

Latvijā esošu pensiju plānu vai tā daļu varēs nodot citas ES dalībvalsts pensiju fondam Foto: pixabay.com

Finanšu ministrija (FM) izstrādājusi Privāto pensiju fondu likumprojektu, kas paredz atļaut Latvijā esošu pensiju plānu vai tā daļu nodot citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts pensiju fondam. Minētais likumprojekts nodots starpinstitūciju saskaņošanai.

Eiropas Komisija (EK) 2017. gada jūnijā nāca klajā ar piedāvājumu veidot jaunu Eiropas mēroga privāto pensiju produktu, kas sniegs pensiju pakalpojumu sniedzējiem instrumentus, ar kuru palīdzību piedāvāt "vienkāršu un inovatīvu Eiropas mēroga privāto pensiju produktu" (PEPP). Šī jaunā veida brīvprātīgās privātās pensijas mērķis būšot sniegt noguldītājiem plašākas izvēles iespējas, kad tie veido uzkrājumus vecumdienām, un piedāvāt viņiem konkurētspējīgākus produktus.

FM izstrādātajā likumprojektā ietverts EK priekšlikums. Tādējādi Latvijas likumdošanā plānots paredzēt pensiju fonda pensiju plāna vai tā daļas pārrobežu nodošanu citas ES dalībvalsts pensiju fondam, kā arī ES dalībvalsts pensiju fonda pensiju plāna vai tā daļas pārrobežu nodošanu Latvijā licencētam pensiju fondam.

Likumprojekts paredz, ka pensiju fonds varēs nodot visas vai daļu no pensiju plāna saistībām, tehniskajām rezervēm un citām tiesībām un pienākumiem, kā arī attiecīgos aktīvus vai tiem līdzvērtīgu naudas līdzekļu summu saņēmēja pensiju fondam.

Tāpat likumprojekts paredz, ka gadījumā, ja Latvijā licencēts pensiju fonds vēlēsies saņemt visu vai daļu no pensiju fonda, pensiju plāna saistībām, tehniskajām rezervēm un citām tiesībām un pienākumiem, kā arī attiecīgos aktīvus vai tiem līdzvērtīgu naudas līdzekļu summu, tad Latvijas pensiju fondam būs jāiesniedz pieteikums par nodošanas atļaujas saņemšanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijā.

Iepriekš EK skaidroja, ka patlaban Eiropas privāto pensiju tirgus ir sadrumstalots un neviendabīgs, turklāt piedāvājumi ir koncentrēti tikai dažās ES dalībvalstīs, bet citās to gandrīz nav. "Šīs atšķirības ir saistītas ar noteikumu jucekli ES un valsts līmenī, kas kavē liela un konkurētspējīga ES mēroga privāto pensiju tirgus izveidi. Turpretī EK piedāvājums dos patērētājiem iespēju brīvprātīgi papildināt savus uzkrājumus pensijai, vienlaikus gūstot labumu no stabilas patērētāju aizsardzības," atzina EK.

Latvijas Komercbanku asociācijas (tagad – Finanšu nozares asociācija) valdes priekšsēdētāja Sanda Liepiņa iepriekš aģentūrai LETA atzīmēja, ka asociācija atzinīgi vērtē EK privāto pensiju iniciatīvu, kas papildinās jau esošos dalībvalstu pensiju produktus.

"Šāds solis ir apsveicams vienota, droša un starptautiski konkurētspējīga Eiropas finanšu sektora attīstībai. Latvijas finanšu sektoram tā būs iespēja dinamiskākai izaugsmei nākotnē, attīstot šeit pieejamos pensiju produktus un piedāvājot tos ES mērogā. Savukārt Latvijas iedzīvotājiem tas pavērtu plašākas pensiju pakalpojumu izvēles iespējas, īpaši ņemot vērā pieaugošo cilvēku mobilitāti," sacīja Liepiņa.

 
Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024