Logo
Drukāt šo lapu

Nesaskata interešu konfliktu advokātu biroja "Rebenoks & Vilders" darbībās saistībā ar "Olainfarm"

Nesaskata interešu konfliktu advokātu biroja "Rebenoks & Vilders" darbībās saistībā ar "Olainfarm" Foto: LETA

Latvijas Zvērinātu advokātu padome (LZAP) nav saskatījusi interešu konfliktu advokātu biroja "Rebenoks & Vilders" darbībās "Olainfarm" mantojuma lietā, aģentūrai LETA apliecināja LZAP priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.

Viņš informēja, ka 23. oktobra sēdē LZAP tika izskatīta sūdzība par advokātu Pāvelu Rebenoku. Advokātu padome no iesniegtajā sūdzībā un advokāta paskaidrojumos sniegtās informācijas nekonstatēja interešu konflikta esamību vai citus pārkāpumus advokāta Rebenoka darbībā, uzsvēra Rozenbergs.

Jau vēstīts, ka ar iesniegumu LZAP vērsās zāļu ražotāja "Olainfarm" pērn decembrī mirušā īpašnieka Valērija Maligina meita Nika Saveļjeva. Iesniegumā LZAP tika norādīts, ka mantojumā lietā biroja "Rebenoks & Vilders" advokāts Mārtiņš Krieķis pārstāvēja Maligina sievu Elīnu Maliginu, kura testamentu apstrīdēja tiesā, jo viņa tajā nebija pieminēta.

Savukārt šogad augustā Rebenoks un Krieķis vērsās pie Saveļjevas māsas Irinas Maliginas, piedāvādami sniegt juridisko palīdzību, noslēdzot jaunu vienošanos par juridisko palīdzību, kā arī, izmantojot Irinas Maliginas kā mantojuma aizgādnes pilnvaras, pārņemt kontroli pār "Olainfarm", grozot SIA "Olmafarm" statūtus, kā arī nomainot "Olainfarm" padomi un veicot izmaiņas tās valdes sastāvā.

Iesniegumā norādīts, ka šādā rīcībā saskatāms klajš interešu konflikts. Tāpat Saveļjeva iesniegumā norādījusi, ka pēc tam, kad Irinas Maliginas intereses sāka pārstāvēt "Rebenoks & Vilders", sākās darbības, ko viņa vērtē kā reiderismu. Saveļjeva piebilda, ka vērsusies Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē (ENAP) saistībā ar minētajiem notikumiem.

Iesniegumā LZAP padomei lūgts izvērtēt, vai biroja "Rebenoks & Vilders" partneri Rebenoks un Krieķis neatrodas interešu konflikta situācijā. Tāpat lūgts pārbaudīt Krieķa sacīto, ka partneri var ietekmēt lēmumu pieņemšanu LZAP, piedāvājot "finansiālu atbalstu".

LETA jau ziņoja, ka Maligina jaunākās meitas Annas Emīlijas Maliginas aizbildne Signe Baldere-Sildedze un Saviļjeva vērsušās tiesībsargājošajās institūcijās ar lūgumu sākt kriminālprocesu saistībā ar reiderismu uzņēmumā, pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu. Iesniegumos izteikts aicinājums aizsargāt "Olainfarm", uzņēmuma akcionāru un mantinieču intereses, jo pēdējā laika notikumi liecina par ļaunprātīgu un negodprātīgu kontroles pārņemšanu pār šo uzņēmumu. Pieteikumu iesniedzējas pauda viedokli, ka reiderisma rezultātā "Olainfarm" var tikt izsaimniekots, visiem akcionāriem nodarot apzināti būtiskus zaudējumus un apdraudot uzņēmuma nākotni, par ko atbilstoši Komerclikuma noteikumiem personīgi atbildīgi ir uzņēmuma padomes un valdes locekļi.

Tāpat ziņots, ka 4. septembrī "Olainfarm" akcionāru sapulcē tika veiktas izmaiņas kompānijas padomē – atbilstoši akcionāru lēmumam darbu padomē vairs neturpināja Ivars Kalviņš, Milana Beļeviča un Ivars Godmanis, bet viņu vietā tika iecelts Rebenoks (padomes priekšsēdētāja amatā), Krieķis un Daina Sirlaka. Darbu kompānijas padomē turpināja Irina Maligina un Baldere-Sildedze. Taču Baldere-Sildedze no 11. septembra atstājusi "Olainfarm" padomes locekļa amata, norādot, ka šādi rīkojusies, jo "uzskata par neiespējamu turpināt darbu "Olainfarm" padomē kopā ar personām, kas šobrīd ir tās sastāvā".

Baldere-Sildedze un Saviļjeva pieprasīja sasaukt "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulci, pamatojot ar vēlmi "novērst trešo personu negodprātīga tiesību izlietojuma rezultāta radītās sekas, kas izpaužoties kā akcionāra tiesību piedalīties uzņēmuma pārvaldē prettiesiska ierobežošana un zaudējumu nodarīšana "Olainfarm"". Akcionāru ārkārtas sapulces darba kārtībā tika prasīts iekļaut arī lemšanu par prasības celšanu pret Rebenoku, Irinu Maliginu, Krieķi un kompānijas valdes priekšsēdētaju Oļegu Grigorjevu.

"Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulce notiks 2018. gada 22. novembrī. Tajā uzņēmuma akcionāri lems par padomes atsaukšanu un jaunas padomes ievēlēšanu, revīzijas komitejas atsaukšanu un jaunas ievēlēšanu, par prasības celšanu pret padomes locekļiem un valdes priekšsēdētāju, kā arī par sabiedrības pārstāvja iecelšanu prasības uzturēšanai pret padomes locekļiem un valdes priekšsēdētāju. Vienlaikus plānots lemt arī par grozījumiem "Olainfarm" statūtos, kompānijas valdei nosakot nepieciešamību saņemt kompānijas padomes piekrišanu virknē jautājumu.

"Olainfarm" koncerna apgrozījums 2018. gada pirmajā pusgadā bija 61,844 miljoni eiro, kas ir par 1,4% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā, bet koncerna peļņa palielinājās par 1,5%, sasniedzot 5,786 miljonus eiro. "Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. Kompānijas akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Saistītie objekti

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024