Menu
 

CSP: Ražotāju cenu līmenis gada laikā palielinājies par 28,8 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Grafika - CSP Grafika - CSP

2022.gada decembrī, salīdzinot ar 2021.gada decembri, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 28,8 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 48,4 %, eksportētajai produkcijai – par 11,1 %. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas pieauga par 13,6 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 9,0 %.

Ražotāju cenu līmeni visvairāk ietekmēja cenu pieaugums elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā; pārtikas produktu ražošanā; koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā; nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā, kā arī gatavo metālizstrādājumu ražošanā (izņemot mašīnas un iekārtas), norāda CSP.

Decembrī, salīdzinot ar novembri, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 0,3 %. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 1,6 %, savukārt eksportētajai produkcijai samazinājās par 1,1 %. Eksportam uz eirozonas valstīm ražotāju cenu līmenis samazinājās par 0,3 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 1,8 %.

Paaugstinoša ietekme bija cenu pieaugumam elektroenerģijas tirdzniecībā un ražošanā; siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā, kā arī atsevišķu pārtikas produktu ražošanā. Pazeminoša ietekme bija cenu kritumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā; datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā, kā arī poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā, vēsta CSP.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.