Menu
 

"Getliņi eko" apgrozījums pērn provizoriski palielinājies par 63,8%

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekotājs SIA "Getliņi eko" pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar 50,833 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 63,8% vairāk nekā 2021.gadā, bet kompānijas peļņa palielinājās par vairāk nekā deviņām reizēm un bija 2,718 miljoni eiro, liecina uzņēmuma publiskotā informācija.

Tostarp pērn "Getliņi eko" ieņēmumi no pamatdarbības veidoja 45,161 miljonu eiro, kas ir par 71,3% vairāk nekā 2021.gadā, ieņēmumi no elektroenerģijas ražošanas palielinājās par 30,2% un bija 2,855 miljoni eiro, savukārt ieņēmumi no dārzeņu realizācijas bija 2,762 miljonu eiro, kas ir pieaugums par 14,8%. Vienlaikus kompānijas ieņēmumi no citu viengadīgo kultūru realizācijas pērn veidoja 9305 eiro, bet no otrreizējo izejvielu realizācijas - 46 319 eiro.

"Getliņi eko" finanšu pārskata vadības ziņojumā teikts, ka pērn uzņēmums sāka bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes kompleksa pastāvīgu apsaimniekošanu un uzturēšanu, kas paredz pakāpenisku jaudas kāpināšanu, plānojot sasniegt tās maksimumu 2025.gadā, kad ir paredzēts pārstrādāt 125 000 tonnu bioloģisko atkritumu gadā, saražojot līdz 100 000 tonnu komposta.

Vienlaikus uzņēmuma vadība norāda, ka pagājušajā gadā "Getliņi eko" strādāja ar stabiliem ieņēmumiem gan atkritumu pieņemšanas jomā, gan enerģētikas jomā. Peļņu ietekmēja Valsts vides dienesta atļauja papildus atkritumu apjoma izvietošanai bioreaktorā pēdējā slāņa pabeigšanai un atbilstošai galējo slāņa slīpumu un lietus ūdeņu novadei virs māla slāņa.

Uzņēmums 2022.gadā pamatlīdzekļos investēja 5,67 miljonus eiro.

Pēc vadības ziņojumā minētā, uzņēmums pērn veiksmīgi turpināja atkritumu gāzes ieguvi, ražojot elektroenerģiju, kuras lielu daļu realizēja SIA "Enerģijas publiskais tirgotājs". Tāpat turpināja darboties "Getliņi eko" siltumnīcu komplekss, nodrošinot saražotā siltuma izmantošanu, kā arī dārzeņu ražošanu.

"Getliņi eko" vadība norāda, ka uzņēmuma saimnieciskā darbība un finanšu situācija, kā arī apstiprinātais jaunais dabas resursu nodokļu (DNR) likmei atbilstošais atkritumu apglabāšanas tarifs, kas stājās spēkā 2022.gada 10.janvārī, ļauj plānot stabilu kompānijas darbību un attīstību turpmākajos gados.

Vienlaikus negatīvu ietekmi uz uzņēmuma finanšu stāvokli, pēc kompānijas vadības ziņojumā paustā, var radīt samazinājums atkritumu apmēros, ko lielā mērā ietekmē valsts ekonomika un negatīvās biržas svārstības cenas, kā arī pieaugošas prasības vides aizsardzības, atkritumu pārstrādes un atkārtotas atkritumu izmantošanas jomās, un citi Eiropas Savienības normatīvi.

Tāpat negatīvu ietekmi var atstāt grozījumi DNR likumā, kas paredz arī turpmāku likmes palielināšanu, kā arī karš Ukrainā un potenciāli Covid-19 uzliesmojumi.

SIA "Getliņi EKO" apgrozījums 2021.gadā bija 31,029 miljoni eiro, kas ir par 12,9% vairāk nekā 2020.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa saruka par 49,7% un bija 297 994 eiro.

Uzņēmums reģistrēts 1997.gada novembrī, un tā pamatkapitāls ir 6,009 miljoni eiro. Kontrolpakete jeb 97,7% uzņēmuma kapitāla pieder Rīgas domei, bet 2,3% - Ropažu novada domei.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.