Menu
 

Noraida Skultes sašķidrinātās gāzes termināļa attīstītāja piedāvātos projekta sadarbības nosacījumus (papildināta)

  • Autors:  Apriņķis.lv/LETA
Vizualizācija - skultelng.lv Vizualizācija - skultelng.lv

Otrdien, 21.februārī, Ministru kabineta sēdē tika skatīts Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) padziļinātais izvērtējums par attīstītāja - AS "Skulte LNG Terminal" - un stratēģiskā investora 13. janvārī iesniegtajiem Skultes sašķidrinātās gāzes (LNG) termināļa projekta sadarbības nosacījumiem. Ministru kabinets, balstoties uz KEM veikto analīzi, noraidīja konkrētā attīstītāja piedāvātos projekta sadarbības nosacījumus, informē klimata un enerģētikas ministra padomniece stratēģiskās komunikācijas jautājumos Beate Barkāne.

Ministru kabinets šī gada 24. janvārī, atsaucoties uz saņemto piedāvājumu par Skultes LNG termināļa izbūvi no attīstītāja - AS "Skulte LNG Terminal" - un stratēģiskā investora, uzdeva KEM veikt padziļinātu projekta sadarbības nosacījumu izvērtējumu.

Lai nodrošinātu kvalitatīvu analīzi, šī gada 30. janvārī KEM iesniedza attīstītājam papildu informācijas pieprasījumu par 2023.gada 13.janvāra vēstulē sniegtajiem projekta sadarbības nosacījumiem. Pēc papildu informācijas saņemšanas, kas sniedza detalizētāku informāciju par projekta infrastruktūru, kapacitāti un izmaksām, tiek secināts, ka konkrētos projekta sadarbības nosacījumus nevar atbalstīt, galvenokārt to regulatīvo priekšrocību un garantiju apjoma dēļ, norāda B.Barkāne.

Šobrīd Klimata un enerģētikas ministrija turpina savu darbu - uzrauga, lai Latvija tiek nodrošināta ar gāzes piegādēm. Tāpat ministrija, balstoties uz Saeimas pieņemto likumu "Par Skultes sašķidrinātās dabasgāzes termināli", turpina īstenot likumu, kura mērķis ir sekmēt Skultes sašķidrinātās dabasgāzes termināļa projekta attīstību, vēsta ministra padomniece.

Klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars (JV) žurnālistiem pēc Ministru kabineta sēdes skaidroja, ka "Skulte LNG terminal" iesniegtie priekšlikumi paredzēja priekšrocību radīšanu regulatīvā vidē, kā arī virkni saistību gan no valsts puses, gan AS "Latvenergo" puses. Čudars teica, ka saistībā ar attīstītāja izteikto priekšlikumu apjomu valdība lēmusi priekšlikumu neatbalstīt. 

"KEM uzdots turpināt darbu pie termināla izveides, tai skaitā izskatot iespēju projektā iesaistīt valsts akciju sabiedrības un nodrošinot tām nepieciešamo finansējumu," teica Čudars, piebilstot, ka ministrija par to ziņos valdībai mēneša laikā.

"Skulte LNG Terminal" ģenerāldirektors Renārs Miķelsons aģentūrai LETA skaidroja, ka uzņēmums runās ar stratēģisko investoru, jo svarīgs priekšnosacījums no investora bija, lai valdība vienā vai otrā veidā iesaistītos projekta izveidē. "Mēģināsim rast iespējas satikties ar KEM un klātienē pārrunāt motīvus, jo uzskatām, ka prasības par valsts iesaisti bija mērenas. Cerams, ka valdībai ir kāds plāns. Varbūt valdībai ir "plāns B", piemēram, valdībai pašai to taisīt," teica Miķelsons, piebilstot, ka stratēģiskajam investoram ir pieredze visā pasaulē, tāpēc termināla uzbūve būtu ātrāka, bet projektu realizējot valdībai, tas būtu ilgāk. Miķelsons arī uzsvēra, ka galvenais, lai terminālis Latvijā būtu. 

Kā ziņots, 2022.gada septembrī Saeima pieņēma Ekonomikas ministrijas virzīto likumprojektu, kas noteica nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu LNG terminālim pie Saulkrastiem, taču valsts garantijas gāzes piegādēm caur to nesniedza. Turpmākajos mēnešos "Skulte LNG Terminal" atrada stratēģisko investoru un iesniedza valdībā priekšlikumus par vēlamajām sadarbības formām, taču nedz investora vārdu, nedz precīzas savas vēlmes uzņēmums publiski neatklāj.

"Skulte LNG Terminal" reģistrēta 2016.gadā. "Skulte LNG Terminal" tīmekļvietnē norādīts, ka uzņēmuma patiesie labuma guvēji ir Arnfins Unums un Pēteris Ragaušs. Vienlaikus 2022.gada maija otrajā pusē par 20% "Skulte LNG Terminal" akciju iegādi paziņoja degvielas tirgotājs AS "Virši-A".

Tāpat ziņots, ka ar 2023.gada 1.janvārī darbu ir uzsākusi Klimata un enerģētikas ministrija, kas tapusi, reorganizējot Ekonomikas ministriju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Funkcijas, kas saistītas ar enerģētikas politikas jomu, tai skaitā likuma "Par Skultes sašķidrinātās dabasgāzes termināli" izpildi, veic Klimata un enerģētikas ministrija, atgādina B.Barkāne.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.