Menu
 

Pētījums: Aug uzņēmēju vēlme un spēja aizņemties, bet komercbanku spēja kreditēt – sarūk

  • Autors:  LETA
Pētījums: Aug uzņēmēju vēlme un spēja aizņemties, bet komercbanku spēja kreditēt – sarūk Foto: pixabay.com

Aug uzņēmēju vēlme un spēja aizņemties, bet komercbanku spēja kreditēt – sarūk, secināts Finanšu nozares asociācijas (iepriekš – Latvijas Komercbanku asociācija) veidotajā kreditēšanas indeksā.

Indeksā secināts, ka laika posmā no 2015. gada līdz 2018. gadam būtiski augusi uzņēmumu spēja un vēlme aizņemties. Šajā periodā uzņēmumu kreditēšanas indekss audzis divas reizes straujāk nekā privātpersonām. Tiesa, uzņēmēji ir piesardzīgi optimistiski, jo spēja aizņemties kopumā ir lielāka nekā vēlme izmantot aizņēmumu.

Tāpat indeksā secināts, ka kreditēšana uzņēmējdarbības segmentā šogad ir augusi, paaugstinoties no 107 punktiem pērn līdz 110 punktiem šogad. Taču pieaugums bijis nedaudz lēnāks nekā 2017. gadā.

Vienlaikus uzņēmēju spēja un vēlme aizņemties šogad augusi ļoti strauji, attiecīgi spēja aizņemties augusi līdz 127 punktiem jeb par 14,6 punktiem, bet vēlme augusi par 9,7 punktiem, sasniedzot 116,7 punktus. Indeksa veidotāji šo kāpumu skaidro ar ekonomikas attīstību valstī, gan uzņēmumu peļņas palielināšanos, ko ietekmējusi nodokļu reforma.

Tāpat indeksā norādīts, ka izmaiņas šogad novērotas arī finanšu sektorā. Komercbanku spēja kreditēt uzņēmumus šogad sarukusi par 5,4 punktiem, bet vēlme – par septiņiem punktiem. Tas tiek skaidrots ar ēnu ekonomikas pieaugumu valstī, kā arī izmaiņām banku regulējumā Eiropas un nacionālā līmenī. "Tas apliecina, ka uz kopējo banku situāciju zināmu ietekmi atstājusi šogad īstenotā risku mazināšanas politika un nerezidentu noguldījumu apmēra samazināšanās," atzīst indeksa veidotāji.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.