Menu
 

"Swedbank": Aug interese par privātmāju būvi, populārākais rajons aizvien ir Pierīga

Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Privātmāju būvniecības aktivitāte Latvijā pērn ir pieaugusi, neskatoties uz būvniecības izmaksu kāpumu un atsevišķu materiālu piegādes sarežģījumiem, pavēstīja "Swedbank" pārstāvji, atsaucoties uz bankas datiem par hipotekāro aizņēmumu dinamiku.

Pērn 43% no bankas kreditētajiem privātmāju projektiem bija jaunu mājokļu būvniecība, salīdzinājumā ar 37% 2021.gadā. 

Vairāk nekā puse no jaunajām privātmājām tapušas Pierīgā, un biežāk tiek būvētas kompaktākas un energoefektīvākas mājas. Vidējā aizņēmuma summa privātmājas būvniecībai pērn bija 155 000 eiro, kas ir par 10% vairāk nekā 2021.gadā.

"Swedbank" Nekustamā īpašuma vērtēšanas daļas Latvijā vadītājs Gatis Pūcītis skaidro, ka pēdējie divi gadi privātmāju būvniecībā bija gana aktīvi, - neskatoties uz pandēmijas radītajiem sarežģījumiem atsevišķu materiālu pieejamībā un Krievijas sāktā kara izraisīto cenu kāpumu, mājokļu būvniecības aktivitāte pat pieauga. 

Pūcītis norāda, ka klienti aizvien vairāk izvēlas koka karkasa ēkas, to popularitāte ir pietuvojusies mūra māju būvniecības apjomam, kas agrāk bija stabilās līderpozīcijās. 

"Swedbank" izsniegto hipotekāro aizdevumu statistika privātmāju segmentā liecina, ka mājokļu vidējā platība ir samazinājusies par 10-15%, veidojot vidēji 154 kvadrātmetrus.

Tāpat bankas dati liecina, ka privātmāju īpašnieki izvēlas energoefektīvākus risinājumus. Vidējā aizņēmuma summa ēku būvei ar visaugstāko - A klases - energoefektivitātes līmeni pērn bija 172 000 eiro, bet zemākas energoefektivitātes klases mājokļiem - 132 000 eiro. 

Iegādājoties gatavu māju, vidējās aizņēmuma summas ir zemākas - attiecīgi 165 000 eiro A klases mājām un 113 000 eiro zemākas klases mājām. To "Swedbank" skaidro ar strauju energoefektivitātes risinājumu attīstību. Proti, šobrīd pieprasītie jauninājumi, piemēram, saules paneļi, agrāk nebija pieejami un tāpēc nav ietverti mājokļa cenā.

Populārākais rajons privātmāju būvei aizvien vēl ir Pierīga, kur realizēti 58% no viesiem privātmāju projektiem. Visbiežāk mājas būvētas Mārupē, Babītē un Carnikavā. Tikmēr katrs piektais būvniecības projekts realizēts reģionos. No tiem vairāk projektu realizēti Vidzemē (18%), seko Zemgale (11%). Privātmājas visbiežāk būvē iedzīvotāji vecumā no 31 līdz 40 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.