Menu
 

"SEB banka": No ieguldīšanas iedzīvotājus attur zināšanu trūkums un bailes zaudēt naudu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Teju divas trešdaļas jeb 64% Latvijas iedzīvotāju šobrīd neinvestē nekādos finanšu instrumentos. Turklāt lielākā daļa jeb 82% no viņiem arī turpmāk nav gatavi sākt investēt, liecina “SEB bankas” veiktā aptauja. Visbiežāk no ieguldīšanas Latvijas iedzīvotājus attur brīvu naudas līdzekļu trūkums, nevēlēšanās riskēt ar investējamiem līdzekļiem, kā arī zināšanu trūkums.

Brīvu naudas līdzekļu trūkumu no finanšu ieguldīšanas attur vairāk nekā pusi jeb 59% respondentu, kas ir nedaudz vairāk nekā pērnā gada rudenī (56%).

Nedaudz vairāk nekā ceturtā daļa (26%) aptaujāto izvēlas neieguldīt savu naudu, jo investīcijas nevar garantēt peļņu, un šis ir ievērojams kāpums salīdzinājumā ar pērnā gada rudeni, kad vēlme pēc garantētas peļņas no investēšanas atturēja vien piekto daļu respondentu.

Savukārt 19% aptaujāto, kas ir par trīs procentpunktiem mazāk nekā pērnā gada rudenī, norāda, ka nevēlas ieguldīt savu naudu finanšu instrumentos, jo pieļauj, ka nākotnē gaidāms vēl lielāks kritums, kā rezultātā viņi riskē pazaudēt savu naudu.

“Pēc mūsu aptaujas datiem redzam, ka sabiedrība vēlas paturēt savus brīvos naudas līdzekļus ātri pieejamus, lai varētu tos izmantot nepieciešamības gadījumā. Proti, 21% aptaujāto norāda, ka šobrīd jūtas drošāk, turot brīvos līdzekļus norēķinu kontā vai krājkontā, bet 13% respondentu atzīst, ka nevar atļauties “iesaldēt” naudu uz ilgāku periodu. Tomēr jāpiemin, ka arī finansiāli sarežģītos apstākļos ir būtiski gan veidot uzkrājumu, gan, iespēju robežās, investēt, tādējādi ilgtermiņā vairojot naudas vērtību,” norādījusi “SEB bankas” Finanšu plānošanas eksperte Elīna Kalniņa.

14% Latvijas iedzīvotāju, kuri neplāno sākt investēt savus finanšu līdzekļus, atzīst, ka viņi neko nesaprot no ieguldīšanas. Šādu respondentu skaits ir samazinājies salīdzinājumā ar periodu pirms sešiem mēnešiem, kad tā norādīja 18% aptaujāto.

“Latvijas iedzīvotāju finanšu pratība arvien uzlabojas, ko redzam arī bankas ikdienā. Arī aptaujas dati apliecina, ka ir pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kuri izprot investēšanas pamatprincipus. Noteikti savu lomu spēle tirgus dalībnieku izglītojošas aktivitātes un mūsdienīgie risinājumi. Sākt ieguldīt mūsdienās ir pavisam vienkārši un sākumā pietiek arī ar nelielām naudas summām, pat, sākot no viena eiro. Tomēr ļoti būtiski izvērtēt savu aktuālo finansiālo situāciju un saprast, cik daudz naudas līdzekļu iespējams novirzīt ieguldījumiem, neapdraudot citas savas finansiālās vajadzības,” skaidro Elīna Kalniņa.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.