Menu
 

Indriksone cer uz visas sabiedrības iesaisti ekonomiskās transformācijas ieviešanai

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Ir cerības un apņemšanās, ka šajā valdībā izdosies panākt ekonomikas transformāciju, "tomēr ceru uz visas sabiedrības iesaisti, lai to panāktu", pauda Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA), komentējot premjera Krišjāņa Kariņa (JV) Ministru kabineta darbības 100 dienas, kas aprit šodien.

"Tas nav atkarīgs tikai no valdības, tas ir no katra no mums - no spējas mācīties, attīstīties, no spējas uzņēmējiem investēt ilgtermiņa prioritātēs un spējas būt drosmīgiem savos lēmumos, tāpat no spējas valsts pārvaldē mazināt birokrātiju, strādāt kā biznesā, strādāt efektīvi, ātri, elastīgi," sacīja ministre vienlaikus norādot, ka lai panāktu ekonomikas transformāciju nepieciešams vairāk uzņemties atbildību visās pakāpēs.

"Salīdzināt darbu šajā valdībā un darbu iepriekšējā ir gan vienkārši, gan sarežģīti, jo iepriekšējā valdībā biju tikai pēdējos piecus mēnešus, tāpēc nevaru vērtēt visu periodu," sacīja ministre.

Tomēr šajā valdībā darbu ministre vērtē kā uz sadarbību vērstāku un konstruktīvāku. "Iespējams tas saistīts ar to, ka iepriekšējā valdībā darbu uzsāku pimsvēlēšanu laikā," norādīja Indriksone.

"Šobrīd valdības sēdēs aktīvi diskutējam, un, lai arī valdība ir atklāta, un sēdes var vērot, ne brīdī nejūtu faktorus, kas ietekmētu iespējas izteikties, kritizēt vienam otru, izsakot konstruktīvus priekšlikumus. Tas ir tas labākais veids kā sadarboties - brīvi komunicējot," sacīja ministre.

Vienlaikus viņa norādīja, ka ir izveidojusies laba sadarbība ar vairākām ministrijām, tostarp Labklājības un Izglītības ministrijām. Tāpat ministre pauda cerību, ka sadarbība valdībā paliks auglīga, tomēr Indriksone pieļāva domu, ka "saspringtākās situācijās sasprindzinājums varētu augt".

Tāpat, neskatoties uz to, ka enerģētika ir atdota citas ministrijas pārraudzībā, iepriekš enerģētikas lietas ir paņēmušas ārkārtīgi daudz laika no citiem ar uzņēmējdarbības un tautsaimniecība attīstību saistītiem jautājumiem.

Savukārt, norādot būtiskāko Ekonomikas ministrijas (EM) paveikto pirmajās 100 valdības dienās, ministrijā uzsvēra, ka šā gada 22.februārī atklātas pirmās trīs EM izstrādātās atveseļošanas fonda atbalsta programmas uzņēmējdarbības digitalizācijai, kuru ietvaros plānots sniegt atbalstu komersantiem 95,14 miljonu eiro apmērā.

Tostarp, atbalsta programmas "Atbalsts Digitālo inovāciju centru un reģionālo kontaktpunktu izveidei" ietvaros Latvijas Informācijas tehnoloģiju klasteris un Latvijas Digitālais akselerators darbosies kā vienas pieturas aģentūras, kas padziļināti izvērtēs komersantus, sniedzot tehnisko ekspertīzi, apmācības, prasmju pilnveidi, lai tiktu īstenota digitālā transformācija. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras īstenotās atbalsta programmas "Atbalsts procesu digitalizācijai komercdarbībā" ietvaros komersantiem būs pieejams atbalsts jaunu programmatūru un iekārtu ieviešanai uzņēmumos, nodrošinot iekšējo procesu digitalizāciju komercdarbībā un produktivitātes paaugstināšanā. Savukārt, AS "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" īstenotās atbalsta programmas "Finanšu instrumenti komersantu digitālās transformācijas veicināšanai" ietvaros komersanti varēs saņemt aizdevumu uzņēmumu digitalizācijas, automatizācijas un robotizācijas veicināšanai.

Tāpat līdz šim uzsāktas jaunas iniciatīvas cilvēkkapitāla attīstības jomā - ekonomikas, labklājības un izglītības un zinātnes ministri vienojušies par Cilvēkkapitāla attīstības padomes izveidi, sagatavojuši tās nolikumu un vienojušies par tālākajiem soļiem koordinētai darbaspēka pielāgošanai darba tirgus vajadzībām. Šī gada laikā paredzēts izstrādāt arī visaptverošu cilvēkkapitāla attīstības stratēģiju.

Kā arī EM norāda, ka ir nodrošināts valsts atbalsts energoefektivitātes paaugstināšanai dažādos sektoros. Pieejams atbalsts zemu izmaksu īres namu būvniecībai Latvijas reģionos, tādējādi veicinot uzņēmējdarbības aktivitāti un iedzīvotājiem tik nepieciešamo zemu īres izmaksu mājokļu pieejamību reģionos. Jaunu Atveseļošanas fonda atbalsta programmu ievaros uzņēmumiem pieejams finansējums energoefektivitātes paaugstināšanai, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju plašākai izmantošanai, kā arī bezemisiju transportlīdzekļu iegādei, savukārt daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem pieejams atbalsts energoefektivitātes uzlabošanai un pārejai uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu. Tāpat pieejams atbalsts privātmāju energoefektivitātes uzlabošanai vai elektroenerģijas ražošanai, uzstādot saules paneļus vai nelielus vēja ģeneratorus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.