Menu
 

No janvāra "Swedbank" samazinās maksājumu limitus internetbankas kodu kartēm

  • Autors:  LETA
No janvāra "Swedbank" samazinās maksājumu limitus internetbankas kodu kartēm Foto: facebook.com/SwedbankLatvia

No nākamā gada janvāra "Swedbank" sāks būtiski mazināt maksājumu limitus internetbankas kodu kartēm, aģentūru LETA informēja bankā.

2019. gada 9. septembrī "Swedbank" pilnībā pārtrauks internetbankas kodu karšu izmantošanu līdz ar stingrākām Eiropas Savienības prasībām klientu digitālai autentifikācijai. Lai novērstu risku, ka daļa klientu nokavē slēgšanas brīdi vai saskaras ar rindām, atliekot pāreju uz pēdējo brīdi, "Swedbank" kodu kartēm no 2019. gada sākuma tiks būtiski samazināti maksājumu limiti.

No 10. janvāra dienas maksājumu limits, kuru būs iespējams veikt ar kodu karti, būs 100 eiro. No 7. marta dienas maksājumu limits būs 50 eiro, bet no 6. jūnija tas tiks samazināts līdz 20 eiro.

Tāpat no 2019. gada 14. marta tiks slēgta arī iespēja autorizēties "Swedbank" mobilajā lietotnē, izmantojot kodu karti. Mobilās lietotnes izmantošanas vide ir viedtālruņi, kuriem jau kopš 2017. gada sākuma ir pieejams bezmaksas digitālais rīks "Smart-ID".

To, ka šādas izmaiņas ir starptautiskas, apliecina arī tas, ka nākamā gada 1. aprīlī stāsies vēl viens būtisks, ar "Swedbank" nesaistīts ierobežojums, kuru noteikušas starptautiskās karšu maksājumu organizācijas, tostarp "VISA" un "Mastercard", – kodu kartes kā bankas karšu interneta pirkumu apstiprinājumu vairs nevarēs izmantot.

"Swedbank" skaidroja, ka kodu kartes ir 20 gadus sena tehnoloģija, kas vairs neatbilst šodienas drošības standartiem, un no tām notiek atteikšanās visā Eiropā. Pamata iemesls kodu karšu ierobežojumiem ir rūpes par lietotāju drošību. Iemesls ir vienkāršs – karšu kodi nav dinamiski (tie atkārtojas, ir pieejami trešajām personām, jo nodrukāti uz pašas kartes, pats kartes īpašnieks var nodot visus kodus krāpniekiem utt).

"Swedbank" uzsāka pakāpenisku kodu karšu slēgšanu jau šā gada jūlijā, soli pa solim ierobežojot šī autentifikācijas līdzekļa izmantošanas iespējas, lai veicinātu savlaicīgu pāreju.

Kopš pagājušā gada tiek piedāvāts jauns bezmaksas digitāls autentifikācijas risinājums – "Smart-ID" –, kuru lieto jau 300 000 "Swedbank" klientu. Lai atbalstītu klientus, kuriem vēl nav viedierīču, jau no jūnija "Swedbank" divkārt samazināja kodu kalkulatora standarta cenu, turklāt atsevišķām klientu grupām tiek nodrošināti vēl īpašāki nosacījumi, piemēram, pensionāriem kodu kalkulators izmaksā divus eiro, bet maznodrošinātām personām – bez maksas.

Statistika rāda, ka klienti aktīvi pāriet uz jauniem līdzekļiem – posmā no jūnija līdz septembrim pieslēgšanās skaits bankas digitālajiem kanāliem ar kodu karti samazinājās par 11%, savukārt ar "Smart-ID" palielinājās par 34%, bet ar kodu kalkulatoru – par 15%. Taču tempi ir nepietiekami risku novēršanai, jo gandrīz 500 000 klientu joprojām, pieraduma vadīti, ikdienā izmanto kodu karti, informēja bankā. Diemžēl pašreizējā atgriezeniskā saite no klientiem liecina, ka liela daļa šobrīd domā lēmumu par pāreju uz citu autentifikācijas līdzekli atlikt uz pēdējo brīdi.

"Swedbank" norādīja, ka tad, ja šāds klientu daudzums atstās pāreju uz pēdējo brīdi, tad visām filiālēm kopā vajadzētu apkalpot kodu karšu nomaiņu divus mēnešus, šajā laikā nesniedzot nevienu citu pakalpojumu.

Bankā skaidroja, ka klientiem ieteicams laikus nomainīt kodu karti pret citu sev piemērotu autentifikācijas līdzekli. Alternatīvas kodu kartei ir "Smart-ID" – bezmaksas lietotne, īpaši piemērota viedtālruņu īpašniekiem. "iOS" vai "Android" ierīču īpašnieki to var lejupielādēt un aktivizēt ar esošo kodu karti vai citu autentifikācijas līdzekli paši vai arī ar klientu konsultanta palīdzību jebkurā "Swedbank" pilna servisa filiālē.

Ja nav viedierīces "Smart-ID" lietošanai, alternatīva ir arī bankas kodu kalkulators, kuram kopš 2018. gada 12. jūlija ir samazināta standarta cena. Tāpat kodu kartes alternatīva ir elektroniskā identifikācijas karte (eID) – valsts izsniegta identifikācijas karte.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.