Logo
Drukāt šo lapu

Ekonomists: Inflācija Latvijā jau otro mēnesi pārsniedz 3%

Ekonomists: Inflācija Latvijā jau otro mēnesi pārsniedz 3% Foto: pixabay.com

Jau otro mēnesi pēc kārtas patēriņu cenu inflācija Latvijā pārsniedz 3%, un, kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati, šī gada oktobrī patēriņa cenas Latvijā ir palielinājušās par 3,2% salīdzinājumā ar pērnā gada attiecīgo mēnesi. Šāds patēriņa cenu pieaugums Latvijā šobrīd ir atbilstošs ekonomiskajai situācijai un nedaudz apsteidz cenu kāpumu eirozonā, kur patēriņa cenu pieaugums oktobrī sasniedza 2,2%. Straujāks patēriņu cenu pieaugums Latvijā salīdzinājumā ar eirozonu lielā mērā ir saistīts ar darba algu kāpumu Latvijā, kas šogad pārsniedz 8% un vistiešāk atspoguļojas pakalpojumu cenās, kuras oktobrī ir augušas par 3,0%.

Vienlaikus joprojām ļoti liela nozīme patēriņu cenu pieaugumā Latvijā ir ārējiem faktoriem, un šobrīd visbūtiskākais faktors patēriņu cenu pieaugumā Latvijā ir naftas cenu kāpums pasaulē. Kopš pērnā gada vidus naftas cenas pasaulē ir augušas par gandrīz 50%, un to redzam arī Latvijas benzīntankos. Oktobrī salīdzinājumā ar septembri degvielas cenas Latvijā palielinājās par 2,6%, un salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu degvielas cenas Latvijā augušas par 17,6%. Tas kopumā veido gandrīz 1/3 no visa patēriņa cenu kāpuma Latvijā šobrīd. Tomēr kopš oktobra sākuma naftas cenas pasaulē eiro izteiksmē kritušās par aptuveni 10%, un tas ļauj cerēt, ka tuvākajos mēnešos degvielas cenas Latvijā tik strauji vairs nemainīsies un, iespējams, pat nedaudz samazināsies.

Naftas cenu kāpums pasaulē, protams, Latvijā ietekmē ne tikai degvielas, bet arī dabasgāzes un siltumenerģijas cenas. Rīgā siltumenerģijas cenas nav mainījušās kopš 2017. gada aprīļa, taču pēdējos mēnešos pakāpeniski aug citās Latvijas pilsētās. Rezultātā siltumenerģijas cenas Latvijā kopumā oktobrī augušas par 9,6% salīdzinājumā ar pērnā gada attiecīgo mēnesi, un šīs tendences turpināsies arī nākamajos mēnešos. Tāpat oktobrī par 21,7% pieaugušas cietā kurināmā cenas, kas gan vairāk saistīts ar straujo koksnes cenu kāpumu kopš pērnā gada vidus. Koksnes cenas Latvijā šobrīd saglabājas ļoti augstā līmenī, taču otrpus Atlantijas okeānam tās pēdējos mēnešos jau sākušas strauji mazināties, un tas ļauj cerēt, ka līdzīgu cenu kritumu nākamos mēnešos mēs varētu redzēt arī Latvijā.

Salīdzinājumā ar energoresursu cenu straujo pieaugumu pārtikas cenu inflācija Latvijā šobrīd ir ļoti mērena, un oktobrī pārtikas cenas Latvijā augušas vien par 1,1% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Pārtikas cenu kāpumu šobrīd visvairāk ietekmē vietējie faktori, piemēram, lielais sausums vasarā. Tikmēr pārtikas cenas pasaulē ir drīzāk ar lejupejošu tendenci, un tādēļ liels spiediens uz pārtikas cenām Latvijā nav gaidāms. Oktobrī visstraujāk augušas dārzeņu (+11,1% pret iepriekšējo gadu), zivju (+4,4%), kā arī graudaugu un maizes (+2,4%) cenas, savukārt cukura cenas oktobrī sarukušas par 23,5%.

Bez degvielas un pārtikas cenām inflāciju oktobrī Latvijā ietekmēja sezonālais cenu kāpums apģērbiem, kā arī stabilais pakalpojumu cenu pieaugums. Lai gan algu kāpums Baltijā šobrīd ir ļoti straujš un tas, protams, rada spiedienu celt arī cenas, pakalpojumu cenu inflācija Latvijā saglabājas 3% robežās. Vienlaikus ir pakalpojumi, kur cenu kāpums šobrīd pārsniedz 4 un pat 5 procentus, piemēram, namu apsaimniekošana, frizieru pakalpojumi, kultūras pasākumi un sabiedriskā ēdināšana, taču to kompensē lēnāks cenu pieaugums transporta un sakaru, kā arī izglītības un veselības pakalpojumiem.

Kopumā ļoti līdzīgas tendences inflācijā šobrīd vērojamas arī Lietuvā un Igaunijā, un, pēc manām prognozēm, patēriņa cenu kāpums šogad Latvijā būs 2,6%, savukārt nākamgad tas gaidām robežās no 2,6% līdz 2,9%.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024