Logo
Drukāt šo lapu

Gaidāma starptautiska konference par Inčukalna dabasgāzes krātuves darbību

Gaidāma starptautiska konference par Inčukalna dabasgāzes krātuves darbību Foto: www.conexus.lv

Lai iepazītos ar starptautisko praksi un diskutētu par Latvijas tirgus situācijai atbilstošu Inčukalna pazemes gāzes krātuves darbības modeli pēc dabasgāzes tirgus atvēršanas, AS “Conexus Baltic Grid” šī gada 22. novembrī rīko starptautisku augsta līmeņa konferenci “Pazemes dabasgāzes krātuves ieguldījums piegādes drošības problēmu risināšanā”.

Inčukalna pazemes gāzes krātuve (Inčukalna PGK) ir unikāls Latvijas aktīvs, un tas ir viens no svarīgākajiem resursiem Latvijas un visa reģiona enerģētikas drošības un neatkarības nodrošināšanā. Inčukalna PGK ir vienīgā funkcionējošā krātuve Baltijas valstīs, un tā nodrošina reģionālās gāzapgādes stabilitāti. Pateicoties krātuvei, dabasgāzes piegāžu stabilitāte un jaudas Latvijas klientiem nav atkarīgas no pieprasījuma citās valstīs, jo apkures sezonā viņi dabasgāzi pilnībā saņem no Inčukalna PGK. Tomēr līdzās dabasgāzes krātuves priekšrocībām, tās infrastruktūras uzturēšana ir izaicinājumu pilna, un krātuve jau otro sezonu darbojas jaunos tirgus apstākļos, informē AS “Conexus Baltic Grid” Komunikācijas daļas vadītāja Dace Baltābola.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne norāda: “Pēdējos gados ir būtiski mainījies dabasgāzes tirgus – ir jauni spēles noteikumi, kas prasa ne tikai papildu ieguldījumus tirgus dalībniekiem, bet ietver sevī arī dažādus biznesa riskus. Atverot dabasgāzes tirgu 2017. gada aprīlī, netika paredzēti ilgtspējīgi risinājumi krātuves darbības nodrošināšanai. Lai gan krātuve Latvijā ir regulēts darbības veids, valstī nav noteikti pienākumi izmantot krātuvi, un tās piepildījums ir atstāts paša tirgus ziņā. Līdz ar to, līdzīgi kā citās valstīs, arī mums ir jāatbild uz jautājumu, kā unikālajam resursam turpmāk veiksmīgi strādāt, pildot tam uzticētās, stratēģiskās funkcijas.”

Saskaņā ar "Gas Infrastructure Europe" pētījumu situācija visā Eiropā ir līdzīga, taču valstis izvēlas atšķirīgus ceļus, kā veidot ilgtspējīgu dabasgāzes tirgus darbību un integrēt tajā dabasgāzes krātuves. Konferencē būs iespējams iepazīties ar Francijas, Ungārijas un Polijas pieredzi, savukārt nozares līderi un eksperti diskutēs par Latvijas tirgus situācijai atbilstošu Inčukalna pazemes gāzes krātuves darbības modeli, vēsta Dace Baltābola.

Konference notiks 22. novembrī pulksten 10.00 viesnīcā "Park Inn by Radisson" (Krogus iela 1, Rīga).

 

Saistītie objekti

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024