Logo
Drukāt šo lapu

Baldere-Sildedze: "Olainfarm" padome turpina apzināti pārkāpt likumu

Baldere-Sildedze: "Olainfarm" padome turpina apzināti pārkāpt likumu Foto no arhīva

AS "Olainfarm" līdzīpašniece Irina Maligina un viņas sabiedrotie turpina apzināti neievērot likumu un ļaunprātīgi nepilda tēva (mirušā Valērija Maligina) pēdējo gribu – 22. novembrī notikušajā ārkārtas akcionāru sapulcē "Olainfarm" padome netika pārvēlēta, un līdz ar to esošās padomes lēmumi turpina būt prettiesiski, teikts Valērija Maligina jaunākās meitas Annas Emīlijas Maliginas mātes un aizbildnes Signes Balderes-Sildedzes paziņojumā medijiem.

Baldere-Sildedze paziņojumā norāda, ka "Olainfarm" līdzšinējā padome netika atkārtoti apstiprināta akcionāru sapulcē, kā tas ceturtdien daudzviet izskanēja publiskajā telpā, bet gan tika noraidīts jautājums par padomes sastāva atcelšanu, ko bija ierosinājušas akcionāres Nika Saveļjeva un Anna Emīlija Maligina. Padomes sastāvs turpina būt nepilnīgs – šobrīd tajā ir tikai četri padomes locekļi. Komerclikums nosaka, ka akciju sabiedrības padomē jādarbojas ne mazāk kā pieciem padomes locekļiem, citādi tā nav lemtspējīga. Kā var spriest no visu ceturtdien sapulcē notikušo balsojumu rezultātiem, akcionāri, kuri nav saistīti ar Irinu Maliginu un viņas pārstāvjiem, balsoja par nepieciešamajām izmaiņām, lai nodrošinātu tiesiskumu, teikts paziņojumā.

Baldere-Sildedze norāda, ka esošā "Olainfarm" padome 4. septembra akcionāru sapulcē netika ievēlēta pēc labākajiem korporatīvās pārraudzības principiem, pārkāpjot arī paša uzņēmuma noteiktos labās prakses principus. "Irina Maligina vienpersoniski un aizmuguriski pret pārējām mantiniecēm pēkšņi mainīja sapulces darba kārtību un, izmantojot situāciju, kad mantinieces vēl nebija saņēmušas mantojuma apliecības, balsoja ar akciju vairākumu. Tā Irina Maligina nodrošināja, ka padomē tika iecelti Valērija Maligina atraitnes Elīnas Maliginas juridiskie pārstāvji Pāvels Rebenoks un Mārtiņš Krieķis, kuri iepriekš bija viņas ilgstoši pretinieki un kuri tiesvedībās pārstāv uzņēmuma konkurentu AS "Grindeks"," uzsver Baldere-Sildedze.

Tāpat viņa vērš uzmanību, ka Irina Maligina kā vienīgā valdes locekle ar dažādām metodēm turpina kontrolēt uzņēmumu SIA "Olmafarm", kam pieder lielākā daļa "Olainfarm" akciju.

"Matemātika ir vienkārša – kam ir kontrole "Olmafarm", tas arī nodrošina būtisku balsu pārsvaru "Olainfarm" akcionāru sapulcē. Irina Maligina, kas pati sevi iecēla par valdes locekli, arī šobrīd, kad viņas kā mantojuma aizgādnes pienākumi ir beigušies, nav atkāpusies no amata un turpina šo situāciju izmantot. Ar dažādiem paņēmieniem un metodēm Irina Maligina liek šķēršļus pārējām mantiniecēm – jaunākajām māsām Nikai Saveļjevai un Annai Emīlijai Maliginai, īstenot likumīgās tiesības tikt ierakstītām kā uzņēmuma "Olmafarm" līdzīpašniecēm Uzņēmumu reģistrā," teikts Balderes-Sildedzes paziņojumā.

Baldere-Sildedze atgādina, ka Valērijs Maligins savu mantu novēlējis visiem saviem bērniem vienādās daļās. "Irina Maligina diemžēl klaji ignorē sava tēva pēdējo gribu, saglabājot kontroli uzņēmumā. Jaunākajām māsām un viņu pārstāvjiem pat liegta iespēja bez viņas, Rebenoka un Krieķa atļaujas atrasties "Olainfarm" teritorijā," norāda Baldere-Sildedze.

Starp Valērija Maligina mantiniecēm ir sadalīti 27% akciju, kas piederēja viņam personīgi. Irina Maligina turpina kontrolēt uzņēmumu "Olmafarm", kam pieder 42,56% no "Olainfarm" akcijām.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka "Olainfarm" akcionāri 22. novembrī ārkārtas sapulcē noraidījuši visus darba kārtībā iekļautos jautājumus, tostarp noraidīts priekšlikums atsaukt padomi un lemt par prasības celšanu pret kompānijas vadītāju un vairākiem padomes locekļiem.

Akcionāru sapulcē noraidīts priekšlikums atsaukt no darba "Olainfarm" padomē Mārtiņu Krieķi, Irinu Maliginu, Pāvelu Rebenoku un Dainu Sirlaku, kā arī noraidīts priekšlikums par prasības celšanu pret Rebenoku, Maliginu, Krieķi un kompānijas valdes priekšsēdētāju Oļegu Grigorjevu.

Tāpat akcionāru ārkārtas sapulcē noraidīts priekšlikums veikt grozījumus kompānijas statūtos, "Olainfarm" valdei nosakot nepieciešamību saņemt kompānijas padomes piekrišanu virknē jautājumu. Tostarp statūtos bija plānots uzlikt "Olainfarm" valdei pienākumu saņemt kompānijas padomes iepriekšēju piekrišanu līdzdalības iegūšanai citās sabiedrībās, tās palielināšanai vai samazināšanai, "Olainfarm" meitassabiedrību dibināšanai, kā arī uzņēmumu vai to daļu iegūšanai vai atsavināšanai.

Bija plānots, ka "Olainfarm" valdei būs jāsaņem padomes piekrišana arī kompānijas darbībai būtisku aktīvu pirkšanai un/vai pārdošanai, ja darījuma kopējā summa būs vienāda vai pārsniegs 200 000 eiro. Tāpat bija paredzēts, ka kompānijas valdei būs nepieciešama padomes piekrišana arī komercsabiedrību, filiāļu un pārstāvniecību dibināšanai vai slēgšanai, kā arī "Olainfarm" nekustamā īpašuma objekta pirkšanai un/vai pārdošanai, ja darījuma kopējā summa ir vienāda vai pārsniedz 100 000 eiro.

"Olainfarm" valdes lemšanu bija plānots ierobežot arī gadījumā, kad tiktu lemts par garantiju izsniegšanu, izņemot garantijas, kuras nepieciešams izsniegt, lai veiktu kompānijas un tās koncernā ietilpstošo uzņēmumu saimniecisko darbību. "Olainfarm" padomes piekrišana bija plānota arī gadījumā, kad valde lemtu par darījumu slēgšanu starp "Olainfarm" un tās saistīto personu, ja šāds darījums nav uzņēmuma parasti veicamās komercdarbības ietvaros vai neatbilst tirgus nosacījumiem.

Akcionāru ārkārtas sapulcē piedalījās 67 akcionāri vai to pārstāvji, kuri atbilstoši viņu īpašumā esošajām akcijām pārstāvēja 11 546 838 balsis jeb 81,98%.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina, kurš mira 2017. gada decembrī, jaunākās meitas Annas Emīlijas Maliginas aizbildne Baldere-Sildedze un Maligina meita Nika Saviļjeva pieprasīja sasaukt "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulci, pamatojot ar vēlmi "novērst trešo personu negodprātīga tiesību izlietojuma rezultāta radītās sekas, kas izpaužoties kā akcionāra tiesību piedalīties uzņēmuma pārvaldē prettiesiska ierobežošana un zaudējumu nodarīšana "Olainfarm"".

Vēstīts arī, ka Baldere-Sildedze no 11. septembra atstājusi padomes locekļa amata, norādot, ka šādi rīkojusies, jo "uzskata par neiespējamu turpināt darbu "Olainfarm" padomē kopā ar personām, kas šobrīd ir tās sastāvā". Baldere-Sildedze un Saveļjeva vērsušās arī tiesībsargājošajās institūcijās ar lūgumu sākt kriminālprocesu saistībā ar reiderismu uzņēmumā, pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. Kompānijas akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Saistītie objekti

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024