Logo
Drukāt šo lapu

Elektrības rēķins nākamgad – katram atšķirīgs Apriņķis.lv

Elektrības rēķins nākamgad – katram atšķirīgs Foto no "RAA" arhīva

"Mēs dzīvojam privātmājā Pierīgā un vidēji mēnesī patērējam apmēram 500 kWh elektrības. Saņēmām paziņojumu no "Elektrum", ka no nākamā gada kopējā rēķina summa mums palielināsies," tā "Rīgas Apriņķa Avīzei" raksta Gunita no Mārupes. Ar laikraksta starpniecību viņa vēlējās noskaidrot, vai un kādas alternatīvas piedāvā citi elektroenerģijas pakalpojumu sniedzēji: "Neesmu mainījusi pakalpojumu sniedzēju vēl no "Latvenergo" laikiem, bet šobrīd mani interesē, varbūt ir vērts to darīt, ja cenu atšķirība būs pietiekami liela."

Apkopojot un salīdzinot vairāku elektroenerģijas pakalpojumu sniedzēju piedāvātās cenas, "Rīgas Apriņķa Avīzei" nācās secināt, ka tāds vispārējs salīdzinājums var būt ļoti aptuvens, jo pakalpojumu sniedzēji vēlas noskaidrot arī ļoti konkrētas katra pieslēguma detaļas, piemēram, fāžu un ampēru daudzumu. Tikpat būtiski, vai klients izvēlas fiksēto vai kādu no biržas elektrības cenai piesaistītajiem tarifu plāniem. Turklāt elektroenerģijas pakalpojumu sniedzēji piedāvā dažādus tarifa veidus atkarībā no ikmēneša patēriņa, kas arī ievieš korekcijas kopējā rēķinā. Un tomēr – lai arī ne ļoti precīzu, bet cenu un pakalpojuma veidu salīdzinājumu ir iespējams veikt.

"Elektrum"

Ja esat "Elektrum" klients, uzzināt, cik liels nākamgad būs jūsu elektrības rēķins, varat uzņēmuma tīmekļvietnē www.elektrum.lv, sadaļā "Elektrība", kur pieejams aprēķinu kalkulators. Vērā ņemama ir piebilde, ka aprēķins tiek veikts, balstoties uz sadales pakalpojumu maksu mājsaimniecībām ar vienas fāzes pieslēgumu un spēkā esošo obligātā iepirkuma komponenti (OIK).

Gunitas gadījumā saņēmām aprēķinu, ka no nākamā gada 500 kWh fiksētajiem tarifiem ir no 74,37 līdz 75,98 eiro mēnesī atkarībā no izvēlētā pakalpojuma tarifa. Vismazāk šobrīd Gunitai būtu jāmaksā, ja viņa izvēlētos par elektrību maksāt mainīgu cenu, proti, tādu, kāda katru mēnesi tiek noteikta biržā. Izvēloties "Elektrum" tarifu "Dinamiskais", cena par mēnesī patērētajām 500 kWh būtu 69,76 eiro.

"Baltcom"

Šī kompānija "Rīgas Apriņķa Avīzei" sniedza skaidrojumu, ka līguma slēgšanas brīdī starp "Baltcom" un klientu cena tiek fiksēta uz 12 mēnešiem no līguma parakstīšanas datuma. Tas klientam garantējot nemainīgu elektroenerģijas patēriņa cenu uz gadu. "Baltcom" iepērkot elektroenerģiju "Nord Pool" biržā. Attiecībā uz Gunitas jautājumu saņēmām atbildi, ka no nākamā gada elektrības cena nepieaugšot. Tā kā pēdējās tarifu izmaiņas notikušas 2018. gada septembrī, 2019. gada 1. janvārī "Baltcom" elektroenerģijas tarifus mainīt neplāno, un šobrīd 1 kWh maksā 0,05617 bez PVN.

"Mājsaimniecības elektroenerģijas rēķins ir atkarīgs no izvēlētā elektrības tarifa, jo gala elektroenerģijas cenu veido izmaksas, kas ir atkarīgas no sadales sistēmas operatora tarifa veida. "Baltcom" saviem klientiem piedāvā divus elektroenerģijas tarifa veidus. Ja klients izmanto tarifu S1, 500 kWh izmaksās 28,085 eiro bez PVN. Papildus klientam jāsedz maksa par pieslēguma un sadales sistēmas pakalpojuma nodrošināšanu, kā arī obligāto iepirkuma komponenti," paskaidroja "Baltcom" komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste Olga Siliņa. 

"Lattelecom"

No šīs kompānijas saņēmām ļoti izsmeļošu atbildi gan par līguma slēgšanas nosacījumiem, gan arī uz Gunitas uzdoto jautājumu. "Lattelecom" elektrības pakalpojuma "Tet" vadītājs Artūrs Pielēns-Pelēns "Rīgas Apriņķa Avīzei" pastāstīja, ka "Tet" klientiem nav nepieciešams noslēgt ilgtermiņa līgumu par piesaisti "Tet" vai konkrētam tarifu plānam – klients varot sekot līdzi tarifu izdevīgumam un mainīt tarifu plānu kaut reizi mēnesī, izvēloties fiksēto tarifu vai arī kādu no tarifiem, kas ir piesaistīts elektroenerģijas cenai biržā. Ja kādā brīdī klients vēlas mainīt pakalpojuma sniedzēju, "Tet" nepiemēro līguma laušanas maksu.

"Tet" klientiem šobrīd tiekot nodrošināts un arī nākamgad plānots nodrošināt nemainīgi zemākās cenas elektrības pakalpojumam Latvijā – fiksētais pakalpojums saglabās elektroenerģijas komponentes cenu 0,051 eiro bez PVN par vienu kilovatstundu.

Gunitas gadījumā fiksētā maksa par elektroenerģiju, visticamāk, būs lētāka, nekā paliekot "Elektrum" klientei: "Ja ņemam par piemēru visbiežāko Latvijas mājsaimniecību izvēli – vienu fāzi un 16 ampērus, un elektroenerģijas patēriņu mēnesī 500 kWh, maksa par AS "Sadales tīkls" pakalpojumiem būs 23,28 eiro bez PVN jeb 28,17 eiro ar PVN, savukārt maksa par OIK – 8,04 eiro bez PVN jeb 9,73 eiro ar PVN. Līdz ar to fiksētās cenas tarifam pie patēriņa 500 kWh kopējais mēneša rēķins kopā ar AS "Sadales tīkls" un OIK maksājumiem būs 56,82 eiro bez PVN jeb 68,76 eiro ar PVN,» skaidro Artūrs Pielēns-Pelēns. 

Savukārt tarifiem, kas piesaistīti elektroenerģijas cenai biržā, neesot iespējams noteikt ikmēneša rēķina summu nākamajam gadam, jo elektroenerģijas cena tiekot noteikta "NordPool" biržā katrai stundai, un cenas esot zināmas vien 24 stundas uz priekšu.

"Enefit"

"Uzņēmums "Enefit" pašlaik aktīvi sadarbojas un apkalpo mājsaimniecības, kurām ir uzstādīti saules enerģijas paneļi vai arī tās ir ieinteresētas tādus uzstādīt. Pagaidām uzņēmumam nav aktīva piedāvājuma enerģijas piegādei mājsaimniecībām. Privātpersonu apkalpošanas platforma ir izstrādes stadijā, un sagaidāms, ka ar piedāvājumu mājsaimniecībām startēsim tuvākā pusgada laikā," kompānijas stratēģiju atklāja energouzņēmuma "Enefit" valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

Biznesa klientu segmentā, kurā darbojas "Enefit", pastāvīgi tiekot sekots līdzi cenu svārstībām un katram uzņēmumam līguma slēgšanas brīdī tiekot sagatavots individuāls cenas piedāvājums atkarībā no izvēlētā līguma veida, tā termiņa un konkrētajā brīdī aktuālajām elektroenerģijas cenām biržā.

J. Bethers uzsvēra, ka tie patērētāji, kuri iegādājas enerģiju par "Nord Pool" spot cenu, tās svārstības izjūt uzreiz, savukārt klienti, kam līgums ar uzņēmumu slēgts par fiksēto cenu, tās izmaiņas redz brīdī, kad līguma termiņš beidzas un notiek tā pārslēgšana uz nākamo periodu par tobrīd aktuālo elektroenerģijas cenu.

Ko izvēlēties?

Vispirms labā ziņa Gunitai un citiem Pierīgas privātmāju īpašniekiem – pašlaik ir samērā plašas iespējas izvēlēties, ar kuru elektroenerģijas pakalpojumu sniedzēju slēgt līgumu. Ja šobrīd, tāpat kā Gunita, esat "Elektrum" klients, pirms līguma slēgšanas ar kādu citu kompāniju būtu prātīgi sazināties vai nu ar "Baltcom", vai "Lattelecom", lai precizētu tieši jums piemērotāko tarifu un līguma nosacījumus (pēc pusgada to varēs darīt arī ar kompāniju "Enefit").

Gunitai mēs ieteiktu sākt ar "Lattelecom", jo nelielā pētījuma rezultātā "Rīgas Apriņķa Avīze" secināja, ka tieši šī kompānija mājsaimniecībām šobrīd var piedāvāt izdevīgāko cenu elektroenerģijai. 

Saistītie objekti

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024