Logo
Drukāt šo lapu

Jaunie "Gaso" dabasgāzes tarifi – kas mainīsies mājsaimniecībām?

Jaunie "Gaso" dabasgāzes tarifi – kas mainīsies mājsaimniecībām? Foto: pixabay.com

2019. gada 1. janvārī stāsies spēkā jaunie AS “Gaso” tarifi, kas skars ikvienu mājsaimniecību, kura izmanto dabasgāzi ēdiena pagatavošanai vai apkurei. Par to, kas ir sagaidāms un kā pareizāk būtu rīkoties, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija ir sagatavojusi “Jautājumus un atbildes”, lai palīdzētu mājsaimniecībām sagatavoties gaidāmajām pārmaiņām.

1. Kad jaunie tarifi stāsies spēkā?

2019. gada 1. janvārī.

2. Vai es uzreiz, t.i., no 1. janvāra saņemšu jauno rēķinu?

Nē, Jūs saņemsit rēķinu tad, kad AS “Latvijas gāze” Jums iesniegs pārrēķinu pēc tam, kad būsit nodevis skaitītāju rādījumus.

3. Kas man tagad ir jādara?

Ja neesat saņēmis pārrēķinu no AS “Latvijas gāze”, tad nekas. Kolīdz saņemat pārrēķinu no AS “Latvijas gāze”, rūpīgi izskatiet rēķinu. Ja Jums tajā brīdī ir jautājumi par kādu no sadaļām, sazinieties ar AS “Latvijas gāze”. Ņemot vērā, ka šīs izmaiņas skar ļoti daudzus Latvijas iedzīvotājus, aicinām rakstīt uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. Ja Jums nav tādu iespēju, tad zvaniet uz 1855. Vēršam uzmanību, ka tas ir maksas tālrunis.

4. Kas norēķinos mainīsies?

Turpmāk maksājumu par dabasgāzes sadales pakalpojumu veidos divas daļas – fiksētā daļa un mainīgā daļa. Fiksētā daļa ir atkarīga no Jūsu objektā atļautās pieslēguma slodzes, savukārt mainīgā daļa ir atkarīga no Jūsu patērētā dabasgāzes apjoma gadā. Līdz šim Jūs maksājāt tikai mainīgo daļu jeb maksu par savu patēriņu. Maksu par mainīgo daļu (pēc patēriņa) piemēros atbilstoši Jūsu patēriņa grupai.

5. Kā noskaidrot, kurā patēriņa grupā esmu? Kāda ir pieslēguma jauda (atļautā slodze) manam objektam?

Piederība konkrētai patēriņa grupai ir atkarīga no dabasgāzes gada patēriņa. Mājsaimniecības, kuras izmanto gāzi ēdiena gatavošanai, patērē salīdzinoši maz gāzes, tāpēc tās kvalificējas 1. patēriņa grupā. Mājsaimniecībām, kuras gāzi izmanto savas mājas apkurei (apsildei), patēriņš ir lielāks par tām, karas gāzi izmanto ēdiena gatavošanai, tāpēc pārsvarā kvalificējas 2. patēriņa grupā.



Savukārt maksu par fiksēto daļu noteiks pēc konkrētā objekta pieslēguma jaudas (atļautās slodzes). Atļautās slodzes katram lietotājam var atšķirties, kaut arī lietotāji atrodas vienā patēriņa grupā un maksā vienādu mainīgo daļu par EUR/MWh, bet atšķirīgu fiksēto daļu.

Objekta pieslēguma jaudu (atļauto slodzi) Jūs varat redzēt uz gāzes skaitītāja vai līgumā, kas noslēgts ar dabasgāzes tirgotāju. Pieslēguma jaudu jeb atļauto slodzi uz skaitītāja apzīmē ar Qmax.

6. Kāpēc man jāmaksā fiksētā daļa, ko līdz šim nemaksāju?

1) Līdz šim tie lietotāji, kuri patērēja dabasgāzi, maksāja arī par tiem, kuri nepatērēja gāzi nemaz (“0” patēriņš), bet pieslēgums tika nodrošināts. Turpmāk visi lietotāji piedalīsies sistēmas uzturēšanas izmaksu segšanā.

2) Jo lielāks valstī ir dabasgāzes patēriņš, jo zemāki ir tarifi. Proti, kopējās izmaksas, lai nodrošinātu sistēmas darbību, tiek izdalītas uz lielāku gāzes patēriņu, kā rezultātā iegūst mazāku tarifu. Kopš 2008. gada Latvijas patēriņš ir strauji samazinājies – par 30%, kas būtiski ietekmē arī sadales tarifa apmēru. No kopējām AS “Gaso” izmaksām 90% ir fiksētas, un patēriņa krituma dēļ tās nav iespējams nosegt.

3) Lietotājiem katru mēnesi maksājot fiksēto tarifu daļu, sistēmas operators saņemtos līdzekļus var ieguldīt, lai atjaunotu infrastruktūru. Dabasgāzes cauruļvadu un gāzes regulēšanas punktu atjaunošana ir kritiski svarīga ne vien no pakalpojuma nepārtrauktības nodrošināšanas viedokļa, bet arī no sabiedrības drošības viedokļa.

7. Kāds būs mans kopējais maksājums (gala summa) par gāzi pēc 2019. gada 1. janvāra?

Lai noskaidrotu, kāds būs Jūsu aptuvenais kopējais maksājums par gāzi, dodieties uz AS “Gaso” vai AS “Latvijas gāze” tīmekļvietni, kur pieejami tarifu kalkulatori: www.gaso.lv/tarifu-projekta-kalkulators vai lg.lv/majai/tarifu-izmainas.

Vidējai mājsaimniecībai, kas dabasgāzi izmanto apkurei (jauda līdz 6 m3/h), maksājums mēnesī par dabasgāzi samazināsies par 2,69 EUR. Vidējai mājsaimniecībai, kas dabasgāzi izmanto ēdiena gatavošanai, maksājums mēnesī par dabasgāzi pieaugs par 1,35 EUR.



8. Kam turpmāk būs jāmaksā rēķini? Vai turpmāk fiksētā maksa jāmaksā AS “Gaso”?

Līdzšinējā norēķinu kārtība netiek mainīta, un tāpat kā līdz šim par gāzi Jūs maksāsit savam tirgotājam. Vairāk nekā 90% dabasgāzes lietotāju (mājsaimniecībām) Latvijā tirgotājs ir AS “Latvijas gāze”.

9. Kāds izskatīsies mans rēķins?

Lietotāji savos rēķinos redzēs mājsaimniecības gala tarifu, kā tas ir bijis līdz šim. Vienlaikus tirgotājs rēķinā atsevišķi norādīs arī dabasgāzes sadales tarifu atbilstoši Jūsu objektā atļautajai slodzei.

10. Ko darīt, ja iepriekš esmu veicis avansa maksājumu par gadu uz priekšu pēc šobrīd spēkā esošā mājsaimniecības gala tarifa (vai būs jāpiemaksā)?

Sazinieties ar savu tirgotāju, kas vairāk nekā 90% no dabasgāzes lietotājiem (mājsaimniecībām) ir AS “Latvijas gāze”.

11. Kad es sajutīšu pārmaiņas?

Mājsaimniecības sajutīs pirmās pārmaiņas, tiklīdz no tirgotāja saņems pārrēķinu par patērēto gāzi iepriekšējā periodā. Katrs lietotājs pārrēķinu saņems atšķirīgos laikos. Tas nozīmē, ka daļa mājsaimniecības lietotāju saņems pārrēķinu novembrī, bet daļa, piemēram, martā, vai citā mēnesī.

Pārrēķinā tirgotājs iekļaus jaunos sadales sistēmas pakalpojuma tarifus. Latvijā kopumā ir aptuveni 400 tūkstoši lietotāju, tāpēc fiziski nav iespējams nosūtīt pārrēķinu visiem vienlaicīgi. Līdz ar to pārmaiņas visas mājsaimniecības neskars vienlaikus.

Ļoti svarīgi: ja vēlaties, lai, jau sākot ar nākamo mēnesi, Jums maksājumu par dabasgāzi aprēķina pēc jaunajiem tarifiem, sazinieties ar savu tirgotāju un lūdziet pārrēķinu.

Neskaidrību gadījumā sazinieties ar: AS “Latvijas gāze” (1855 (maksas zvans), Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.); AS “Gaso” (155 (maksas zvans), Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.); Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (67097200, 67097289, 67097252, Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.).

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024