Menu
 

"Swedbank" vadītājs: Saspīlētā politiskā situācija pasaulē var ietekmēt Latvijas eksportu

  • Autors:  LETA
"Swedbank" vadītājs: Saspīlētā politiskā situācija pasaulē var ietekmēt Latvijas eksportu Foto: twitter.com/swedbanklatvia

Nākamajā gadā pasaulē varētu turpināties saspīlēta politiskā situācija, ietekmējot Latvijas eksportu, aģentūrai LETA sacīja "Swedbank" vadītājs Latvijā Reinis Rubenis.

"Visticamāk, pasaulē turpināsies saspīlēta politiskā situācija starp lielvalstīm, kas savukārt radīs svārstības finanšu tirgos un var ietekmēt mūsu eksportētājus. Tikmēr Latvijā, kaut mērenāk, bet turpināsies ekonomikas izaugsme un sagaidāms gan algu kāpums, gan darbaspēka trūkums, kas uzņēmumiem liks straujāk meklēt automatizācijas risinājumus. Pieaugošā rosība būs labs pamats gan biznesa ideju, gan individuālo ieceru īstenošanai," teica Rubenis.

Viņš arī norādīja, lai arī jaunā valdība vēl tikai top, liela daļa izmaiņu, kuras ietekmēs Latvijas iedzīvotāju maciņus nākamgad, ir zināmas jau šobrīd, piemēram, īstenojot pērn veikto nodokļu reformu, ir apstiprināta pakāpeniska atvieglojumu palielināšana, tāpēc nākamgad visi darba ņēmēji, kuru alga pirms nodokļu nomaksas nesasniedz 1100 eiro, var rēķināties ar lielāku neapliekamo minimumu – atkarībā no algas apmēra tas maciņos ienesīs par aptuveni 6–7 eiro vairāk. Tāpat par 30 eiro pieaugs atvieglojums par apgādībā esošām personām, kas "uz rokas" nodrošinās sešu eiro pieaugumu par katru reģistrētu apgādājamo. Tajā pašā laikā izdevumu pusē būs jārēķinās ar akcīzes nodokļa pieaugumu cigaretēm un alkoholam.

Rubenis prognozēja, ka 2019. gadā turpināsies aktīva būvniecība, un jau šobrīd ir redzams, ka tirgū būs pieejami divreiz vairāk jauno projektu nekā šogad. "Cilvēkiem izvēle būs plašāka un rocība lielāka, kas sekmēs vēl lielāku rosību nekustamā īpašuma tirgū. Samazinoties ēnu ekonomikas īpatsvaram, arvien lielāka daļa sabiedrības varēs piekļūt arī banku finansējumam," viņš teica.

Tāpat Rubenis atzīmēja, ka sarunas ar uzņēmējiem liecina, ka daļa no viņiem saglabā piesardzību, raugoties uz strauji "silstošo" darba tirgu Latvijā un politisko nenoteiktību vairākos eksporta tirgos. Tomēr stabilākie un tālredzīgākie veic gudras investīcijas attīstībā, kas balstīta automatizācijā, energoefektivitātē un kvalitātes audzēšanā, nodrošinot pieaugošu starptautisko konkurētspēju.

Savukārt, runājot par "Swedbank" plāniem, Rubenis minēja, ka nākamais būs klientu ērtību un jauno iespēju apgūšanas gads. "No savas puses ieviesīsim virkni jauninājumu, lai atvieglotu dzīvi katram Latvijas iedzīvotājam, un dosim pakāpeniski tos iepazīt un novērtēt," viņš piebilda.

"Kopumā nākamais gads sola izaugsmes iespējas plašam Latvijas iedzīvotāju lokam un katra paša rokās ir, kā tās izmantosim. Gan valsts, gan individuālā līmenī "labajos laikos", kad rocība palielinās, ir jāiemanās veikt uzkrājumus, kā arī īstenot svarīgus, bet atliktus darbus," teica Rubenis.

Viņš arī atzīmēja, ka jaunajai valdībai būs nopietns izaicinājums sabalansēt priekšvēlēšanu solījumus ar valsts maka iespējām, neaudzējot valsts parādu laikā, kad būtu iespēja to mazināt. Tāpat valstij jāizdara ļoti daudz mājasdarbu, lai Latvija nenonāktu finanšu pasaules "pelēkajā sarakstā", kas varētu sarežģīt darbu Latvijas eksportētājiem un sadārdzināt Latvijas parāda apkalpošanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.