Menu
 

LPCS: Latvijas veikalu plauktos pašmāju piena produktu paliek mazāk

  • Autors:  LETA
LPCS: Latvijas veikalu plauktos pašmāju piena produktu paliek mazāk Foto - arhīvs

Veikalu plauktos Latvijā vērojams vietējā tirgū ražoto piena produktu īpatsvara samazinājums, un to novērst ir Latvijas piena pārstrādātāju nākotnes izaicinājums, pauda Latvijas Piensaimnieku centrālajā savienībā (LPCS).

LPCS norāda, ka vietējās izcelsmes dzeramā piena īpatsvars aizņem tikai pusi no kopējā dzeramā piena Latvijas veikalos. Otru pusi veido imports, no kura apmēram 20% ir zīmolu produkti, pārējais - apmēram 30% - privāto preču zīmju produkti. Arī citi importētie piena produkti lielākā vai mazākā apjomā atrodami Latvijas veikalu plauktos. LPCS uzsver, ka ilgtermiņā šāda tendence nav pieļaujama, maksimāla vietējo resursu izmantošana ir stabilākais pamats Latvijas izaugsmei. Tāpēc LPCS plāno turpināt darīt visu iespējamo, lai Latvijā saražotie produkti maksimāli tiktu izmantoti pašu zemē.

LPCS šogad negatīvi vērtē sausumu vasarā, kamdēļ pārstrādei iepirktā piena apmērs samazinājās par 4% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Tas, ka 2017.gadā piena pārstrādātāji attiecīgo 4% piena apjomu izmantoja industriālo produktu - pamatā vājpiena pulvera - ražošanā, apliecina, ka Latvijā iepirktā piena apjoms pārstrādei kopumā ir pietiekošs un 4% samazinājums šā gada pirmajos deviņos mēnešos ir salīdzinoši nenozīmīgs.

Vienlaikus LPCS uzsver, ka nozares gada lepnums ir tas, ka Latvijas piena produkti pēdējo desmit gadu laikā kopumā pārdoti vairāk nekā 90 pasaules valstīs. Patlaban lielākā vai mazākā apjomā Latvijas piena pārstrādātāji sadarbojas ar 70 valstu uzņēmējiem. Šogad pirmo reizi Latvijas piena produkti ir nonākuši arī tādās valstīs kā Kambodža un Mjanma, kur aizvests piena sūkalu pulveris un vājpiena pulveris.

LPCS sadarbībā ar piena pārstrādes uzņēmumiem arī veiksmīgi turpina attīstīt arī Eiropas Savienības (ES) līdzfinansētā projektu "Taste Milk", apgūstot jaunus trešo valstu tirgus, lai palielinātu Latvijā ražotās piena produkcijas pārdošanas apjomus.

Tāpat piensaimnieku skatījumā pozitīvi vērtējama arī straujais produktivitātes pieaugums - izslaukums no vienas govs audzis, pārsniedzot 7000 kilogramus gadā. Tikmēr govju skaits Latvijā samazinās, ja pirms gada bija nedaudz zem 160 000 govīm, tagad šogad - 148 000. Latvijā vidēji dienā pārstrādei iepērk 2200 tonnu piena, no kurām tikai nedaudz vairāk par 800 tonnām dažādu produktu veidā tiek realizēts vietējā tirgū, aptuveni 600 tonnu piena nepieciešams eksporta produktu ražošanai un vēl 800 tonnu piena dienā tiek izvests ārpus valsts. Piena iepirkuma cena šā gada laikā ir turējusies tuvu 29 centiem par kilogramu, informē LPCS.

LPCS nākotnes mērķis ir panākt to, lai samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme Latvijā tiktu piemērota piena produktiem. "Līdzšinējais eksperiments ar samazinātu PVN augļiem un dārzeņiem devis vairākus pozitīvus efektus. Pilnīgi skaidrs, ka līdzīgi tas būtu arī piena sektorā. Piena produktu patēriņš Latvijā uz vienu iedzīvotāju ir mazākais Baltijas reģionā. Tā kā piena produkti ir nozīmīga veselīga pārtikas groza sastāvdaļa, tad šāds nosacījums noteikti būtu jāatbalsta jau tuvākajā nākotnē," uzsvēra LPCS. Piensaimnieku ieskatā, radot labvēlīgākus apstākļus piena produktu patēriņa palielināšanai, izdotos nodrošināt lielāku pienesumu valsts budžetam papildus nodokļu veidā.

LPCS apvieno piena pārstrādes uzņēmumus un sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 80% no Latvijā pārstrādātā piena.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.