Logo
Drukāt šo lapu

Biedrība: Latvijas maizes patēriņš pērn nedaudz samazinājies

Biedrība: Latvijas maizes patēriņš pērn nedaudz samazinājies Foto - arhīvs

Latvijas maizes tirgū 2018.gadā bijis neliels patēriņa kritums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, atzina Latvijas Maiznieku biedrības (LMB) valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs.

Viņš stāstīja, ka maizes tirgus nav stabils, un tam ir neliela tendence samazināties, jo sarūk maizes patēriņš saistībā ar iedzīvotāju skaita samazināšanos, veselīga dzīvesveida popularizēšanu un jaunās paaudzes ēšanas paradumu izmaiņām, kā arī steidzīgo dzīves ritmu. Rudzu maizes patēriņš ir stabilāks, taču kopumā maizes patēriņam ir lejupslīdoša tendence.

Zemešs atzina, ka pērnā gada beigās un šā gada sākumā maizes cenas ir nedaudz cēlušās miltu cenu kāpuma dēļ. Viņš gan nevarēja pateikt, cik lielā mērā miltu izstrādājumu cenas augušas. Vienlaikus viņš pieļāva, ka šogad maizes cenas neturpinās pieaugt sīvās konkurences dēļ. Līdzīgi arī iepriekšējos gados konkurence bija tā, kas turēja maizes cenas stabilas līdz brīdim, kad izejvielu kāpuma dēļ tās vairs nebija iespējams.

Viņš piebilda, ka maizes ražotājus ietekmējusi arī elektrības un gāzes sadārdzināšanās, kā arī darba algu pieaugums. Darbaspēka trūkuma apstākļos pieaug arī cīņa par darbiniekiem, līdz ar to jāpalielina darba samaksa, lai noturētu strādājošos.

Pēc Zemeša teiktā, konkurence maizes tirgū patlaban ir ļoti liela, jo Latvijā ir trīs lieli ražotāji, kā arī daudzi nišas produktu ražotāji, kas veido sīvu konkurenci. Latvijā ir ļoti daudz mazo maizes ražotāju un mājražotāju, un tamdēļ maizes tirgus ir ļoti piesātināts. Maizi cep arī ļoti daudzi veikalu tīkli un mazākas veikalu ķēdes. Tomēr, neraugoties uz sīvo konkurenci, pērn neviens no Latvijā tirgū pazīstamākiem maizes ražotājiem nav pārtraucis darbību.

LMB valdes priekšsēdētājs pastāstīja, ka starp biedrības šā gada mērķiem ir turpināt popularizēt rudzu maizi, izglītot jauno paaudzi par rudzu maizi, lai saglabātu tās ēšanas un ražošanas tradīcijas. Nozare iecerējusi turpināt arī kampaņu saistībā ar rudzu audzēšanu, lai iegūtu kvalitatīvus rudzu miltus ar labām garšas īpašībām. Plānoti arī vairāki projekti, kas saistīti ar jauno speciālistu apmācībām un konkursiem.

Zemešs teica, ka nozares šā gada izaicinājums ir noturēt maizes patēriņu esošajā līmenī, lai nebūtu straujas tā izmaiņas, kas vēl vairāk saasinātu konkurenci.

LMB darbības mērķi ir uz kopīgu interešu pamata veicināt maizes ražošanas nozarē Latvijā strādājošo organizāciju un uzņēmumu sadarbību veicināt maizes ražošanas nozares attīstību un perspektīvas, risinot maizes ražotāju kopīgās problēmas, pārstāvot to kopīgās intereses valsts varas pārvaldes un citās institūcijās, kā arī paaugstināt maizes ražošanas jomas prestižu.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024