Logo
Drukāt šo lapu

"Olainfarm" pētniecībai gadā novirza apmēram sešus miljonus eiro

"Olainfarm" pētniecībai gadā novirza apmēram sešus miljonus eiro Foto - arhīvs

Zāļu ražotājs "Olainfarm" vidēji pētniecībai un produktu attīstībai novirza apmēram sešus miljonus eiro, sacīja "Olainfarm" valdes priekšsēdētāja padomniece attīstības jautājumos Agnese Mercalova.

Vienlaikus viņa norādīja, ka pētniecības un attīstības projektu realizēšanai uzņēmums cenšas piesaistīt Eiropas Savienības (ES) programmu līdzfinansējumu, ņemot vērā, ka pētījumu un jaunu produktu izstrādes projekti ir gan laikietilpīgi, gan finansiāli apjomīgi, un ES līdzfinansējuma piesaiste ļauj uzņēmumam straujāk attīstīties.

Mercalova sacīja, ka "Olainfarm" īsteno gan pētniecības projektus, kas nepieciešami, lai uzturētu esošo zāļu reģistrācijas, gan projektus, kas vērsti uz jaunu zāļu izstrādi un jaunu indikāciju atklāšanu.

"Olainfarm" pārstāve sacīja, ka bez pētniecības farmācijas nozare nav iedomājama, un arī pērn uzņēmums sekmīgi noslēdzis vairākus nozīmīgus pētījumus.

Pagājušā ada 31.decembrī noslēdzās "Farmācijas, biomedicīnas un medicīnas tehnoloģiju Kompetences centra projekts", kurš tika realizēts no 2016.jūnija līdz 2018.gada decembrim. Projekts aptvēra divus zinātniskos virzienus. Viens no tiem ir vērsts uz farmāciju, oriģinālzālēm un ģenēriskajām zālēm, proti, aktīvo farmaceitisko vielu izpēti jaunu medikamentu izstādei un specifisku vielu novērtēšanai konkrētu slimību ārstēšanā. Savukārt otrs virziens saistīts ar dabas vielu zālēm, uztura bagātinātājiem un funkcionālo kosmētiku.

Šī projekta ietvaros "Olainfarm" īstenoja četrus pētniecības projektus, kopējiem izdevumiem pārsniedzot 1,5 miljonus eiro, tostarp ES līdzfinansējums veidoja vairāk nekā 700 000 eiro. Pieejamie līdzekļi ļāva finansēt zinātnisko institūciju un pētniecības organizāciju veiktos līgumpētījumus, atlīdzību pētniekiem un pētniecībai nepieciešamos materiālus.

Finansiāli ietilpīgākais no četriem projektiem ir 2016.gada jūnijā sāktais Zāļu lietošanas drošuma un toksikokinētikas pētījums, kura kopējās izmaksas ir 1,2 miljoni eiro. Projekta ietvaros tika pārbaudīts vielu drošums un toksikokinētika dzīvnieku organismos.

Projektā "Dabīgu vielu izpēte jaunas kosmētikas produktu līnijas izstrādei" tika pētītas dabīgās vielas jaunas kosmētikas produktu līnijas izstrādei. Šī projekts tika īstenots sadarbībā ar "Olainfarm" meitas uzņēmumu "Kivi Cosmetics". Mercalova stāstīja, ka projekta ietvaros izstrādāta kosmētisko produktu līnija ar desmit jauniem produktiem, kuri nesatur parabēnus un nav alerģiski. Projektā radītā kosmētika tika pārbaudīta klīniskajos pētījumos un iegūtie rezultāti, pēc "Olainfarm" pārstāves paustā, ir ļoti labi.

"Olainfarm" projekta "Pētījums jaunas pret tuberkulozes gatavās zāļu formas izstrādei" ietvaros izstrādāja arī jaunas prettuberkulozes gatavās zāļu formas ražošanas tehnoloģiju.

Savukārt projektā "Jaunas tehnoloģijas izstrāde racēmiskā Hinuklidīna atvasinājuma iegūšanai" sadarbībā ar Latvijas Organiskās sintēzes institūtu tika radīta jauna ražošanas tehnoloģija, lai varētu atkārtoti pārstrādāt atkrituma vielas, tādējādi gan samazinot izmaksas, gan padarot procesu draudzīgāku videi, piebilda uzņēmuma pārstāve.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. Kompānijas akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Saistītie objekti

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024