Logo
Drukāt šo lapu

VID: Ja "Brexit" īstenosies bez izstāšanās līguma, no 30.marta tiks piemēros muitas procedūras un būs jāmaksā nodokļi

VID: Ja "Brexit" īstenosies bez izstāšanās līguma, no 30.marta tiks piemēros muitas procedūras un būs jāmaksā nodokļi Foto - VID

Ja Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) jeb "Brexit" notiks bez izstāšanās līguma, no 30.marta tirdzniecībā ar Apvienoto Karalisti būs jāpiemēro muitas procedūras un jāmaksā nodokļi, pirmdien seminārā žurnālistiem sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas eksperte Irēna Knoka.

Situācijā, ja Apvienotā Karaliste izstāsies no ES bez izstāšanās līguma, no 30.marta pusnakts pēc Centrāleiropas laika Apvienotā Karaliste kļūst par trešo valsti, kamēr Apvienotajā Karalistē šajā brīdī vēl būs 29.marta plkst.23. Savukārt, ja izstāšanās notiks ar līgumu, tiks piemērots pārejas periods līdz 2020.gada 31.decembrim un preču sūtīšana noritēs kā līdz šim.

Ja Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES notiks bez līguma, uzņēmējiem būs jānoformē muitas procedūras un jāmaksā nodokļi. Muitas formalitātes būs jākārto abās robežas pusēs, norādīja Knoka, atzīmējot, ka šādā gadījumā uzņēmējdarbībā būs jākārto visas muitas formalitātes, tiks iekasēti muitas, akcīzes un pievienotās vērtības nodokļi (PVN).

Knoka informēja, ka arī līdzšinējās muitas atļaujas, kurās iekļauta Apvienotā Karaliste, būs jāizsniedz no jauna, kas prasīs laiku. Savukārt Apvienotās Karalistes izsniegtās muitas atļaujas nebūs derīgas ES teritorijā. Arī Apvienotajā Karalistē reģistrētie EORI numuri vairs nebūs derīgi un būs jāsaņem jauns EORI numurs. Uz robežām tiks piemērotas visas muitas procedūras - imports galapatēriņam, eksports, izvešana pārstrādei, ievešana pārstrādei, pagaidu ievešana, tranzīts, uzglabāšana muitas noliktavā.

Tāpat Knoka norādīja, ka tranzīta procedūru skars nedaudz mazākas izmaiņas kā pārējās procedūras.

"Komersantiem derētu iepazīties ar šīm procedūrām un izmantot tās, kas sniedz lielāku labumu. Daudzi tās jau pazīst, taču ir virkne komersantu, kuriem nav bijusi saskare ar muitas procedūrām. Protams, var par samaksu izmantot ārpakalpojumus - muitas brokerus un muitas deklarētājus, taču tad, ja tirdzniecība ar Apvienoto Karalisti ir regulāra, izdevīgāk ar muitas procedūrām būs nodarboties pašiem," sacīja Knoka.

Lai preces no Apvienotās Karalistes izlaistu brīvā apgrozībā, komersantiem būs jāiesniedz muitas deklarācija, jāsamaksā visi muitas maksājumi, un tikai tad preces varēs izlaist brīvā apgrozībā. Knoka skaidroja, ka ES ir 11 000 muitas tarifu pozīciju, tāpēc ir integrētā tarifa vadības sistēma, kurā katrs komersants var uzzināt likmes konkrētai precei. Šajā sistēmā var arī simulēt nodokļus konkrētos datumos.

Ja tomēr "Brexit" notiks ar izstāšanās līgumu, no 2021.gada 1.janvāra vēl tiks piemērots neoficiāls "mazais pārejas periods", kad būs ļauts noslēgt iepriekš sāktās muitas darbības. Savukārt Apvienotās Karalistes komersantiem vēl līdz 2020.gada 31.decembrim būs iespēja pieteikties ES muitas tarifu kvotām. "Ja būs pārejas periods, tā laikā var noslēgt dažādus papildu līgumus, kas komersantiem var sniegt kādus papildu labumus," piebilda Knoka.

Tāpat viņa minēja, ka Apvienotā Karaliste uz "Brexit" brīdi vēl varētu pievienoties Konvencijai par kopīgu tranzīta procedūru - tad, sūtot preces tranzītā, varētu pietikt ar vienu tranzīta deklarāciju.

Knoka norādīja, ka ES jau vairāk nekā mēnesi notiek gatavošanās "Brexit", piemēram, tiek veiktas izmaiņas muitas informācijas tehnoloģiju sistēmās. "Arī Latvijas muita ir lūgusi papildus resursus darbības nodrošināšanai pēc "Brexit", bet nav skaidrs, vai šie līdzekļi tiks piešķirti," viņa piebilda. Vienlaikus Knoka nevarēja nosaukt, cik lieli finanšu resursi ir lūgti, bet zināja teikt, ka ir prasītas 48 jaunas štata vietas muitā.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024