Logo
Drukāt šo lapu

Pētījums: Pērn dzīvokļu tirgus Rīgā joprojām bija aktīvs

Pētījums: Pērn dzīvokļu tirgus Rīgā joprojām bija aktīvs Foto: pixabay.com

Nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmums "Colliers Latvia" ir veicis pētījumu par dzīvokļu tirgus tendencēm Rīgā. Tajā secināts, ka lielāka aktivitāte pērn tika novērota sērijveida mājokļu tirgū, taču arī jauno dzīvokļu tirgus joprojām bija aktīvs.

Kopējais dzīvokļu pārdošanas apjoms ir saglabājies 2017. gada līmenī, tomēr dzīvokļu darījumu skaits ir samazinājies par 8%, kas skaidrojams ar pieaugošajām dzīvokļu cenām. Aptuveni 80% dzīvokļu darījumu notika par cenu, kas ir zemāka par 75 000 eiro, tas norāda uz ievērojamo aktivitāti sērijveida mājokļu tirgū. Savukārt 15% no dzīvokļiem, kuru darījuma vērtība pārsniedza 75 000 eiro, iegādājās nerezidenti, informē "Colliers International" PR un Mārketinga nodaļas vadītāja Anastasija Ruža.

"Balstoties uz datiem par 2018. gadu, var secināt, ka dzīvokļu tirgus Rīgā joprojām ir aktīvs un šī tendence turpināsies arī 2019. gadā. Iemesli ir vairāki: iedzīvotāju neto algas pieaugums, kas uzlabo viņu pirktspēju un optimismu par nākotni, plašs jauno dzīvokļu piedāvājums tirgū, it īpaši ekonomiskajā klasē, un labvēlīgi bankas nosacījumi attiecībā uz hipotekāro kreditēšanu, ieskaitot valsts atbalsta programmu ar "Altum" garantiju. Salīdzinot ar kaimiņu galvaspilsētām, nekustamais īpašums ir vispieejamākais tieši Rīgā, līdz ar to prognozējām jaunu nekustama īpašumu attīstītāju ienākšanu mūsu tirgū, kas saredz izaugsmes potenciālu šeit," komentē "Colliers International" partneris Ēriks Bergmans.

Ap 20% no kopējā Rīgas dzīvokļu darījumu skaita notikuši ar dzīvokļiem, kas izvietoti jaunās vai kapitāli renovētās ēkās. Kopumā šie darījumi veido ap 40% no kopējās dzīvokļu darījumu vērtības, ieskaitot ēkas, kas celtas vai kapitāli renovētas pēc 2000. gada, iekļaujot gan pirmreizējo, gan otrreizējo tirgu, skaidro A. Ruža.

2018. gadā nedaudz samazinājies (-6%) darījumu skaits ar dzīvokļiem jaunajos projektos, ko varētu izskaidrot ar pašlaik limitēto piedāvājumu šajā segmentā un vairākiem lieliem projektiem, kas tika nodoti ekspluatācijā gada beigās, un attiecīgi pārdošanas darījumi tiek reģistrēti zemesgrāmatā tikai 2019. gada sākumā.

Pētījumā secināts, ka vidējā pārdošanas cena dzīvokļiem jaunajos projektos pērn ir palielinājusies par 6% (neskaitot noliktavu telpas un autostāvvietas izmaksas) un sasniedza 106 000 eiro, bet vidējā cena par kvadrātmetru ir sasniegusi 1700 eiro. Neskatoties uz vidējās cenas kāpumu, jauno dzīvokļu tirgus joprojām ir aktīvs. Pašlaik būvniecības vai pilnīgas rekonstrukcijas stadijā ir ievērojams skaits projektu ar kopējo plānoto dzīvokļu skaitu aptuveni 2000. Šobrīd aptuveni 35% no būvniecības stadijā esošajiem dzīvokļiem ir noslēgti rezervācijas līgumi, norāda A. Ruža.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024